Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNA ZBRIKA

'Za starinski bojler s početka prošlog stoljeća dao sam svoj Citroënov kombi'

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL,
1/6
04.03.2021.
u 12:28

Zbirku alata, radioprijamnika, glačala, mlinaca za kavu... u vlasništvu Petra Mustapića Ministarstvo proglasilo kulturnim dobrom

Kulturno-povijesnu zbirku Petra Mustapića iz Imotskog Ministarstvo kulture i medija proglasilo je kulturnim dobrom i upisalo je u registar kulturnih dobara RH. Mustapić je 40 godina skupljao alate, pokućstvo, uporabne predmete i prikupio bogatu zbirku od 1165 etnografskih predmeta. Prikupio je nekoliko stotina svrdala, odnosno po imotski “burđija”, ima impozantnu zbirku od 36 rdioprijamnika, na desetke pisaćih i šivaćih strojeva, tkalački stan, kompletne tradicionalne zanatske radionice...

Njihovu vrijednost prepoznalo je nadležno Ministarstvo koje je zbirku zaštitilo i, upravo zbog brojnosti eksponata, podijelilo u nekoliko manjih: zbirku kućnog inventara i pokućstva, zbirku tradicijskog gospodarstva, zbirku tradicijskih obrta, zbirku tekstilnih rukotvorina, zbirku svrdala i tehničku zbirku. Svrdlo u Guinnessovoj knjizi Predmeti datiraju od početka 19. stoljeća do 80-ih godina 20. stoljeća.

– Sve je počelo od ove burđije koju mi je poklonio moj ujac Ivan Milas Bože, on je bio bačvar. Kada sam dobio prvo svrdlo, počeo sam ih sakupljati i tijekom gotovo 40 godina skupio sam više od 1000. Naravno, prikupljao sam i sve ostale uporabne predmete, stare alate, opreme radionica. Ljudi su mi ih donosili kada su čistili stare kuće, radionice i pojate, nešto sam kupio, a nešto nalazio i bačeno u smeće – otkriva nam kako je svoje blago prikupio Mustapić.

Po struci je bravar, vlasnik je bravarskog obrta. Njegova strast za svrdlima rezultirala je i izradom najvećeg svrdla na svijetu, upisanog 2011. godine u Guinnessovu knjigu rekorda. Napravio je svrdlo dugo 15,70 metara s ručkom od 10,5 metara i teško oko 2,5 tone. Kao bravar, sve predmete iz svoje zbirke stručno održava. 

– Svi strojevi i uređaji u mojoj zbirci su u funkciji i rade. Sva glačala, mlinci za kavu, kućni žrvanj... Bilo je jako lijepo prije par godina za Noć muzeja, iznio sam van sve šivaće mašine i na njima se šivalo. Ovo je bojler s početka prošlog stoljeća iz jedne bogate imotske kuće. Bacili su ga u staro željezo i ja sam za njega dao kombi Citroën C 25 – kaže Petar koji je iskoristio jedan od prvih proljetnih, sunčanih dana i pred kuću iznio poljoprivrednu mehanizaciju iz svoje povijesne zbirke. Najstariji plug star je 150 godina. Funkcionalan je, naravno, kao i svi ostali predmeti iz njegove zbirke.

VIDEO: Etnografska zbirka Petra Mustapića

– Ovo je jedinstvena zbirka koja sadrži sve ono što je imotskom čovjeku kroz povijest bilo potrebno za njegov život i rad u svim razdobljima godine. Ova poljoprivredna mehanizacija koju sam danas iznio svjedoči o nekim davnim vremenima i načinima na koje se obrađivalo polje. Sa svim ovim što imam ovdje ja sam spreman za proljetnu sjetvu. Samo mi fali konj! – kaže Petar Mustapić. Među brojnim predmetima su i zbirka vaga i škrinja za dotu.

– Imam takvu kolekciju kovačkog alata da je nema nijedna kovačija na svijetu, a kada bi bilo sluha i prostora, mogli bismo složiti baš sve zanatske radionice – ponosan je Mustapić na svoju zbirku koju dolaze razgledati brojni inženjeri, profesori, dekani raznih zagrebačkih i splitskih fakulteta.

– Ovaj radioprijamnik je Blaupunkt iz 1926., danas košta oko 5000 eura. Ovaj drugi radio s gramofonom dao mi je general Boris Zdilar. A ovo je najveće blago, sadržaj imotske galantarske torbe, dobio sam ga od Mije Zidara, s njom je njegov did prodavao u Europi. Tu su nožići, na njima piše Sarajevo, igle, češljevi, tabakere, olovke... To je povijest, ljubomorno je čuvam! – kaže nam Petar.

1/6

Traži prostor za izložbu

Ministarstvo kulture je u odluci o proglašenju kulturnog dobra istaknulo kako činjenica da je najveći dio predmeta za kulturno-povijesnu zbirku skupljen na području Imotske krajine daje zbirci iznimno kulturno povijesno značenje.

– Imala sam zadovoljstvo više od godinu dana raditi na zbirci Petra Mustapića koji je više od 4 desetljeća skupljač kulturno-povijesnih predmeta Imotske krajine, ali ima i iz drugih dijelova Hrvatske starinskih, vrijednih predmeta koji su se ovdje koristili – kaže Nikolina Luketić Dalija, stručna savjetnica konzervatorica u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture i medija u Imotskom. Nakon pregleda, sačinila je popis svih predmeta i dodijelila im inventarni broj te ih podijelila u tematske grupe.

– Riječ je o iznimno velikom bogatstvu. Malo je privatnih kolekcionara koji imaju ovako bogatu i očuvanu zbirku. Ona je prikaz kulturno-povijesnog rasta i razvoja Imotske krajine – govori Nikolina Luetić Dalija koju je najviše oduševila zbirka radioprijamnika za koju je uvjerena da je među rijetkima u Hrvatskoj. Sve ih je datirala po godinama, najstariji je iz 1920.

Zbirka Petra Mustapića izložena je u garaži njegove obiteljske kuće. Kada bi bila adekvatno prezentirana u primjerenom prostoru, privukla bi interes turista, kojih je u Imotskom sve više, ali i učenika osnovnih i srednjih škola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije