Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpora milanovića

Za Teslin lik na kovanici eura zalaže se i Ured predsjednika

Zoran Milanović održao predavanje studentima na Sveučilištu u Mostaru
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
15.07.2021.
u 20:31

Ured predsjednika Republike još sredinom travnja službeno je dostavio komisiji svoje prijedloge: šahovnicu, Teslu i Dubrovnik

Treba li Nikola Tesla biti jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog eura, pitanje je o kojemu se posljednjih dana intenzivno raspravlja u hrvatskoj javnosti.

“To je povijesna prilika da ispričamo priču o čovjeku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Europi”, samo je dio statusa na Facebooku, svojevrsnog apela Vladi, uglednog dizajnera Davora Brukete.

A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Ured predsjednika Republike, koji je od samog početka sudjelovao u radu HNB-ove komisije, a koja je već na svojoj prvoj sjednici 19. ožujka pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju prijedloge za odabir rješenja za hrvatsku kovanicu eura.

– Ured predsjednika Republike još sredinom travnja, prije druge sjednice komisije 1. lipnja, službeno je dostavio komisiji svoje prijedloge da hrvatska kovanica eura ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik – objasnio je daljnji tijek događanja Velibor Mačkić, predsjednikov savjetnik koji je bio i predstavnik Ureda predsjednika u HNB-ovoj komisiji.

Nakon što su sve institucije zastupljene u radu komisije dostavile prijedloge, provedena je anketa među članovima komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rješenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savjetovanju koje traje do 22. srpnja između pet predloženih (šahovnica, karta RH, kuna, glagoljica i Dubrovnik).

U javnom savjetovanju građani mogu predložiti i šesti motiv, o kojem će se također raspravljati.

VIDEO Zagrebačke fontane - Nikola Tesla

Komentara 28

VA
vatreni24
23:14 15.07.2021.

Zašto ne staviti slučajnog na kovanicu, takvog bilmeza nema nitko na svijetu za predsjednika

Avatar peacemaker
peacemaker
21:37 15.07.2021.

Bolje da ostane kod prvog izbora kune Zlatice Đurđević.

WA
walker
20:45 15.07.2021.

Da je Zoran pravi predsjednik, a ne posvuduša, tračer i svadljivac, zalagao bi se za monetarni suverenitet RH. Ovako je samo politički liliputanac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije