Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Mreža

Za što USKOK sumnjiči Lovrinčevića? Ovakve istrage dosad su znale svašta razotkriti...

storyeditor/2023-12-12/PXL_130220_27960456.jpg
Luka Stanzl/PIXSELL
29.01.2024.
u 20:15

USKOK ga sumnjiči da je, znajući da će Fond 2023. pokrenuti kampanju informiranja o svojim dvama projektima, zatražio da angažira i Mrežu TV

Afera Mreža, koja je krajem prošle godine uskovitlala politički i medijski prostor te rezultirala brzopoteznim smjenama Davora Filipovića, tadašnjeg ministra i njegova posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića, sada se, barem nominalno, preselila iz medijsko-političke scene na onu pravosudnu.

Gotovina osobi od povjerenja

USKOK je objavio da je nakon provedenih izvida pokrenuo istragu protiv Lovrinčevića, kojeg sumnjiči za trgovanje utjecajem. Ova istraga potencijalno je još jedan veliki problem za Andreja Plenkovića, jer je za očekivati da će tijekom istrage i Filipović sigurno biti saslušan kao svjedok. Osim toga, ovakve istrage dosad su znale svašta razotkriti, razgranati se u više smjerova, pa ne bi bilo iznenađenje da se do kraja istrage svašta neugodnoga dozna i o načinu funkcioniranja Ministarstva gospodarstva i o načinu njihove “suradnje” s medijima. Ili nekim drugim interesnim skupinama.

Uglavnom, USKOK sumnji Lovrinčevića da je od listopada 2023. do 12. prosinca 2023. kao posebni savjetnik u kabinetu ministra gospodarstva i održivog razvoja te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iskoristio autoritet koji mu je dala funkcija koju je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima iz državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegova povjerenja s kojom je bio interesno povezan.

POVEZANI ČLANCI:

Ta je osoba, kaže USKOK, na jednoj TV postaji (Mreža TV) vodila emisije koje su sadržajno odgovarale okrivljeniku i, po USKOK-u, Lovrinčević ju je koristio za prenošenje informacija koje je imao kao posebni savjetnik. USKOK sumnjiči Lovrinčevića da je radi promidžbe aktivnosti Fonda osigurao angažman Mreže TV te je osigurao da sredstva uplaćena s osnove tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije budu “izvučena” s računa Mreže TV i u gotovini predana osobi od Lovrinčevićeva povjerenja.

Angažman od 90.000 eura

USKOK sumnjiči Lovrinčevića da je, znajući da će Fond krajem 2023. pokrenuti kampanju informiranja javnosti o svojim dvama projektima, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i Mrežu TV za ukupan iznos od 90.000 eura. Odgovorne osobe Fonda, s obzirom na kredibilitet koji je Lovrinčević imao zbog funkcija koje je obnašao, navedeno su prihvatile ne znajući pritom stvarne ciljeve Lovrinčevićeva postupanja.

Potom je, sumnja USKOK, Lovrinčević zatražio osobu od svog povjerenja da direktoru Mreže TV prenese njegov naum da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene, s računa Mreže TV izvuče dio novca koji će joj uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od Lovrinčevićeva povjerenja.

POVEZANI ČLANCI:

Po Lovrinčevićevu naputku, sumnja USKOK, ta je osoba angažirala direktora jednoga trgovačkog društva za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa Mreže TV. Zatim je direktor Mreže TV s direktorom tog društva potpisao ugovor na temelju kojeg je Mreža TV primila račun 28. studenoga 2023. čijim bi se plaćanjem “izvukao” novac s njezina računa. Nakon toga je 6. prosinca 2023. osoba od Lovrinčevićeva povjerenja zatražila od direktora tog društva da stornira račun, što je ovaj i učinio.

VIDEO Stranački skup stranke Možemo: 'Svojim djelovanjem pokazujemo da budućnost još uvijek može biti dobra'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije