Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt 'nova škola'

Za ravnatelje škola posebna edukacija i ograničen mandat

Željko Jovanović
Slavko Midzor/PIXSELL
07.02.2013.
u 16:18

Dostojanstven odlazak - Politička podobnost isključit će se iz kriterija za imenovanje, a traži se i da odlazak bude – uz otpremninu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta namjerava uvesti licencije za ravnatelje koje se najavljuju već nekoliko godina, a i zakonska su obveza. No, o načinu i kriterijima tek se počelo razgovarati na Nacionalnom vijeću za odgoj i obrazovanje, odnosno pri izradi strategije obrazovanja i znanosti koja, prema najavama ministra obrazovanja Željka Jovanovića, treba biti gotova do srpnja ove godine.

– Svjesni smo da postojeći kriteriji za izbor ravnatelja ne pokazuju uvijek tko je od kandidata najkompetentniji za kvalitetno rukovođenje školom. Zato se traže najbolji kriteriji za licenciranje ravnatelja, od čega, naravno, ministarstvo nije odustalo – kazali su nam u Ministarstvu obrazovanja.

Slovenija za primjer

– Licenciranje ravnatelja sastavni je dio strategije obrazovanja i znanosti. Predložit ćemo licenciranje, ali i obrazovanje ravnatelja. Postojat će programi koje će morati proći, a imamo dobar primjer Slovenije, no ne znači da ćemo ga preslikati – objašnjava prof. dr. Neven Budak, posebni savjetnik premijera za znanost i predsjednik nacionalnog vijeća zaduženog za provedbu strategije. Strategija, a time i licenciranje ravnatelja morat će se, prema prijašnjim najavama ministarstva, provesti kako bismo 2015., u posljednjoj godini mandata aktualnog ministra, imali “novu školu”. No Hrvatska s uvođenjem licencija za ravnatelje, koji se danas mogu postavljati po raznoraznim kriterijima i simpatijama, ali tako i smjenjivati, debelo kasni, ne samo za zemljama EU nego i za susjedima.

Definiranje standarda

– Još 1992. godine uveli smo obvezu polaganja ravnateljskih ispita i preuzeli talijanski model. Tek što smo krenuli u to, došlo je do promjene u Ministarstvu prosvjete i to je rastureno. Slovenci su krenuli 1995. godine i svojom “šolom za ravnatelje” proslavili su se u svijetu – prisjeća se Stjepan Staničić, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Po njegovu mišljenju mora se uvesti stroga selekcija kandidata za ravnateljsko mjesto, potrebno ih je educirati i ostaviti reizbor.

– Ravnatelj rezultatima svog rada mora dokazati da je zaslužio još jedan mandat – kaže prof. Staničić, ali upozorava da u kvalitetu rada nikako ne bi smjela ući i politička podobnost što je sada u mnogim slučajevima bilo jako važno. Prof. Staničić naglašava da treba definirati standarde koje ravnatelji moraju zadovoljiti, a da odlazak s funkcije mora biti dostojanstven i s otpremninom. Slično smatra i predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja prof. Suzana Hitrec. – Kriteriji za ravnateljsko mjesto moraju biti vrlo zahtjevni, mora se proći edukacija, ali isto tako “zahtjevan” mora biti i odlazak, a ne da netko odleti samo zato što se nekome ne sviđa, kao što se to sada događa – kaže Hitrec. I bivši ministar obrazovanja dr. Radovan Fuchs slaže se da su licencije za ravnatelje nužne. – Ravnatelje se mora educirati, posebno iz područja ekonomsko-fiskalne odgovornosti i zakonske regulative, a trebaju im vještine u upravljanju. Licenciranje će prevenirati da nekompetentni postanu ravnatelji, ali će i osnažiti njihovu poziciju – zaključuje Fuchs.

>>Neizlazak na ispit se plaća, a zbog
 sumnje na prepisivanje - popravni

Komentara 9

MA
matan91
17:24 07.02.2013.

Bolje bi bilo da krenu od svoje političke kaste. Spasili bi mnoge živote i obitelji.

HR
hrza
17:40 07.02.2013.

Kad ovaj "mudrac" nešto predlaže treba bit oprezan i otvorit četvere oči.

ME
meteoropat
17:07 07.02.2013.

Uz ravnatelje škole poseban mandat i ograničen mandat uvesti i za ravnatelje u vrtićima i to pod hitno! Podržavam prijedlog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije