Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korupcija u policiji

Za tajne informacije tražili su i plaćanje plastičnih operacija

Policajci, odavanje informacija, privođenje
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.02.2014.
u 15:09

Osumnjičeni policajci dostavljali su podatke o tome provode li se istrage, a tražili su ih ugledni poduzetnici preko Vlade Rajića

Plaćanje građevinskog materijala za izradu fasade, plaćanje plastične operacije, novac, obećanje zaposlenja supruge te obećanje imenovanja na mjesto voditelja Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije...

Sanaderov intimus

To je bila “cijena” za koju je, kako se sumnja, skupina zagrebačkih policajca, od kojih su neki bili i djelatnici policijskog USKOK-a, bila voljna i spremna zainteresiranim stranama odavati informacije iz tajnih policijsko-uskočkih istraga. A te tajne informacije zanimale su, kako se sumnja, poduzetnike Željka Biloša i Josipa Petrovića. Petrović se u medijima spominjao kao jedan od bliskih intimusa Ive Sanadera, bio je povezan s Inom te se kao svjedok pojavljivao na suđenju bivšem premijeru zbog afera Ina-MOL. Što se tiče Biloša, on se u središtu javnosti našao nedavno kada se postavilo pitanje zašto mu se pogoduje u vezi s velikim poreznim dugom zbog čega je, prema medijskim napisima, nedavno smijenjena i šefica osječke Porezne uprave. Cijelu su priču, kako se sumnja, osmislili Vlado Rajić i Igor Mlinar, koji su bili svojevrsna poveznica između grupe osumnjičenih policajca te osoba koje su mogle biti zainteresirane za tajne izvide, rezultate tajno snimljenih razgovora i tome slično. Oni su i našli policajce, koji su im, za obećanje raznih nagrada ili novca, odavali tajne podatke, a zatim bi ih Rajić i Mlinar proslijedili kome treba.

(Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Uhićenja zbog autoceste

Tako se policajka Selma Abadžić, koja je radila na istrazi malverzacija oko izgradnje dionica na autocesti Rijeka – Zagreb, sumnjiči da je kolegi Vjekoslavu Drniću dostavila podatke da će u svibnju 2011. u tom predmetu biti uhićeni Zlatko Korpar i Slaven Žužul te da je jedan od osumnjičenika i Jurica Prskalo. Drnić je te informacije dalje proslijedio Rajiću, za kojeg se pak sumnja da ih je proslijedio Korparu. Sumnja se da je Rajić zauzvrat tražio novac, kako bi platio djelatnicima PNUSKOK-a na dostavljenim informacijama, a Korpar je na uvid dobio ono što je tijekom predistrage prikupljeno u odnosu na njega. Na sličan način Biloš i njegova supruga te Petrović i Dragan Baković, doznali su da su pod tajnim mjerama u sklopu akcije koju provodi PNUSKOK u Osijeku. Za tu je informaciju Marko Svalina, djelatnik zagrebačkog PNUSKOK-a, bio nagrađen građevinskim materijalom, a koliko je curenje povjerljivih podataka naštetilo pojedinim istragama, može se samo nagađati. Inače, neki od osumnjičenika su se nedavno, nakon izmjena Zakona o kaznenom postupku, žalili na rješenje o provođenju istrage, no njihove je žalbe sud odbacio kao neosnovane.

>> Uhićena dvojica policajca zbog odavanja službenih podataka!

Komentara 3

CR
crocro
15:19 05.02.2014.

Kada sam pročitao naslov KORUPCIJA U POLICIJI zamalo sam preskočio preko toga naslova jer me nije u prvi trenutak zanimalo u kojoj li je to zemlji, misleći da se radi o nekim latinoameričkim državama. A onda sam ipak kliknuo i odgonetnuo da se ta zemlja zove Hrvatska. Pročitao sam jedan odjeljak teksta i jako zabrinut sam prestao čitati dalje, jer ovakvi naslovi u današnjici kada smo članica EU, nisu za povjerovati. Dragi Bože pomozi nam.

ZL
Zlatnidelirij76977
05:04 14.11.2023.

Tvoji Bosanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije