Naslovnica Vijesti Crna kronika

Za protjerivanje i ubojstva Hrvata 1991. dobio godinu zatvora

Iako je optužnica kojom se tereti Mićo Cekinović iznimno opsežna, jer se u njoj navodi da je dopuštao i naređivao da se tijekom napada na Slunj Hrvati uhićuju i fizički zlostavljaju kako bi ih se protjeralo, većina je inkriminacija u presudi izostavljena.
01. prosinca 2009. u 14:19 14 komentara 58 prikaza
cekinović
Foto: Kristina Štedul Fabac/VLM

Mićo Cekinović (54), nekadašnji zapovjednik čete Teritorijalne obrane Primišlje tzv. vojske Srpske Krajine, osuđen je na samo godinu dana zatvora za događaje tijekom okupacije Slunja 1991. godine.

Iako je optužnica kojom se tereti Mićo Cekinović iznimno opsežna, jer se u njoj navodi da je dopuštao i naređivao da se tijekom napada na Slunj Hrvati uhićuju i fizički zlostavljaju kako bi ih se protjeralo, a kao dokazi navedena su ubojstva Pave Ivšića i zlostavljanje Tome Kosa, većina je inkriminacija u presudi izostavljena.

-Tijekom procesa nije utvrđena odgovornost optuženika za masovno razaranje objekata i izravno protjerivanje stanovništva iz njihovih domova. Ipak, sve ostalo vezano uz napad na Slunj kao i protjerivanje stanovništva kao posljedice tog napada nije sporno. Što se tiče ubojstva Pave Ivšića, jasno je da optuženik nešto takvo nije naredio, no sudsko vijeće smatra kako kao zapovjednik nije učinio dovoljno da se takve stvari ne događaju.

Tomo Kos saslušan je kao svjedok i on je vrlo detaljno opisao svoj slučaj. Iz njegova iskaza proizlazi da je Cekinović imao vlast nad ljudima koji su ga tukli, a kasnije i zatočili na vojnom poligonu - rekao je obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća Ante Ujević. Sudac Ujević rekao je i kako je za rušenje kuća, masovna premlaćivanja i zastrašivanja vođen proces protiv Cekinovićeva nadređenog Miljana Strunjaša. On je također na Županijskom sudu u Karlovcu proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom okupacije Slunja. Zatvorsku kaznu od 12 godina sada služi u Srbiji.

Među olakotnim okolnostima uz zapovjednu, a ne izravnu odgovornost, sud je posebno istaknuo Cekinovićeve zasluge u spašavanju života Hrvata Jurja Jurašina. Zbog toga je i izrečena kazna od samo jedne godine, što je znatno manje od propisane minimalne kazne od pet godina. Tijekom iznošenja obrane Cekinović je više puta minorizirao svoje sudjelovanje u ratnim događanjima, pozivajući se i na iskaze svjedoka, svojih  nekadašnjih suboraca iz Teritorijalne obrane. U završnoj riječi tužiteljstva Zdravko Car je obranu nazvao iskonstruiranom kako bi se Cekinović prikazao dobrotvorom, a ne ratnim zločincem. S druge strane, osvrćući se na ubojstvo Pave Ivšića, Cekinović je rekao:

-Od 12.500 Hrvata iz Slunja četnike je s puškom u ruci dočekao jedino Pave Ivšić i njemu bi trebalo dati spomenicu.

Presudu od jedne godine zatvora obitelj Miće Cekinovića dočekala je s odobravanjem, iako mu je zbog opasnosti od bijega produžen pritvor. Kako mu se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, kao i u karlovačkom pritvoru bit će slobodan već za pet mjeseci. Ipak, njegov branitelj Luka Šušak nije bio zadovoljan.

- Za događaje oko Tome Kosa i Pave Ivšića u procesu nije izneseno dovoljno materijalnih dokaza. Ne želim ništa više komentirati osim da ćemo uložiti žalbu - rekao je Šušak.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • Mladen Miletić:

    Kako bi rekao Glavaš zločin se ne isplati, ako nisi Bosanac !

  • -obrisani-:

    Nemam nista protiv da svaka vjerska institucija upraznjava svoje vjerske rituale , ali samo do granice kad ne uzurpira slobode ostalih gradjana. Kad idiot u 5 sati ujutro zavija ko majmun uznemiravajuci sve stanovnistvo onda to divljastvo nema nikakve veze ... prikaži još! sa postivanjem ljudskih sloboda, to je zloupotreba ljudskih sloboda. Ako je takav majmunluk ozakonjen u muslimanskim zemljama, to ne znaci da je ozakonjen i u normalnim zemljama, zato svatko , kome je stalo do takvog iskaljivanja nad drugima neka se lijepo vrati u svoje vukojebine, a ne da zajebava sve ljude po kugli zemaljskoj!

  • Mladen Miletić:

    Kako bi rekao Glavaš zločin se ne isplati, ako nisi Bosanac !