Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimski odmor

Za tjedan dana skijanja 10 tisuća kuna, uplaćeno i osam aranžmana za 10 tisuća eura

Meribel
Foto: Getty
08.01.2019.
u 12:15

Na inozemnim padinama najviše je skijaša iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Varaždina. Slavonci u velikim grupama putuju najviše u Francusku, kamo sve više obitelji ide autom

Proteklog vikenda počeo je tradicionalni hrvatski skijaški tjedan, a procjene kažu da se prema stranim skijaškim odredištima iz Hrvatske uputilo oko 200 tisuća ljudi. Među njima daleko je najviše onih iz Zagreba, zatim iz Rijeke i Splita te Osijeka i Varaždina.

- Prema broju odlazaka na skijanje Zagrebu i okolici pripada prvo mjesto. Slijede Rijeka i okolica, a skijaši odatle najviše traže talijanska skijališta. Zatim su tu Split i okolica. Možda bi oni sad bili i bolje pozicionirani da im školski praznici ne završavaju ranije nego ostalima. Na četvrtom je mjestu Slavonija, osobito prednjači Osijek. Zanimljivo je da Slavonci, unatoč udaljenosti, vole Francusku. Oni najčešće idu u velikim grupama. Što se tiče cijena, prosjek je 3500 kuna po osobi. Skijanje je u pravilu first-minute produkt i pravi zaljubljenici u skijanje zimski odmor biraju još tijekom ljeta. Last-minute ponuda tako gotovo i nema, no uvijek se nađe još neki dostupan aranžman za one koji se odluče u posljednji trenutak - kazala nam je Nikolina Frklić, rukovoditeljica marketinga i korporativnih komunikacija u Atlasu. Dodala je da su i dalje najtraženiji jednotjedni odmori, i to u Austriji i Italiji, dok je novost to što sve više Hrvata odlazi autom u Francusku.

Na upit može li procijeniti broj onih koji ovih dana iz naše zemlje hrle na strane skijaške padine, član uprave Kontakt Toursa Nenad Janićijević uzvraća:

- To je masa ljudi. Teško je točno reći broj, no preko naše agencije na skijanje je otišlo oko osam tisuća. Najviše iz Zagreba, njih gotovo 60 posto. Ostalo, otprilike po 10 deset, čine Slavonci, pa Splićani i Šibenčani te Varaždinci i Riječani. Naši gosti najviše idu u Francusku, onda slijedi Austrija pa Italija. U Sloveniju se ide manje, uglavnom samo na vikend-skijanja, i to mahom idu Zagrepčani. Najčešće se uzima aranžman od sedam dana, samo tridesetak ljudi ostane dva tjedna. Najčešće se uzimaju aranžmani srednje klase, što znači da za sedam dana skijanja u Francuskoj, primjerice u Val Thorensu, četveročlana obitelj u prosjeku treba izdvojiti oko 10 tisuća kuna

No ima i onih koji "strše" iznad tog prosjeka, pa tako doznajemo da je uplaćeno i osam aranžmana za dva francuska skijališta, Méribel i Les Menuires, gdje tjedan dana skijanja stoji 10 tisuća eura, a za tu cijenu obitelj na raspolaganju ima privatnog kuhara, privatnu poslugu i privatnog učitelja skijanja. 

Galerija: Hrvati krenuli na skijališta: Kolone na graničnim prijelazima, čeka se i po sat vremena

Meribel
1/11

Preko agencije ITC travel, koja je također specijalizirana za Francusku, okvirno po sezoni na skijanje ide oko tisuću ljudi. 

- Prednjače, Zagreb i okolica. Zapravo, sjeverna je Hrvatska jako orijentirana na skijanje. Slijede Rijeka i Istra, a posljednjih 10-15 godina i Dalmatinci su, pogotovo Splićani, počeli sve više ići na skijanje jer imaju novca i sad imaju više vremena jer im je prošla ljetna sezona. Zagrepčani su već ranih 50-ih i 60-ih organizirano išli na skijanje, ta tradicija kod njih postoji već desetljećima, pa ih zato i ima najviše. No nije to samo skijanje, to je navada odlaska na zimovanje. Kao što govorimo o odlascima na ljetovanje, tako je ovo vrijeme za odlaske na zimovanje - kaže suvlasnik ITC travela Dean Prelogović.

>> Pogledajte kako je izgledao početak sezone skijanja na Sljemenu

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Mladen_Podnar
Mladen_Podnar
13:38 08.01.2019.

Ima se! Ako i na kredit ide se. Ljetovanje je za sirotinju!

GV
golub Vaso
12:58 08.01.2019.

val thorens u jednoj rečenici srednje skijanje, dok les menuires selo ispred njega najskuplje, a s istom kartom se skija i tamo i vamo, plus meribel koji se spominje... plus couchevel koji se ne spominje i puno je skuplji od susjednog meribela i les menuiresa, ukratko površan tekst

Avatar nekakav
nekakav
14:18 08.01.2019.

ček malo, pa nisu hrvati u irsku otišli?! sad su već i na skijanju?! ili tamo dvore i dižu na noge debele švabe? nešto mi nije sad jasno, ja mislio da je kriza, da se nema, da ovo i ono, ali.. skijanje?! još mi nekak ljetovanje prolazi, al za snijeg da plaćamo?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije