Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrsić najavio

Otvorit će se 370.000 radnih mjesta... do 2050.

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
20.11.2013.
u 10:58

HDZ-ov zastupnik Borić podsjetio je da je premijer Milanović u oporbi tvrdio jedno, a sada njegova vlada predlaže upravo suprotno

Da bi Hrvatska mogla funkcionirati kao Drava i napredovati, treba imati oko dva milijuna zaposlenih građana, a u ovom trenutku broj zaposlenih iznosi 1,4 milijuna, iznio je podatke ministar rada Mirando Mrsić predstavljajući u Saboru prijedlog Zakona o mirovinskom osiguranju. Dodao je i da bi najbolje bilo kad bi na svakog umirovljenika došla dva zaposlena, ali da bi za to trebalo oko 2,5 milijuna zaposlenih te kako je realna brojka koju treba dostići dva milijuna. No, pravi šok u oporbi ministar je izazvao izjavom kada bi do tih dva milijuna moglo doći.

– No, s obzirom na to da pred sobom imamo taj cilj, treba pogledati što će se događati na tržištu rada. Na tržištu rada bit će otvoreno više od 370 tisuća radnih mjesta tamo 2040. i 2050., a nama će trebati, ako ne napravimo pomake i u dužem ostanku u radnom odnosu, dužem odlasku u mirovinu, dakle produženjem dobi za odlazak u mirovinu, 370 tisuća novih radnika u Hrvatskoj – rekao je Mrsić i dodao kako se to sad čini kao utopija, ali da Hrvatska mora ići naprijed te će investirati, otvarati radna mjesta i vrlo brzo doći do toga da neće imati dovoljno radne snage koja bi mogla popuniti slobodna radna mjesta.

HDZ-ovci su mu u replikama iskazali svoje iznenađenje što ne govori o sadašnjem trenutku nego o relativno dalekoj budućnosti.

– Pa vi praktički za dvije-tri godine morate otvoriti 350.000 radnih mjesta, a ne do 2050. – poručio mu je HDZ-ov Dujomir Marasović te ga upitao radi li nešto ili gleda futurističke filmove.
Njegov stranački kolega Josip Borić podsjetio je da je 2010., kada je HDZ-ova vlada predlagala izjednačavanje dobi za odlazak u mirovinu za muškarce i žene na 65 godina, današnji premijer Zoran Milanović bio protiv te kako se zalagao da se i ta dobna granica smanji za nekoliko godina. Danas Vlada predlaže izjednačavanje dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina do 2029. godine te povećanje na 67 godina do 2038.

– Kada smo mi predlagali takve izmjene, današnji premijer, a tadašnji i današnji predsjednik SDP-a rekao je: "Ako netko to učini, mi ćemo vratiti na 65 godina" – rekao je Borić.

>> Broj nezaposlenih u Hrvatskoj upravo opet prešao 350.000

Komentara 66

Avatar adeodatus
adeodatus
11:22 20.11.2013.

Do 2050. Albanija salje astronaute na Mars. San Marino prvak svijeta u nogometu. S. Mesic- dozivotni predsjednik dobio ulogu u Big Bang Theory.

DO
downunder
11:21 20.11.2013.

Kako nas zajedbavaju i to u lice

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
11:28 20.11.2013.

prvo je bilo 2013,pa 14,pa 2020....i stigošmo mic po mic do 2050 ! hihihihihihihihihi.....karikature ! Johnny Bravo je za ove einstein !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije