Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjestan rasplet

Za preslaganje Karamarko zasad nema dovoljno ruku

03.12.2015., Markov trg, Zagreb - Odrzana je prva konstituirajuca sjednica osmog saziva Hrvatskog sabora. Ivan Vilibor Sincic, Furio Radin. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/12
06.06.2016.
u 19:05

Dogodi li se scenarij prema kojem bi prvi potpredsjednik Karamarko otišao iz Vlade, preslaganje vjerojatno ne bi bilo ni potrebno

Preslaganje parlamentarne većine teško je moguće ako će to činiti Tomislav Karamarko iz pozicije prvog potpredsjednika Vlade. Upitno je može li HDZ presložiti većinu čak i ako on napusti Vladu. No, ako Karamarko ode iz Banskih dvora, preslaganje možda ne bi bilo ni potprebno jer lider Mosta Božo Petrov nekoliko je puta prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka apostrofirao kao prepreku daljnje suradnje Mosta i HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića.

Stoga zaključujemo kako bi se suradnja Mosta i HDZ-a mogla nastaviti ako se Karamarko sam žrtvuje ili ga HDZ “nagovori” da ode iz Vlade. No Karamarko je decidirano poručio da ne misli otići iz Banskih dvora. U tom smislu, preduvjet ikakve šanse za uspjeh te Karamarkove operacije jest podrška svih manjinskih zastupnika. No, zasad od toga nema ništa.

– Ne mogu još ništa reći jer ćemo idućih dana o svemu tome raspravljati na stranačkim tijelima – kaže Mile Horvat, zastupnik srpske nacionalne manjine. Zastupnik Veljko Kajtazi kaže kako je stav kluba nacionalnih manjina da ne daju nikakve pojedinačne prognoze ni mišljenja.

“Pupovac i Tepeš? Ne ide!”

– Klub će donijeti svoju jednoglasnu odluku i kakva god ona bila, ja ću je podržati i prihvatiti. Odluka mora biti jednoglasna, a kao članovi kluba moramo je donijeti kolege Juhas, Radin i ja. Ne znam mogu li više u to uračunati i kolegu Bileka. Tijekom cijele ove situacije nitko me nije zvao niti mi išta nudio, niti bih ja na bilo kakve ponude pristajao – rekao nam je Kajtazi.

Karamarko ne može računati ni na HDSSB.

– Zastupnici HDSSB-a neće sudjelovati u preslaganju koje najavljuje Tomislav Karamarko. Jedino i najpoštenije rješenje su novi izbori. Svi zastupnici naše stranke dobili su naputak o glasovanju za opoziv Karamarka – poručio je Dragan Vulin, čelnik HDSSB-a iz čijih redova u Saboru sjede Branimir Glavaš i Josip Salapić. I dodaje: “Zamislite u takvom preslagivanju da na istoj strani budu Milorad Pupovac i Ivan Tepeš. Ne ide.”

Zanimalo nas je i pod kojim bi uvjetima HDSSB ipak pristao sjesti za stol s HDZ-om.

– Karamarko je u ovom trenutku predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade i stoga preslaganje na dolazi u obzir – odgovorio nam je Vulin. Dakle, ako se Karamarko ne povuče iz Vlade i iz procesa preslaganja većine, od toga neće biti ništa. No, čak i da se šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Karamarko povuče, upitno je može li HDZ presložiti vladajuću većinu. Tri zastupnika Mosta na koja zapravo Petrov više i ne računa ozbiljno, takozvana “grupa Posavljaka” – Juro Martinović, Ivica Mišić i Ivan Lovrinović – jučer nam se nisu javljali na pozive i poruke u kojima smo ih pitali bi li pristali biti dio nove većine ako bi se Karamarko povukao iz Vlade.

Beljakovi apetiti

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže kako je sporazum HSS-a s ostalim vladajućim strankama prekinut, ali što se tiče preslagivanja, čak i da se Karamarko povuče, Beljak kaže: “Mogli bismo o tome razgovarati, ali HDZ bi nam jako dobro morao objasniti kakva je to točno inicijativa i zašto su smanjene potpore u poljoprivredi, točnije kada će seljacima biti vraćen novac.”

Najjasniji je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, koji nam je rekao:

– Nećemo sudjelovati ni u kakvom preslaganju i traženju nove saborske većine niti s Karamarkom niti bez njega.

Dakle, za sada ništa od preslaganja – s Karamarkom na čelu takve operacije ili bez njega.

>>Mesić: Karamarko je morao znati odakle dolazi novac u kuću. Mrtvac je , ali to još ne razumije

Komentara 42

Avatar mister.N@
mister.N@
19:18 06.06.2016.

nema on vise ruku ni u vlastitoj stranci hahaha

Avatar istovari
istovari
20:59 06.06.2016.

Gotov je!!!

KA
kantalonac
21:00 06.06.2016.

Ajmo Karamarku kupit LEGO kockice. Pa neka čovjek preslaguje. Oko brojanja pomoći će mu Milinović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije