Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjera u život

Za prihvaćanje života s vrećicom nužna je i jaka duhovna pomoć

'06.03.2009., Karlovac - Pacijenti na salteru prijemnog odjela Opce bolnice Karlovac.  Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list'
'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
06.10.2011.
u 12:33

Za pacijente je vrlo važno što Opća bolnica Karlovac ima Aplikacijski centar za stoma pomagala gdje oboljeli i obitelj dobiju svu pomoć

Kada sam prije deset godina doznala da imam rak debelog crijeva, nije bilo prevencije, ali ni spoznaja o toj teškoj bolesti. Činjenica da čitav život moram nositi vrećicu na trbušnoj stijenci za okolinu je bio samo razlog sažaljenja. Za mene je to značilo novi početak. Isplati se živjeti s vrećicom – stomom, ali s prihvaćanjem i razumijevanjem te mijenjanjem sebe tjelesno i duhovno. Mijenjati se i pomagati drugima znači liječiti se – životna je priča Višnje Družak, predsjednice Udruge Ilco Karlovac.

 Umire šezdesetak osoba

Svojim svjedočanstvom i primjerom povodom Međunarodnog dana osoba sa stomom upozorila je na važnost prevencije, ranog otkrivanja raka debelog crijeva i duhovne pomoći. U Karlovačkoj županiji ta je vrsta karcinoma kod muškaraca na prvom mjestu po broju oboljelih, a po smrtnosti na drugom kod oba spola. Godišnje oboli oko 130 muškaraca i žena, dok ih šezdesetak umire.

 – Za napredno liječenje potreban je individualan pristup pacijentu. Karcinom je bolest tijela, psihe i duha i tu je potrebna suradnja kirurga, psihijatra i duhovna pomoć. Psihološka podrška bitna je da pacijent prihvati stvarnost i dobije motivaciju za život. Što se tiče individualnog pristupa, Opća bolnica Karlovac jedinstvena je u Hrvatskoj. Imamo Aplikacijski centar za stoma pomagala gdje oboljeli, kao i članovi njihovih obitelji mogu dobiti svu potrebnu pomoć – dodaje Družak. Utemeljitelj duhovne psihijatrije u Hrvatskoj i pročelnik Klinike za psihijatriju riječkog KBC-a prof. dr. sc. Đulijano Ljubičić napominje da su prošla vremena kada se liječila bolest. Sada liječe čovjeka.

 Ne samo lijekovi

 – Moderna psihijatrija doista postaje holistička. Cilj joj je vraćanje čovjeka u funkcionalnost, obitelj i na radno mjesto, podizanje kvalitete njegova života. Sve se to postiže ne samo lijekovima nego shvaćanjem da je čovjek biološko, socijalno, psihološko, ali i duhovno biće – rekao je Ljubičić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije