Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za švercanje autocestom uvode se prekršajne kazne od 2000 do 10.000 kuna

Dosad su oni koji bi izbjegli plaćanje cestarine plaćali kaznu u visini dvostrukog iznosa najduže relacije
08. studenoga 2016. u 07:00 8 komentara 5834 prikaza
autocesta
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Oni koji se švercaju autocestama uskoro će za to plaćati prekršajne kazne od 2000 do 10.000 kuna. U važećem hrvatskom Zakonu o cestama, naime, nije propisan prekršaj i kazne za one koji se voze autocestom, a ne plate cestarinu. To će se promijeniti kada stupe na snagu predložene izmjene navedenog zakona koje su ovih dana puštene u javnu raspravu. Takav institut već postoji u drugim članicama EU koje naplaćuju korištenje autocesta – Sloveniji, Španjolskoj, Portugalu, Italiji i Francuskoj. Oni koji su dosad uhvaćeni u neplaćanju cestarine u Hrvatskoj dobivali su od HAC-a a samo ugovorne kazne. U HAC-u navode da se ta kazna naplaćuje u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju i odgovarajuću skupinu vozila od mjesta izlaza s autoceste.

Objašnjavaju i da ugovornu kaznu za odbjegla vozila koja su evidentirana na ulazu autoceste, a izbjegla su plaćanje cestarine na izlazu s autoceste, naplaćuju tako da zatraže podatke o vlasniku vozila nadležnoj policijskoj upravi, a kada dobiju te podatke pošalju mu račun. Ako se pak radi o vozilima s ENC uređajem, ugovorna kazna naplaćuje se terećenjem ENC pretplatnog računa. Uvođenjem prekršajnih odredbi, ti će vozači u državni proračun zbog švercanja plaćati dodatnu globu.     

>> Od cestarina 97 milijuna više: Najveću zaradu ostvaruje A3 Bregana - Zagreb - Lipovac

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Bombarder:

    Uz naplatu cestarine pri registraciji ali i u SVAKOJ litri goriva, ne znam tko se to točno šverca...

  • podravacc:

    Kako se može uspoređivati sustav autocesta gdje je na svakom izlazu naplatna kućica sa rampom i sustavi autocesta gdje se primjenjuju vinjete..naprimjer Slovenija....Ja kada platim godišnju Slo vinjetu 115 eura vozim se po njihovim autocestama neograničeno bez da se moram zaustavljati

  • Ovozemaljski:

    Dokad vise? Pa uvedite vinjete, platimo je jednom godisnje i nema guzvi ni rampi ni viska zaposlenih, alo politicari zivimo u trzisnom dobu, vasi nacini upravljanja drzavnom imovinom su stetni i za građane i za imovinu!