Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBOR ZA BRANITELJE:

'Zabrana izvođenja himne klapi HRM-a uvreda je neovisnoj Hrvatskoj'

klapa HRM-a
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
27.09.2014.
u 18:54

Ne ubijajte ovom narodu vjeru i razlog za ostanak i opstanak, ako ste već nama, nećete i našoj djeci, poručuje predsjednik Odbora za branitelje HDZ-a Split Mirko Ramljak

Odbor za hrvatske branitelje HDZ-a Grada Splita povodom zabrane nastupa klapi HRM-a, koja je trebala otpjevati himnu Lijepa naša u spomen na obljetnicu pogibije Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika HRM-a, upućuje sljedeće reagiranje:

Zašto Josip Vranić nema pravo na hvalospjev?

Himna ili na starogrčki pjesma, hvalospjev, jedna je od najstarijih pjesničkih vrsta. Himna je reprezentativna pjesma, koja ima domoljubnu tematiku, veliča povijest i tradiciju dotičnog naroda i kao takva zauzima posebno i izaziva najdublje osjećaje kod svih domoljuba, a posebno hrvatskih branitelja. I upravo zbog toga obilježavanje dana pogibelji Josipa Vranića, prvog poginulog branitelja HRM-a u obrani Splita, sigurno nije trenutak kad se himna omalovažava, vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Zabrana izvođenja himne klapi HRM-a Sv. Juraj tijekom obilježavanja godišnjice pogibelji Josipa Vranića, nije samo uvreda Josipu i njegovoj obitelji, suborcima i ostalim nazočnima toj obljetnici, već je to uvreda svim braniteljima, Domovinskom ratu, neovisnoj Republici Hrvatskoj, svekolikoj hrvatskoj uljudbi i na posljetku samom zdravom razumu.

Riječ čuđenje ne izražava svu težinu osjećaja koju su svi nazočni činu dužnog pijeteta prvoj žrtvi HRM-a imali u sebi, ona je tek puki početak svih emocija koje su se počele rojiti u trenutku kada je priopćeno da je stigla zabrana bojnice Stele Maršić za nastup klape HRM-a u svrhu intoniranja Lijepe naše. Probajmo sagledati ove kritične riječi: „Prva žrtva HRM-a u Domovinskom ratu, himna, zabrana, bojnica Stela Maršić“. Nevjerojatno, šokantno, neopisivo, nelogično, uvredljivo…..

Nasuprot tome, samo koji dan ranije, „mladi“ antifašisti upućuju se zapovjednim brodom HRM-a Faust Vrančić na Vis, pod pokroviteljstvom Predsjednika Sabora RH. Takva različitost u vrednovanju podsjeća nas na odnos prema čedu i neželjenom djetetu.

„Antifaschistischer shutzwall", u prijevodu antifašistički zid, svima poznat kao Berlinski zid, pao je 1989.g. govori da su antifašisti smatrali i zapadnu demokraciju fašizmom. Po Josipoviću se ni Staljinov antifašizam ne bi smjelo osuditi, jer su se pod crvenom zvijezdom borili svi Rusi a ne samo komunisti!

No, razloge zašto danas u 21. stoljeću uporno inzistiraju na revitalizaciji "antifašizma" nije teško dokučiti. Dojučerašnji, a i današnji komunisti nekako moraju "uljepšati" svoju prilično krvavu prošlost, pa jedino što im preostaje je pozivati se na antifašizam kao civilizacijsku tekovinu, jer danas više nije prikladno govoriti o diktaturi proletarijata.

Zapitajmo se što je stvarno u osnovi neovisne Republike Hrvatske? Totalitaristički krvavi komunizam, umotan u celofan antifašizma ili plebiscit Hrvatskog naroda za samostalnošću, Domovinski rat i borba protiv Miloševićeva fašizma sa petokrakom na glavi?

Naravno da predsjedniku Josipoviću neće pasti na pamet da u predloženim promjenama Ustava RH stavi Domovinski rat, kao vjekovnu želju Hrvatskog naroda za neovisnošću i žrtvu Hrvatskih branitelja ili da se založi za dostojanstvenije obilježavanje novijih blagdana i događaja iz Domovinskog rata. Međutim, zato mu ne nedostaje inicijativa kada zbori o raznim partizanskim obljetnicama, davanju imena „jednoj lijepoj ulici“ i partizanskim „lijepim kapama“.

U tome se zapravo i krije odgovor zašto je Josipu uskraćena himna, posebna i najljepša pjesma svih hrvatskih branitelja i domoljuba.

Ako su u istinu komunisti bili antifašisti, zašto nisu i 1991. stali na stranu branitelja (osim časnih iznimaka) naspram fašizma sa crvenom petokrakom? Zar to ne bi bilo logično, normalno, očekivano i opravdano!?

Kad je riječ o zabrani nastupa Klapi HRM-a postavlja se pitanje kako je djelatnica ureda ministra Kotromanovića mogla izdati zabranu?  Nije li možda riječ o političkoj odluci, u kojoj svoju odgovornost ne može izbjeći ni sam ministar Kotromanović? Je li to učinjeno s njegovim znanjem, zna li što mu podređeni rade ili ne zna ni sam što radi? Puno je tu pitanja još bez ikakvog odgovora. Brigadiru, Ante, suborče, ovo su pitanja na koja moraš dati odgovor! Ti si bio zapovjednik, vojska bez jasne situacije, bez jasnog cilja, bez definicije tko je neprijatelj, a to prijatelj u borbi, ne može krenuti u borbu. Što se čeka, vrijeme ti curi zapovjedniče! Hoćeš li podnijeti ostavku ili ćeš uručiti otkaz osobi koja je potpisala takvu sramotnu zabranu? To bi bili potezi časnog čovjeka, hrvatskog ratnika, domoljuba!

U namjerno napravljenoj  zbrci oko važnih datuma iz naše povijesti, malo će se tko sjetiti kako nas uskoro čeka i obilježavanje Dana neovisnosti, 8. listopada, kojeg slavimo u spomen na jednoglasnu Odluku Hrvatskog sabora o raskidu državnopravnih sveza s ostatkom SFRJ. Pozorno ćemo pratiti hoćete li dostojno obilježiti ovaj važan datum. Nadamo se da nećete ponovno u prvi plan isticati antifašizam, regiju ili slične tvorbe koje ne znače neovisnu Republiku Hrvatsku, a pritom zapostavljati pitanja od vitalnog nacionalnog interesa te se posipati pepelom o pobjedi u Domovinskom ratu.

Predsjedniče RH Ivo Josipoviću, predsjedniče Vlade RH Zorane Milanoviću, ako uspijete srušiti Antifašistički zid koji još uvijek determinira vaš mentalni sklop, ako nadvladate iracionalne strahove od „Ustaških“ zmija, shvatiti će te da se moderna Hrvatska temelji isključivo na Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, a ne na partizanima i ustašama. Ne dijelite nas više i ne vraćajte u prošlost!

Ovaj narod prošao je krvav put od ropstava, totalitarizama, krivih političkih i gospodarskih odluka.

Ne ubijajte mu vjeru i razlog za ostanak i opstanak, ako ste već nama, nećete i našoj djeci!

Odbor za branitelje HDZ-a Split

Mirko Ramljak, predsjednik

>> Josipović: Kako je klapa HRM-a mogla pjevati za generale?

>> Poslušajte pjesmu posvećenu Vukovaru klape Sv Juraj. HRM

Komentara 99

VJ
vjerovnik
19:15 27.09.2014.

klapi HRM zabranjeno izvođenje hrvatske himne ??? jesam li ja to dobro shvatio ... izgleda da nećemo do kraja izdržati ove manijake, jer ovo je otišlo predaleko ...

HR
Hrvatska3014
19:19 27.09.2014.

Čekaj, tko je što zabranio? Ime ii prezime, organizacija? Dajte malo više podataka jer je nejasno.

NL
nenad.levar
19:18 27.09.2014.

ovo su neočetnici izdjanici iz sdp-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije