Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za ratno profiterstvo DORH-u sam prijavio i obitelj Tedeschi

Treba donijeti zakon o porijeklu imovine, ukinuti Ured bivšeg predsjednika RH, a poreze povećati samo bogatima, smatra Bulj
06. siječnja 2016. u 21:58 143 komentara 51534 prikaza
11.11.2015., Zagreb - Clanovi Mosta izlaze iz sjedista stranke u Smiciklasovoj ulici po zavrsetku Nacionalnog vijeca. Miro Bulj. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Miro Bulj jedan je od saborskih zastupnika Mosta koji sudjeluje u pregovorima s HDZ-om o formiranju Vlade.

Vidite li sebe u izvršnoj vlasti?

Pripremam se da ću biti zastupnik u Saboru. Hoće li me Most kandidirati, nismo odlučivali. Sada je ključno odrediti rokove za dogovorene reforme.

Branitelj ste, što poručujete svojim kolegama u šatoru?

Oni će odlučiti, ali poručujem im da se mogu povući iz šatora jer ja ću sigurno biti njihov glas u Saboru, kao i glas svih socijalno ugroženih. Politika prema braniteljima bit će osjetljivija. Financijska je situacija teška, bit će i dalje problema, a ljude koji su stvarali državu ne treba vrijeđati.

Susreli ste se s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom. Što su od vas tražili?

Upozorili su me da imamo dobre zakone, ali lošu provedbu. Osobe s invaliditetom nisu dovoljno uključene u društvo. Rješenje vidimo u tome da pri Vladi bude povjerenik za osobe s invaliditetom koji će i sam dolaziti iz njihovih redova. Naša reformska vlada pokrenut će njihov zanemareni potencijal.

Hoćete li potaknuti ukidanje ureda Stjepana Mesića?

Smatram da jedan od prvih koraka treba biti zakon o podrijetlu imovine. Brojni ljudi koji nekad nisu imali 5 dinara u džepu danas su bogataši. Isto tako treba biti hrabar i odvažan te ukinuti brojne urede, agencije, uprave pa i županije te postaviti pitanje čemu služi Ured bivšeg predsjednika. Ja sam za to da se ukine, a ako on ima volju pomoći, može to i bez ureda. Bilo bi državnički da sam odustane od ureda. Očekujem i da će predsjednica smanjiti troškove, kao što je obećala, a Most je najavio smanjivanje plaća državnim dužnosnicima. Država mora biti što jeftinija.

Što je s vašom kaznenom prijavom protiv nepoznatog počinitelja zbog 1,5 milijuna DEM namijenjenih kupnji oružja, a 1991. Grad Sinj ih je posudio?

Podnio sam 4 kaznene prijave, nisam dobio odgovor. I to je dokaz o nužnosti reforme pravosuđa jer je DORH više štitio kriminal nego što se borio protiv njega. Od Grada Sinja više sam puta tražio odgovor na koji je račun posuđeni novac vraćen i očito je da nije. Sve je poznato, novac je posuđen tvrtki Meteorpaper čiji je suvlasnik bila obitelj Tedeschi. Trag novca se izgubio. To bi danas s kamatama bilo više desetaka milijuna eura. Od DORH-a očekujem da mi u najmanju ruku odgovori. Neću prejudicirati, ali bit ću jasan i glasan. Tražit ću da oni koji su se obogatili na ratnom profiterstvu odgovaraju, a novac vrate u državni proračun.

Most će povećavati poreze?

Nećemo. Mandataru Oreškoviću rekao sam da su Lika, Dalmatinska zagora, Gorski kotar i Slavonija – spaljena zemlja, socijalno i demografski ugrožena. Nadam se da će na tim područjima porezi za gospodarstvo biti na minimumu. Prošla vlada bila je nepravedna kada im je ukinula sredstva novim Zakonom o regionalnom razvoju. To treba hitno ispraviti, a veće poreze trebaju plaćati bogatiji ljudi.

Kakav je dojam na vas ostavio mandatar?

Vidi se da ima veliko iskustvo, uvjeren je da će se povećati investicije i da ćemo krenuti naprijed. Ostavlja dojam čovjeka koji će uspjeti u provođenju reformi i postizanju pozitivnih trendova. Danas nam treba čovjek iz gospodarstva, kao što smo 90-ih bili potrebni mi, s puškom u ruci. Sada Hrvatsku branimo na gospodarskom polju.

>>Grmoja: Božo Petrov bio je cijelo vrijeme praćen od strane PNUSKOK-a

LJUDSKOST
Društvenim mrežama širi se dirljiva snimka susreta bake koja prosi na zagrebačkim ulicama i mladića
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Martina Dalić: Inflacija nije trenutačna opasnost, ali je realan scenarij u nekom duljem roku
 • Bjelovar112:

  dao Bog da to napravite

 • prava istina:

  No konačno. Samo da bi se to zaista dogodilo, da se to ratno profiterstvo pročešlja. Možda ima nade da se i razriješi dugo prekrivano profiterstvo sa Fondom sv.Nikole gdje se skupljao novac za obranu Hrvatske a i gdje je novac ... prikaži još!c otišao. Sve se to zna se zataškavalo.

 • ivan.s.simenic:

  Moje poštovanje Vama kao kolegi branitelju i čovjeku dobrih vizija i namjera. Glede predstavljanja branitelja i invalida u Saboru..obratite pozornost na Ivića..pomagao sebi i svojima..A nama takvi ne trebaju.