Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šaputanje Vesne Pusić

'Najosjetljiviji su dužnici u švicarcima? Ne'š ti najosjetljivije'

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
21.11.2013.
u 12:14

Ministri su odlučili da se iz proračunske zalihe izdvoji 48 milijuna kuna za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila konačni Zakon o potrošačkom kreditiranju prema kojem će kamata na stambene kredite u švicarcima biti 30 posto niža, odnosno 3,23 posto, po izračunu HNB-a.

– Ova vlada pokazala je socijalnu osjetljivost. Kamo sreće da je zakon postojao 2009. godine – rekao je pomoćnik ministra financija Boris Lalovac i dodao kako je Hrvatska udruga banaka odustala od postupaka pred sudovima.

– Dobili smo jasne parametre od HNB-a za sljedećih 13 godina. Kamatne stope na kredite u švicarskim francima iznosit će 3,2 posto od 1. siječnja 2014. godine – rekao je Lalovac. Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na snimci Vlade uhvaćena je kako šapuće. – Najosjetljiviji oni koji imaju kredite u švicarcima? Ne'š ti najosjetljivije – kazala je Pusić nakon što je pomoćnik ministra predstavio prijedlog.

"Ako kriminalcima ne uzmemo imovinu, nismo ništa napravili"

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem će glavni državni odvjetnik u slučajevima u kojma će zastupati imovinske interese Hrvatske o njima morati slati obavijest ministru pravosuđa. Uvest će se i obveza tužiteljima da u određenim rokovima riješe kaznene prijave. Izmijenit će se i odredbe o tajnosti podataka.

Ministar Orsat Miljenić predstavio je izmjene Zakona o državnom odvjetništvu. – Ako kriminalcima ne uzmemo imovinu, nismo ništa napravili – rekao je ministar Orsat Miljenić. – Vrlo je važna izmjena postupanja u građanskim stvarima Državnog odvjetništva. Dosad nismo imali informacije o tim predmetima. Sada ćemo moći dati svoje mišljenje – rekao je ministar Miljenić.

– Vojni i civilni invalidi rata ulaze u sustav zajamčene minimalne naknade. Osnivaju se centri za sveobuhvatnu skrb – kazao je ministar branitelja Predrag Matić o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Na Vladi se čulo i kako je u 2012. godini u slobodnim zonama bio zaposlen 7931 radnik, ukupni prihodi iznose 5,7 milijardi kuna, a 72 posto prihoda ostvaruju izvozom.  

Ministar Grčić kazao je da Hrvatska za program Unije ove godine uplaćuje 50 posto cjelokupnog iznosa zato što smo u EU ušli sredinom 2013. godine.

Filipinima pomoć 380 tisuća kuna, Bugarskoj 30 tisuća eura

Vlada je odlučila da se Filipinima nakon razornog tajfuna pomogne sa 380 tisuća kuna, a Bugarskoj pomažemo sa 30 tisuća eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica.

– Pružanje humanitarne pomoći Bugarskoj vezano je za broj sirijskih izbjeglica koji se našao u Bugarskoj. Razlog je podrška Bugarskoj u teškoj situaciji i sa stajališta solidarnosti na razini naše regije – kazala je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i dodala kako ćemo pomoći sa 30 tisuća eura za zbrinjavanje 4500 sirijskih izbjeglica.

– Riječ je o pomoći stradalima na Filipinima od tajfuna. Pogođeno je izravno 450 tisuća ljudi, 1790 evakuacijskih centara je otvoreno. Hrvatska bi pružila pomoć od 380 tisuća kuna. Ovdje imamo i dodatni razlog zbog gospodarske suradnje koju imamo s Filipinima – kazala je Pusić.

"Odlično"

Pomoćnik ministra Lalovac kazao je da Vlada mora odlučiti o odobravanju državnom izbornom povjerenstvu 48 milijuna kuna za provedbu državnog referenduma 1. prosinca. – Tko je za? – pitao je premijer Milanović i, nakon što je izglasano, rekao je "odlično".

Predstavljajući peto izvješće o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, ministar uprave Arsen Bauk osvrnuo se i na postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. – Četvrto izvješće prihvaćeno je u prosincu 2009. godine. Između ostalog, u njemu je bio i prikaz općina i gradova u kojima je ravnopravna službena uporaba manjinskog jezika i pisma, uvedena ili djelomično uređena statutom jedinice. U tom se dijelu Vlada 2009. godine pohvalila Vijeću Europe kako je Gradsko vijeće grada Vukovara donijelo novi statut kojim je uredilo slobodnu uporabu srpskog jezika te ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji i službenim poslovima grada Vukovara – rekao je Bauk i dodao "čisto da se podsjetimo". – Mislite da će to netko čuti? Od onih koji bi trebali čuti. Nadam se, nadam se – rekao je premijer Milanović.

Vlada je na sjednici dala i suglasnost za izvanredno zaduživanje za 1,74 milijarde dolara koje smo već obavili ovaj tjedan izdajući desetogodišnje obveznice. – Iskoristili smo povoljan trenutak. Novac je isključivo za vraćanje starih obveza. Na početku sljedeće godine stiže nam na naplatu 1,15 milijardi eura duga i podmirit ćemo ih ovim zaduženjem – rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

>>'I Picula detektirao da Vlada ne zna i ne radi svoj posao'

>>Otvorit će se 370.000 radnih mjesta... do 2050.

Komentara 56

LE
leurdovac
10:25 21.11.2013.

Nadanov planinarski dom dajte Hrvatskom planinarskom savezu.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
10:36 21.11.2013.

Slažem se!!! Svi oni koji su jamili kroz ZAMP i ZG Holding, neka im se oduzme imovina.

GS
gogy.sveznadar
10:55 21.11.2013.

Nerazumijem-kad je za izbor EU parlamentaraca potroseno 78 milijona kuna jer g.Milanovic nije zelio da se izbori spoje sa lokalnim izborima tad je to bilo ok,a ovo sad nevalja. A i cemu se zamarati ovom vladom-pa ionako su nam naglasilii da pod njihovom cizmom bit ce bolje 2050 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije