Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska obnova

Za štedljivu kuću od sto kvadrata treba 174.000 kuna

gradilište
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
27.04.2014.
u 16:43

Ovisno o tome žive li u razvijenim ili nerazijenim područjima, građani od države mogu dobiti 30.000-60.000 kuna, odnosno 40-80 posto troška.

U tijeku je javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i ugradnje sustava za obnovljive izvore energije.

Za to je predviđeno 50 milijuna kuna na temelju programa obnove koji je donijela Vlada Republike Hrvatske. Procjena je da se tim novcem može obnoviti oko 2000 kuća.

Velik raspon cijena

Na natječaj se prvo moraju javiti jedinice lokalne samouprave (JLS), koje su zamišljene kao posrednik do građana, no, kako objašnjavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, nisu željeli da građani ovise isključivo o jedinicama lokalne samouprave te, ako se neka jedinica lokalne samouprave ne javi na poziv Fonda, svaki građanin može prijaviti obnovu svoje kuće kao pilot-projekt i obratiti se izravno Fondu.

Građani za obnovu mogu dobiti od 40 posto (a najviše 30.000 kuna) do 80 posto (a najviše 60.000 kuna) ovisno nalaze li se u razvijenim dijelovima zemlje ili područjima od posebne državne skrbi ili na otocima. Novac se može dobiti za obnovu fasade, krova, stolariju, ventilaciju i promjenu sustava grijanja. Za takvu vrstu obnove predviđeno je, inače, 25 milijuna kuna. Preostalih 25 milijuna kuna namijenjeno je sufinanciranju obnovljivih izvora energije. Ugradnju takvih sustava Fonda sufinancira također u omjeru od 40 posto (a najviše 12.000 kuna) do 80 posto (a najviše 24.000 kuna). Građani za taj iznos mogu ugraditi kolektore za pripremu tople vode i grijanje, kotlove za drvnu sječku, fotonaponske pretvarače ili vjetrogeneratore.

Koliko je, pak, trošak, obnove da se postigne energetska učinkovitost A kategorije pokušali smo predočiti, uz pomoć građevinskih tvrtki, simulacijom obnove kuće od sto metara četvornih. Riječ je o aproksimativnom izračunu za građevinu tlocrta oko sedam puta sedam metara, visine 6,5 metara, drvenog krovišta. Zamišljeno je da kuća ima šest prozora, jednu staklenu stijenu u prizemlju, dva krovna prozora i dvoja vrata.

Foto: VLm

Grijanje peletama

U obzir su uzete srednje tržišne cijene, no treba računati da pojedine stavke možda mogu varirati u nekoliko postotaka kao i stolarija, čiji je raspon cijena na tržištu jako velik.

U predviđene troškove uračunana je i ugradnja sustava za grijanje peletama. Ukupna obnova takve kuće, s materijalom i radovima, stajala bi 174 tisuće kuna. No građani, dakako, ne moraju ići u cjelokupnu obnovu kuće, već tražiti sufinanciranje obnove pojedinih dijelova kuće. Uvjet je, dakako, da i taj djelomični zahvat doprinesi uštedi energije.

>>Štedljivu kuću napravite za 50.000 eura

Komentara 8

BE
belimo
17:50 27.04.2014.

Sva se ta energetska obnova svodi uglavnom na ugradnju plastičnih prozora i stiripor fasade koja se uporno forsira a nitko ne upozorava ljude na problematiku požara. Proizvođači i trgovci pokazuju ateste o samogašenju i slične štoseve a ja sam u nekoliko navrata imao priliku vidjeti kako gori taj "negorivi" stiropor. Moja preporuka - izbjegavaj stiropor! Uostalom pitajte vatrogasce kako gori stiropor fasada i plastični prozori...

Avatar Do@Zemuna
Do@Zemuna
17:09 27.04.2014.

samo !!!!!!!!!!!!!!!!!

TE
TechnoCroat
18:20 27.04.2014.

Dijete samo u kadi, a gdje su roditelji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije