Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Za stradale usjeve Zagorci dobili 3,67 posto od procijenjenog

Tuča
Mladen Mandić
05.01.2012.
u 09:41

Kraljevec na Sutli dobio je 283 tisuće kuna, Klanjec 69 tisuća kuna, Kumrovec 173 tisuće, a Zagorska Sela 12 tisuća

U velikom nevremenu praćenom jakom tučom koje je 11. srpnja prošle godine pogodilo općine Kraljevec na Sutli, Kumrovec i Zagorska Sela te području grada Klanjca, nastale su višemilijunske štete na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima i poljoprivrednim usjevima i višegodišnjim nasadima.

Isplata simbolična

Budući da je proglašena elementarna nepogoda, ovih dana na žiro-račune zagorskih općina i gradova Ministarstvo poljoprivrede poslalo je i novac. No, reći će svi čelnici gradova i općina, isplaćena naknada za štetu tek je simbolična. Naime, od svih ukupno prijavljenih poljoprivrednih šteta, isplaćeno je tek 3,67 posto.

Najviše stradala općina Kraljevec na Sutli, gdje je šteta procijenjena na 7,7 milijuna kuna za 589 poljoprivrednih domaćinstava, dobila je 283.615 kuna, što je u prosjeku 481 kuna po domaćinstvu. Kako nam je rekao općinski pročelnik Ivica Slavec, isplata je u tijeku i ovih će dana sjesti na tekuće bankovne račune građana. Dodao je da je Kraljevec na Sutli već dobio jednokratnu pomoć od 100.000 kuna odmah nakon proglašenja elementarne nepogode od bivše premijerke Jadranke Kosor te pomoć od Krapinsko-zagorske županije od 70.000 kuna. Taj je novac, kaže Slavec, iskorišten za kupnju crijepa i žlijebnjaka za devet najsiromašnijih stradalih obitelji.

Klanjčani već isplatili

U gradu Klanjcu ukupna šteta procijenjena je na 1.895.719 kuna, a na žiro-račun Grada sjelo je 69.733 kune, što na 167 prijavitelja štete iznosi u prosjeku 417 kuna. Novac je oštećenima već sjeo na tekuće račune. Općina Kumrovec za procijenjenu štetu od 4,5 milijuna kuna dobila je 173.000 kuna za ukupno 164 prijave ili u prosjeku 1054 kune po prijavitelju. Tuča je najmanje štete prouzročila u općini Zagorska Sela. Oni su za procijenjenu štetu od 333.000 kuna, koju su prijavila 53 poljoprivrednika, dobili samo 12,212.60 kuna ili u prosjeku 230 kuna. Spomenuti prosjeci u gradovima i i općinama mogu uvelike zavarati jer isplaćeno ovisi o vrsti usjeva ili nasada na parceli, njenoj veličini, ali i o postotku oštećenja, što varira od mjesta do mjesta.     

Nismo dobili naputak kako podijeliti novac

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama kaže da je, uz mali postotak koji je isplaćen, sramotno to što od ministarstva nisu dobili naputak na koji način podijeliti novac. Osim toga, isplaćen je zadnjeg dana stare godine kad su već svi donijeli svoje rebalanse. S isplatama će stoga ipak malo pričekati.

Ključne riječi

Komentara 3

DH
dalibor.hren
20:48 05.01.2012.

Naknada nije simbolična nego sramotna. Nek si ju požderu oni koji su je isplatili!

OB
-obrisani-
21:52 05.01.2012.

najviše si je udijelio čobanković. oko 2,1 milijun kuna koje su mu trebale kako bi dokupio još zemlje za Iločke Vinograde Svojih sinova, a za sve ostale su bile samo mrvice. Kako bi HDZ reko : Bog je sebi prvoo bradu Stvoria. Da je čobi dao drugima : Što bi njemu ostalo ?

DH
dalibor.hren
17:27 06.01.2012.

Na fotki se vidi da samo Čobi ždere uništeno grožđe. Nikad dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije