Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Za urušavanje dijela Kupske ulice kriv samo direktor tvrtke Conex

'26.09.2007.,Zagreb,Kupska ulica - Dio ulice urusio se zbog izvodjenja gradjevinskih radova na izgradnji poslovne zgrade Hrvatske elektroprivrede(HEP) s podzemnom garazom i trafostanicom. Photo Robert
'Robert Anic/24sata'
27.11.2012.
u 17:26

Davorinu Lovrenčiću, direktoru Conexa, izrečena je uvjetna osuda od godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine

Pet godina nakon urušavanja dijela Kupske ulice vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je danas presudilo da je Davorin Lovrenčić, direktor projektantske tvrtke Conex kriv jer je iz nehaja ugrozio živote stanara. Izrečena mu je uvjetna osuda od godinu zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Tvrtka Conex koja je u ovom kaznenom postupku bila optužena kao pravna osoba presudom je novčano kažnjena sa 50.000 kuna. Istom presudom Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki, nadzorni inženjer Tonči Glavinić i inženjerka Tehnike Marija Perić, oslobođeni su optužbi. Optužnica, koju je podnesena u ožujku 2010. zbog propusta u izgradnji HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom, teretila je prvotno devetero osoba te pravne osobe - tvrtke Tehniku, Conex i Interkonzalting. Bili su optuženi da su opasnim izvođenjem građevnih radova ugrozili život stanara jer da su radove izvodili i nadzirali po izvedbenom projektu za koji su znali da nije u skladu s glavnim projektom te da ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane zakonom.

Istočni dio zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od 40-ak metara, na kojoj su radili i dio Kupske ulice, urušio se 23. rujna 2007. To je uzrokovalo prodor vode i eroziju okolnog tla, a zbog urušavanja dijela Kupske ulice stanari su morali napustiti svoje domove.

>> Slučaj Kupska je primjer državnog terorizma nad građanima

Ključne riječi

Komentara 5

NO
novahrvatska
22:35 27.11.2012.

Sramotna kazna sramotnog hrvatskog sudstva!

BO
bolesnodrustvo
17:54 27.11.2012.

Dobro osuđen je direktor jedne tvrtke. U Hrvatskoj smo navikli da osude dimljačara, čistača i slične visokopozicionirane osobe u strukturi moći i vlasti, pa je ovo bar mali zaokret prema nepopularnoj "zapovjednoj odgovornosti"

FO
ford
18:18 27.11.2012.

50.000 kn za kriminalnu radnju vrijednu milijune? Siguran sam da bi svaki lopov pristao na toliku "kaznu". Hoće li tim ljudima morati nadoknaditi štetu i nanovo izgraditi porušene domove?! Hoće li im morati podmiriti troškove nastale zbog izbivanja iz vlastitog doma? GDJE JE TU KAZNA? Ovo je debela nagrada za kriminal usred grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije