Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnja u zloporabu položaja

Za što se sve sumnjiči uhićena četvorka iz osječko-baranjske Javne ustanove za zaštitu prirode

Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima gdje su u tijeku uhićenja
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
27.04.2022.
u 23:28

Policija je u utorak pretresla domove četvero aktera te im oduzela poslovnu dokumentaciju, prijenosna računala, mobitele i USB stickove. Osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a USKOK je protiv njih zatražio istražni zatvor.

Zbog namještanja natječaja za posao uhićene su četiri osobe iz osječko-baranjske Javne ustanove za zaštitu prirode, a među njima i ravnatelj Davor Mikulić (59). Na popisu osumnjičenih još su viša stručna savjetnica za turizam i projekte Renata Forjan, viši savjetnik za pravne poslove Tomislav Kordi (42) te stručni referent za rad na projektima Zdravko Peko (63). USKOK je protiv njih otvorio istragu zbog sumnje u trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ta dva kaznena djela. Sve se zbivalo, vjeruju istražitelji, od lanjskog rujna pa do početka veljače.

Sumnja se, navodi USKOK ne iznoseći imena, da je Renata Forjan (43) zatražila od svog bliskog prijatelja i ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije da u toj javnoj ustanovi sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i kvalifikacijama te joj tako osigura zapošljavanje, na što je on i pristao. Ravnatelj Mikulić prvo je, kako se sumnja, osigurao izmjene dvaju pravilnika tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u tim internim aktima sistematizira novo radno mjesto s uvjetima prilagođenim isključivo kvalifikacijama Renate Forjan. Ishodio je i potrebnu suglasnost na te izmjene.

Zapisnici unaprijed

– Potom je prvookrivljeni kao ravnatelj, u skladu s dogovorom s drugookrivljenom, 17. siječnja ove godine raspisao javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, objavljujući ga samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina. Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je preostalih dvoje okrivljenika od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu drugookrivljenu bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali – stoji u priopćenju USKOK-a.

Sumnja se i da je Tomislav Kordi, u dogovoru s ravnateljem Mikulićem, unaprijed sačinio zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima prema kojima oni ne ispunjavaju tražene uvjete. Onda su, sumnjiči se, Mikulić i Kordi, bez sudjelovanja Zdravka Peke kao člana natječajnog povjerenstva, “obavili razgovore s kandidatima i od njih zatražili potpisivanje zapisnika radi njihove eliminacije i prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju” Renate Forjan. Prema dogovoru, navodi se u rješenju o otvaranju istrage, Kordi i Peko su podnijeli prijedlog da se ona izabere kao najbolji kandidat. Mikulić je 31. siječnja donio odluku o njezinu zapošljavanju i sutradan je s njom u ime Agencije sklopio ugovor o radu.

Zatražen istražni zatvor

Policija je u utorak pretresla domove četvero aktera te im oduzela poslovnu dokumentaciju, prijenosna računala, mobitele i USB stickove. Osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor.

Davor Mikulić član je HDZ-a, no nije stranački eksponiran. Bio je i v. d. ravnatelja Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Mikulić je prethodno radio kao glavni čuvar prirode u Kopačkom ritu. Do odlaska u Agenciju Forjan je, pak, bila direktorica Turističke zajednice Općine Bilje – Kopački rit. Vijećnica je HDZ-a u Skupštini Osječko-baranjske županije.

”Osječko-baranjska županija ne raspolaže službenim informacijama osim onih objavljenih na mrežnim stranicama USKOK-a i PU osječko-baranjske. S obzirom na to da je prema USKOK-ovu izvješću u tijeku istraga, ne možemo je komentirati”, odgovorili su iz Osječko-baranjske županije.

Video: Dogodila su se uhicenja u Agenciji za upravljanje zasticenim prirodnim vrijednostima

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:07 28.04.2022.

Otiđite gospodo iz USKOK-a u bilo koju općinu ili grad u HR i naći ćete takvih namještenih natječaja na tisuće.

HA
HERCEGOVA@AC
02:11 28.04.2022.

Zašto je početno slovo teksta tako veliko Z?

NA
nahty
23:44 27.04.2022.

Za poštenje se sigurno ne sumnjiče. Da im je do toga ne bi sigurno u politiku otišli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije