Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iako vam je prijetio, niste ga imali pravo lišiti života

Za ubojstvo kamatara nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora

ubojstvo
Arhiva VL
17.09.2009.
u 15:39

Ivanda, koji je priznao ovisnost o kocki i kokainu, upao je u dugove te je od Mijića posudio 13.000 eura. Iako je mjesečno vraćao 3000 eura, dug se s vremenom povećao na 50.000.

Ivica Ivanda (42) nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva Branka Mijića (43). Vijeće kojim je presjedao sudac Marijan Garac izreklo mu je i mjeru obvezatnog liječenja ovisnosti o drogama, te mu je produljen pritvor u kojem je od uhićenja.

Sedam hitaca
Prema optužnici, Ivanda, inače zlatarski majstor, ubio je Mijića hicima iz pištolja marke browning, 23. siječnja 2009. Ispalio je u njega sedam hitaca, nanijevši mu višestruke strijelne rane trupa i udova, a ubojstvo se dogodilo u zlatarni u Margaretskoj ulici u Zagrebu.

Ivanda je u svojoj obrani kao motiv ubojstva naveo činjenicu da ga je Mijić kamatario. Objasnio je da je zbog kockarskih dugova i ovisnosti o kokainu od Mijića posudio 13.000 eura, a čak i uz mjesečni povrat od 3000 eura, dug je na kraju narastao na 50.000 eura.

- Iz vaše obrane nesporno proizlazi da ste vi prije svega kockar, te da ste usprkos dobroj plaći od oko 10.000 do 20.000 kuna posuđivali novac na kamatu, koji niste vraćali. Isto tako činjenica je da vam je on prijetio, te da vas je po uputama Mijića prebio Tvrtko Tomičić (ubijen lani u kavanskom obračunu, op.a.). Unatoč svemu tome, vi niste imali pravo lišiti ga života ni pripremiti pištolj za to, a sami ste kazali kako ste u njega ispalili sedam hitaca te kako ste pištolj sa sobom nosili mjesec dana prije tog događaja. Kada se sve to poveže, očito je da ste bili spremni pucati u oštećenika i lišiti ga života - kazao je u obrazloženju presude sudac Garac.

Smanjeno ubrojiv
S obzirom da je po nalazu vještaka psihijatra Ivanda u trenutku ubojstva bio smanjeno ubrojiv, to mu je uzeto kao olakšavajuća okolnost. Olakšavajuće mu je i to što do sada nije bio osuđivan te što su ga okolnosti na neki način dovele do počinjenja ubojstva.

Ključne riječi

Komentara 13

MA
MaloMisto
17:49 17.09.2009.

pazi objasnjenje: \"te da ste usprkos dobroj plaći ... posuđivali novac na kamatu, koji niste vraćali\" !!! E pa, zbilja, ovo je moguce samo kod nas! Nije vracao kamatu? Pa vracao je i tu lihvarsku kamatu, sve dok nije osvanuoo narazjasnjiv dug od 50000 Eura. Po sudcu bi ovaj trebao cekati da mu izbije zube ili on njega ubije. U prvom slucaju bi lihvar zaradio samo prekrsajnu prijavu, a u drugom (jer ovaj drugi je bio duzan novac) bi mozda dobio godinu, dvije... i to vjerojatno uvjetno. Koje rasulo od pravosudja!

RA
razočarani1
18:38 17.09.2009.

što se čudite,ova država,pravosuđe,mup,centri za socijalnu skrb i slične istitucije štite kriminalce,lopove i svu sličnu takozvanu elitu.Jer su svi sami u tome....gamad korumpirana

MM
Mladen Miletić
19:56 17.09.2009.

Posuditi 1000.000 Eura i ne vratiti, kada dodje posuditelj ubiješ ga i prčaš da je bio lopina i kamatar, kod nas daleko veči grijeh nego sumpornu kiselinu naljevati nekome u usta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije