Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.01.2016. u 23:44

Mandatar Orešković oslabio je pregovaračku poziciju Mosta, ali na izborima bi izgubili više

Hrvatska je dobila mandatara, a hoće li u istom čovjeku dobiti i premijera, po svemu sudeći ne ovisi o reformskom paketu dviju stranaka, nego o tome tko će dobiti kontrolu nad represivnim aparatom u zemlji i kako će se podijeliti pojedini resori. Pregovaračka pozicija treće političke snage u parlamentu danas je ipak bitno lošija nego što je bila prije deset ili 30 dana. U skladu s božićnim duhom da su čuda moguća, ankete pokazuju da su građani probavili nepoznatog mandatara i spremni su mu dati i više od sto dana kredita. Orešković se rastrčao na sve strane kako bi prikupio saveznike, HDZ je preuzeo inicijativu lansiranjem dvije-tri reformske ideje i da nije bilo nespretnosti koje im je proizveo šef Sabora Željko Reiner, Karamarko je danas mogao sjesti nasuprot Boži Petrovu s manje grča u želucu.

Predaju nadležnosti nad MUP-om i obavještajnom zajednicom namjerava kompenzirati novim sustavom jedinstvene domovinske sigurnosti koja bi bila podređena njemu kao zamjeniku premijera. Pitanje je koliko dugo i do koje razine može popuštati predsjednik HDZ-a. Kako objasniti da Most sa samo 15 ruku u Saboru može tražiti sve što danas traži? S druge strane, kad su od Milanovića dobivali sve, ni od Domoljubne koalicije ne mogu barem u startu tražiti manje. Blage packe zbog pretjecanja s rotirkama i izjave iz anonimnih izvora da će uskratiti podršku premijeru ne dobije li “ovo ili ono” zasad više zvuče kao pokušaj da se primiri lijeva struja Mosta i biračka baza iz tog dijela spektra. U okolnostima kad su građani prihvatili Oreškovića kao novu realnost, Most bi na ponovljenim izborima prošao lošije nego da su uoči Božića i zadnjih konzultacija kod predsjednice kazali da neće ići ni s kim.

Na sceni se pojavio i HNS kao potencijalni partner, iako iz stranke otklanjaju mogućnost koaliranja s HDZ-om. Ciljani razgovori mandatara s HNS-ovim ministrima zasad mogu poslužiti tome da se smanje apetiti Mosta za resorima, ali nitko ne može reći da i to ne bi mogla biti opcija.

Politički konvertizam s Mostom je dobio na snazi.

>> Most, naravno, neće dobiti nadzor nad policijom i SOA-om

>> Najviše kandidata za ministre poljoprivrede i financija

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar traktoraš
traktoraš
08:53 05.01.2016.

Gospođo Gatarić znate onu što se babi snilo to se babi htilo,vi ovdje više gatate no što profesionalno odrađujete novinarski posao (ta prezime vam je Gatarić).A dežurne komuniste pitam gdje im je veliki vođa, da nije bolestan ili je zajednojedno sa Kotromanovićem otišao u Australiju kod tete?

PI
pitijestpit
01:33 05.01.2016.

izalud mu i mup i krivosude ako ne raspusti sve sudce ustavnog suda! jer ovo sto imamo je sprdacina zesca..

DU
Deleted user
08:16 05.01.2016.

meni je samo žal vasilija brkića , čovjek je tak puno uložil u studij , diplomiral i na kraju ne bu mogal biti milicajac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije