Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan objavio

Za Uskrs neće biti ni pranja nogu ni procesije

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
25.03.2020.
u 21:37

Vjernici će biti informirani o terminima rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos, piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente.

Proslava Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, ove godine odvijat će se bez vjernika, bez pranja nogu i procesije, prema uredbi "u vrijeme Covida-19", koju je u srijedu objavila Sveta Stolica.

"Vjernici će biti informirani o terminima rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos", piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente.

Na Veliki četvrtak izostavljeno je pranje nogu, kao i procesija na kraju mise koju će predvoditi svećenici na prikladnom mjestu bez vjernika, stoji u uredbi.

U molitvi na Veliki petak će biti spomenuti "oboljeli" i "umrli". Bit će ograničeno i štovanje Križa poljupcem.

Povorke poput Križnog puta koji se obično slavi u Rimu u nazočnosti Pape, biskupi mogu odgoditi. 

Tradicionalna krsna misa kada se blagoslovi sveto ulje koje se tijekom godine koristi za krštenja također se može odgoditi. Uredba daje preporuke za proslave koje će se odvijati od 5. do 11. travnja.

Objavljene su i zasebne uredbe patrijaršija Istočnih katoličkih Crkvi. Sva krštenja planirana za Uskrs moraju se odgoditi, navela je Kongregacija za Istočne Crkve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije