Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE DONIO PAD KAMATA
Povratak na članak

Za stare dužnike isti stambeni kredit i 53.000 eura skuplji!

Usporedili smo kredite podignute prije 10 godina s onima koje dužnici podižu danas: iste vrste i iznose u istoj banci – razlika je enormna

Komentari 46

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
09:11 17.06.2019.

Glupost !!! Naravno da će ti banka u kojoj već imaš kredit od prije 10 godina pod nepovoljnim uvjetima, sada reći ".. ne znamo da li vam se isplati refinancirati, bla bla…". Kakva crna procjena nekretnine, i kakav upis založnog prava ? Pa banka već ima založno pravo na tu nekretninu, ako vam je već dala kredit. Nego, recite vi lijepo njima - hoćete li mi refinancirati kredit ili ja odoh skupa sa svojim kreditom i tekućim računom papa u drugu banku.. vidjet ćete da će malo promijeniti ton razgovora i suradljivost.

VL
Avatar fidelio
fidelio
09:14 17.06.2019.

Stvar je prosta. Odeš u tri druge banke i kažeš da hoćeš refinanciranje. Kapitalizam je donio hrpu loših stvari i svega par dobrih. A dobro je da su čak i banke na slobodnom tržištu. Dok mi je moja vlastita banka odbila kredit, druge banke su mi nudile bez problema, ali oko 3.5- 4.5 posto. Onda sam otišao u jednu drugu i frajer mi je na dobar dan rekao 3%. Ne dajte se zavaljati - imaju para ko pljeve i nemaju ih gdje utopiti. Ako ne ide, mijenjajte banku.

VL
ZE
zelenakrava
09:59 17.06.2019.

Da sam u sitvaciji i da imam kredit star 10 godina,otišao bih u svoju banku i pitao da mi izračunaju koliko trebam platiti odjednom da otplatim sav kredit(tj ostatak kredita). Ne spominjući nikakvo reprogramiranje. I oni mi kažu npr. trebatee otplatiti još 45000 eura. Ok,hvala. Onda bih otišao u neku drugu i (ili) neke druge banke i tamo pitao kakvi su uvjeti da dobijem kredit od 45000 € na rok( koji završava u godini u kojoj bi i završio moj prvi tj. stari kredit). I kada mi kažu uvjete onda lijepo vidim kolika bi mibila rata novog kredita i da li mi se to isplati.

VL
ZE
zelenakrava
09:52 17.06.2019.

Sredstva koja imamo u banci na računu ili čak na oročenoj štednji imaju kamate od 0,1 do 0,5 %. U odnosu na avista sredstva, banka daje kredite koji imaju čak 40 puta (4000%) više kamate. I banci je u interesu da vi njoj što više dugujete. Sada je takva sitvacija. Prije 30-tak godina kamata je npr u austrijskim bankama bila na CHF kod oročenja na 1 godinu oko 6,5%. Danas iznosi 0,01% i kod ne baš velikih iznosa vama su troškovi veći nego kamate i vi svakim danom dok vam novac leži u banci imate sve manje i manje novca. Sve ovisi o trenutku kada dižete kredit. Nekom se posreći dok netko drugi "dade dreku pljusku". Niti smo svi financijski genijalci niti smo cijeloživotni "pušionićari". I kod uzimanja kredita treba imati sreće.

VL
Avatar gordi
gordi
12:15 17.06.2019.

banke i kartičarske kuće su uništile veliku večinu Hrvatskih građana....koliko vam treba da bjes konačno eskalira?

VL
Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:42 17.06.2019.

Pljačkaju te banke preko kamata a već 60 km dalje u Sloveniji kod tih istih banaka krediti tri puta povoljniji. Onda kupiš stan koji je cijenom kvadrata koštao kao isti takav stan u Austriji e i onda još plati državi harač i čestitamo postao si rob na idućih 20 godina. Ne hvala.

VL
Avatar miyamoto
miyamoto
09:46 17.06.2019.

Kamate na kredit moraju biti najviše od 0.6-1.5%, sve drugo je oteta energija radniku. Kada odete u banku dići popularni kredit i službenik vas umiljato pogleda, sjetite se vlasnika banke koji zadovoljno trlja ruke i kaže: ovaj tip će zaraditi meni za porsche, neznam odakle mu volja za to

VL
YY
yy1
20:29 17.06.2019.

Prije 10 godina za 80 tisuća eura mogao je kupiti solidan stan a danas ne može ni pola solidnog stana prema tome 1:1

VL
NT
Nikola Turajlić-jaružalo
12:06 17.06.2019.

Vjerodomoljubni zaposlenici naših banaka (gotovo svih su inozemni vlasnici) dokazuju svoju slugeransku lojalnost gazdama tako da deru kožu i više nego što se od njih traži, najvjernijem stadu Hrvatskog Boga. Glavni seizi su guverneri Narodne banke Hrvatske, koji usput deru kožu i hrvatskoj državnoj ragi, a zaštićeni su kao medvjedi i tako plaćeni, tako da bi sa radošću, oderali i kožu članovima svoje obitelji, a o državnoj ragi i teglećoj marvi, da se i ne govori. Ovome se ne treba čuditi, jer najvjernije stado je već steklo slugeransku genetiku i sve to, pored ostalih benefita neovisne države, ne samo da trpi nego u tome mazohistički uživa, jer je ostvarilo svoju milenijumsku tužbu o vlastitoj državi sa bezbrojnim vjerodomoljubnim igrama i obećanjem od strane naših Vrhovnika skorog hrvatskog Raja zemaljskog, tako da zaboravlja na kruh svakdanji , kao i krov nad glavom.

VL
Avatar miyamoto
miyamoto
09:52 17.06.2019.

Kada dižes nesretni lihvarski kredit, to je kao da glasaš za lošu stranku, te je financijski potpomažes da bude još jača i bedastija. Iza skupih kredita uvijek stoje građani koji to žele plaćati. Bankar je vlasnik banke sve dok je građanin, bijednik vlasnik nepovoljnog kredita ili samo kredita

VL
CH
chupakabra
10:31 17.06.2019.

banke se ne ponašaju društveno odgovorno već plasiraju kredite ko na traci. trebalo bi bankarski sustav staviti pod determinante. kada se upotrebljava restriktivna monetarna a kad ekspanzivna montetarna politika. Koliki cap treba staviti na maržu kad je jedna i kad je druga situacija te maksimalni i minimalni pp marze do točke kada bi banka sama morala reći ne možemo trenutno davati kredite ili, sad možemo i tako održati kolku tolku ravnotežu. Ovakvo ponašanje mora dovesti do novih kriza

VL
Avatar bambam
bambam
09:14 17.06.2019.

banke su mogle spustiti kamate i prije 5 i prije 10 godina, da su htjele... ali htjeli smo tržišnu ekonomiju koja se "samoregulira"... regulira se tako da će te trgovci opelješiti koliko mogu, dokle mogu. Netko je pričao o tome da će mobilna telefonija pojeftiniti ako prodamo sve. Kolike su danas tarife a kolike su bile prije 20 godina ? Istina, da se država brine o tome, bilo bi još gore. Jedino što ostaje je dati petama vjetra i pobjeći iz ove kaljuže i vratiti se za 200 godina kada Hrvatska postane normalna država ili propadne potpuno.

VL
DU
Deleted user
18:54 17.06.2019.

Zašto bi netko uopće plaćao stari kredit po toj cijeni i ne pokušao ga refinancirati jeftinijim kreditom u istoj ili drugoj banci? - ovisno od slučaja do slučaja ali reprogramiranje je novi kredit ispočetka i u pravilu na kraju vratiš veći iznos nego da je otplaćen stari kredit. Ne reprogramira ni naša država kredite jer su sada povoljniji, nego jer ih nije u stanju otplaćivati pa nas kroz niži iznos rata zadužuje na dulji vremenski period = reprogramiranjem se u pravilu zacementirava dužničko ropstvo.

VL
DU
Deleted user
08:59 17.06.2019.

Lihvari!

VL
Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
09:16 17.06.2019.

Uopće ne vidim gdje je problem. I ja sam prije 15 godina digao stambeni kredit i jedino što mi je bilo važno je kolika će mi biti rata kredita i hoću li ju moći otplaćivati. Sve drugo mi je nevažno. Ova usporedba kredita danas i prije 10 godina je kao kada bi išli uspoređivati auto ili mobitel danas i prije 10 godina. Da se danas dešava ono što se dešavalo početkom devedesetih kamata bi vjerojatno bila 15%. Bezvrjedno je uspoređivati sada i prije 10 godina. Zato mi niti nisu jasni oni koji se bune protiv švicarca. Majstore, potpisao si za kredit (kao i ja) i sada snosi posljedice. Što je najgore, švicarci su kada su podizani krediti bili jeftiniji od eura i ljudi se polakomili. Sada kada treba vraćati te kredite sada su odjednom neustavni. Zašto je švicarac neustavan, a moj kredit u euru ustavan?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.