Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK U ŠKOLU

Za svaki slučaj pribor i torbe ostaju u školi do vikenda

Zagreb: Učenici od 1. do 4. razreda vratili se u škole
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
25.05.2020.
u 21:21

Odaziv učenika razredne nastave na razini cijele Hrvatske iznosio je u ponedjeljak 80 posto

Brodsko-posavska, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija danas su bilježile najveći odaziv učenika razredne nastave. Naime, u školama tih županija sjedilo je više od 95 posto učenika od prvog do četvrtog razreda. Najslabiji odaziv učenika danas bio je u Gradu Zagrebu – polovina učenika (50 posto op. a.) nije stigla na nastavu – roditelji ih u škole nisu pustili ne samo zbog straha od potencijalne zaraze nego i zbog činjenice da je mnogo zagrebačkih učenika premješteno iz svojih škola, koje su stradale u potresu, u druge, znatno udaljenije škole kako bi pratili nastavu.

Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kazao je danas da nema problema oko organizacije nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja potresom te naglasio da je odaziv u Gradu Zagrebu bio slab jer resorna ministrica ni ovaj put, baš kao ni prije dva tjedna kada su škole prvi put za samo devetero učenika otvorile svoja vrata, nije kazala da je odlazak u škole obvezan.

>> FOTO U zagrebačke osnovne škole došla polovica učenika

Zagreb: Učenici od 1. do 4. razreda vratili se u škole
1/10

Bez torbi lakše provjere

– Na mrežnim stranicama Vlade piše da dolazak nije obvezan, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan – poručio je Lovrić.

Nešto veći odaziv od onog u zagrebačkim školama zabilježen je u Osijeku. – Ima razreda u kojima su sva djeca na okupu, dok ih je u nekima četvero, petero pa, kad se sve zbroji, u našu se školu vratilo 60 posto učenika nižih razreda – kazala je Jasenka Vajdić, ravnateljica OŠ “Tin Ujević” u Osijeku, koja, inače, broji oko 230 učenika od prvog do četvrtog razreda. do četvrtog razreda.

Naglasila je da u njihovoj školi svaki razred ima svoju učionicu, ali i različite toalete, kako se ne bi miješali dok peru ruke.

– Pribor i torbe ostavljat će nakon nastave u školi, kući će ih nositi tek za vikend kako bi roditelji imali uvid u to što su radili tijekom tjedna, kao i je li se možda neka bojica pokidala i slično. Za učenike je to još bolje jer neće biti pisanja zadaće kod kuće, sve će odraditi u školi. I sve će stići. Nama će, pak, bez torbi biti jednostavnije provesti mjere pri ulazu u školu – govori Jasenka Vajdić.

>> VIDEO Suzana Hitrec o upisima u srednje škole

A upravo je današnji odaziv učenika razredne nastave, koji na razini cijele Hrvatske iznosi 80 posto, razlog ministričina zadovoljstva. Nakon što je odluku o povratku škole prepustila roditeljima pa kazala da bi učenici trebali pa zatim morali u školu, ponovno je odlučila pohvaliti samu sebe.

– Hvala roditeljima na povjerenju i što su svoju odluku temeljili na preporukama stručnjaka. Ponosna sam da u teškoj situaciji nismo žrtvovali obrazovanje – kazala je danas ministrica Divjak. Da je sve daleko od idealnog, upozorili su iz Sindikata hrvatskih učitelja napomenuvši da ministrica Divjak cijelo vrijeme govori da je sve jasno, ali jasno je iz reakcija roditelja i struke da zapravo ništa nije jasno.

Ulaženje u privatne stvari

– Počelo je time da roditelji mogu pa da ne mogu birati i onda nakon toga učitelji po nalogu ravnatelja, zbog naloga ministrice, moraju ispitivati roditelje zašto djeca neće doći u školu, ulaziti u privatne stvari – kazala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, osvrćući se na to da su sva djeca koja su danas pristigla u škole morala sa sobom nositi bilježnicu s upisanom tjelesnom temperaturom.

No sve to ne brine ministricu Divjak, ona je sretna jer, kako kaže, da se pitalo razne kočničare i “kvazistručnjake”, škola bi po njima završila još u ožujku, a ovako ju je ona “uspješno privela kraju”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije