Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mićo Cekinović, zapovjednik čete Teritorijalne obrane Primišlje, proglašen krivim

Za protjerivanje i ubojstva Hrvata 1991. dobio godinu zatvora

cekinović
Kristina Štedul Fabac/VLM
01.12.2009.
u 14:19

Iako je optužnica kojom se tereti Mićo Cekinović iznimno opsežna, jer se u njoj navodi da je dopuštao i naređivao da se tijekom napada na Slunj Hrvati uhićuju i fizički zlostavljaju kako bi ih se protjeralo, većina je inkriminacija u presudi izostavljena.

Mićo Cekinović (54), nekadašnji zapovjednik čete Teritorijalne obrane Primišlje tzv. vojske Srpske Krajine, osuđen je na samo godinu dana zatvora za događaje tijekom okupacije Slunja 1991. godine.

Iako je optužnica kojom se tereti Mićo Cekinović iznimno opsežna, jer se u njoj navodi da je dopuštao i naređivao da se tijekom napada na Slunj Hrvati uhićuju i fizički zlostavljaju kako bi ih se protjeralo, a kao dokazi navedena su ubojstva Pave Ivšića i zlostavljanje Tome Kosa, većina je inkriminacija u presudi izostavljena.

-Tijekom procesa nije utvrđena odgovornost optuženika za masovno razaranje objekata i izravno protjerivanje stanovništva iz njihovih domova. Ipak, sve ostalo vezano uz napad na Slunj kao i protjerivanje stanovništva kao posljedice tog napada nije sporno. Što se tiče ubojstva Pave Ivšića, jasno je da optuženik nešto takvo nije naredio, no sudsko vijeće smatra kako kao zapovjednik nije učinio dovoljno da se takve stvari ne događaju.

Tomo Kos saslušan je kao svjedok i on je vrlo detaljno opisao svoj slučaj. Iz njegova iskaza proizlazi da je Cekinović imao vlast nad ljudima koji su ga tukli, a kasnije i zatočili na vojnom poligonu - rekao je obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća Ante Ujević. Sudac Ujević rekao je i kako je za rušenje kuća, masovna premlaćivanja i zastrašivanja vođen proces protiv Cekinovićeva nadređenog Miljana Strunjaša. On je također na Županijskom sudu u Karlovcu proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom okupacije Slunja. Zatvorsku kaznu od 12 godina sada služi u Srbiji.

Među olakotnim okolnostima uz zapovjednu, a ne izravnu odgovornost, sud je posebno istaknuo Cekinovićeve zasluge u spašavanju života Hrvata Jurja Jurašina. Zbog toga je i izrečena kazna od samo jedne godine, što je znatno manje od propisane minimalne kazne od pet godina. Tijekom iznošenja obrane Cekinović je više puta minorizirao svoje sudjelovanje u ratnim događanjima, pozivajući se i na iskaze svjedoka, svojih  nekadašnjih suboraca iz Teritorijalne obrane. U završnoj riječi tužiteljstva Zdravko Car je obranu nazvao iskonstruiranom kako bi se Cekinović prikazao dobrotvorom, a ne ratnim zločincem. S druge strane, osvrćući se na ubojstvo Pave Ivšića, Cekinović je rekao:

-Od 12.500 Hrvata iz Slunja četnike je s puškom u ruci dočekao jedino Pave Ivšić i njemu bi trebalo dati spomenicu.

Presudu od jedne godine zatvora obitelj Miće Cekinovića dočekala je s odobravanjem, iako mu je zbog opasnosti od bijega produžen pritvor. Kako mu se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, kao i u karlovačkom pritvoru bit će slobodan već za pet mjeseci. Ipak, njegov branitelj Luka Šušak nije bio zadovoljan.

- Za događaje oko Tome Kosa i Pave Ivšića u procesu nije izneseno dovoljno materijalnih dokaza. Ne želim ništa više komentirati osim da ćemo uložiti žalbu - rekao je Šušak.

Komentara 14

MM
Mladen Miletić
19:51 01.12.2009.

Kako bi rekao Glavaš zločin se ne isplati, ako nisi Bosanac !

OB
-obrisani-
17:05 01.12.2009.

Nemam nista protiv da svaka vjerska institucija upraznjava svoje vjerske rituale , ali samo do granice kad ne uzurpira slobode ostalih gradjana. Kad idiot u 5 sati ujutro zavija ko majmun uznemiravajuci sve stanovnistvo onda to divljastvo nema nikakve veze sa postivanjem ljudskih sloboda, to je zloupotreba ljudskih sloboda. Ako je takav majmunluk ozakonjen u muslimanskim zemljama, to ne znaci da je ozakonjen i u normalnim zemljama, zato svatko , kome je stalo do takvog iskaljivanja nad drugima neka se lijepo vrati u svoje vukojebine, a ne da zajebava sve ljude po kugli zemaljskoj!

MM
Mladen Miletić
14:43 01.12.2009.

Kako bi rekao Glavaš zločin se ne isplati, ako nisi Bosanac !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije