Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nezadovoljni ste presudom Županijskog suda? Na pravorijek Vrhovnog suda mogli biste čekati dulje od 2,5 godine

Vrhovni sud posljednji dan prošle godine imao je 18.227 neriješenih predmeta, najviše u proteklih pet godina. Ima najnižu stopu rješavanja predmeta – 72,8%
15. travnja 2016. u 21:15 14 komentara 8252 prikaza
24.07.2013., Zagreb - Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nezadovoljni ste presudom Županijskog suda i odlučili ste se žaliti pa će o vašoj žalbi odlučivati Vrhovni sud, najviši sud u Republici Hrvatskoj čija je zadaća – prema Ustavu – osigurati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana. No, vrlo je izvjesno da ćete pravorijek čekati dulje od dvije i pol godine, točnije 867 dana, koliko je procijenjena duljina trajanja samo jednog postupka na Vrhovnom sudu. Posljednji dan prošle godine na tom je sudu bilo ukupno 18.227 neriješenih predmeta, najviše u proteklom petogodišnjem razdoblju.

‘Snimanje’ situacije

Od svih sudova u Hrvatskoj, a ima ih ukupno 77, Vrhovni sud ima najnižu stopu rješavanja predmeta – 72,8 posto.

Podatak je to iz statističkog pregleda za 2015. godinu koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa kako bi na temelju prikupljenih podataka “snimilo” situaciju i vidjelo kakva je zapravo učinkovitost rada sudova. A ti statistički pokazatelji baš i ne idu u prilog hrvatskom sudstvu koje je – iako učinkovitije nego 2014. – prošlu godinu završilo s ukupno 559.072 neriješena predmeta i još 1,869.137 predmeta u radu.

Porast neriješenih predmeta uočen je na trgovačkim sudovima (30 posto), Vrhovnom sudu (19 posto) te na upravnim sudovima (7 posto) na kojima je lani bio najveći zabilježeni broj neriješenih predmeta u proteklom četverogodišnjem razdoblju, otkako su ti sudovi i ustanovljeni.

Brojke iz izvješća otkrivaju i najveću boljku trgovačkih sudova, a to je duljina trajanja stečajnih postupaka. Iako je procijenjenaduljina trajanja svih postupka na tim sudovima prihvatljiva 102 dana, stečaj u prosjeku traje gotovo deset puta dulje, odnosno 1304 dana. Od osam trgovačkih sudova, koliko ih ima u Hrvatskoj, najsporiji je u radu prošle godine ponovno ustanovljen Trgovački sud u Pazinu, za kojeg je procijenena duljina trajanja postupka na 856 dana. Na trećem je mjestu po sporosti rješavanja predmeta Upravni sud u Zagrebuna kojem je procijenjena duljina trajanj postupka 532 dana. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, najažurniji je Visoki upravni sud RH na kojem postupak u prosjeku traje 62 dana. Na drugom je mjestu Županijski sud u Osijeku za kojeg je procijenjeno da predmet riješi za 75 dana, a na trećem je mjestu osječki Prekršajni sud gdje je prosječno potrebno 78 dana za rješavanje jednog predmeta.

Što se pak tiče stope rješavanja predmeta, najuspješniji je Općinski radni sud u Zagrebu gdje ta stopa iznosi 264,7 posto. Općenito, na svim općinskim sudovima (osim u Slavonskom Brodu, Šibeniku i na Građanskom sudu u Zagrebu) stopa rješavanja predmeta veća je od 100 posto, što znači da su se sudovi prihvatili posla i krenuli u rješavanje zaostataka iz proteklih godina.

Postat će ispostave

Da bi pravosuđe postalo učinkovitije nego što je danas, Ministarstvo pravosuđa kani ukinuti prekršajne sudove i pripojiti ih općinskima, gdje bi se zapravo ustanovili odjeli prekršajnih sudova. Sasvim je izvjesno da će dio sudova koji su lanjskom reorganizacijom izgubili “status” i postali ispostave većih sudova opet biti vraćeni na staro, no koji su to sudovi, znat će se nakon što Ministarstvo potpuno “snimi” što je reorganizacija zapravo donijela.

Ministarstvo pravosuđa u pripremi ima izmjene nekoliko zakona, među kojima su i Zakon o sudovima, Zakon o Državnom sudbenom vijeću te Zakon o državnom odvjetništvu. Plan je da se izmijene ovlasti i dužnosti predsjednika sudova, profesionalizira njihova dužnost te izmijeni koncept odgovornosti za obavljanje poslova sudske uprave. Ministarstvo smatra i da je nužno izmijeniti važeće kriterije za ocjenjivanje sudaca kako bi se osiguralo objektivnije praćenje njihova rada, što treba poslužiti i kao polazište budućeg sustava nagrađivanja sudaca, ali i njihova bržeg imenovanja.

>> Hrvatsko pravosuđe i dalje pri dnu EU, a imamo dvostruko više sudaca od Austrije

NE NEDOSTAJU JOJ KAMERE
Sjećate li se nje? Bivša voditeljica pokazala skladnu liniju na plaži
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Tomo:

  Nezadovoljni ste presudom Županijskog suda? Na pravorijek Vrhovnog suda mogli biste čekati dulje od 2,5 godine; tj kao ja nekih 13 godna ! Samo da podsjetim nai vne siromahe "građane" ne seljake ljude koji misle , nadaju se očekuju vjeruju ... prikaži još!ju da sudovi sudi u RH: pravedno = pošteno ... Ako je tako zašto do vrhnoga - boga-suda ?????? Sudovi sude po "zakonu" RH... .A to vam je isto kao morate zemlju obrađivati a ja vam dam motiku bez drške i traktor bez volana ............................. Hallooo razumijete vrhovni pa zar ovi niskotlačni uskotračni nisu sudovi, ne poznaju zakone pravdu ?????

 • Avatar onaj koji uskoro dolazi
  onaj koji uskoro dolazi:

  lakse je s bezbol palicom uletit u komunisticko gnjezdo zvano sud ..ehheheh

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Naše sudstvo je korumpirano...