Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za PPK 11,5 milijuna bespovratnih kuna iz IPARD programa

Mesna industrija Karlovac na listu 100 najboljih hrvatskih tvrtki po ukupnom prometu, a novac će iskoristiti i za modernizaciju
17. siječnja 2013. u 11:59 2 komentara 9 prikaza
'SPECIJAL OBZOR, 01.12.2011., Karlovac -  HS Produkt d.o.o. je hrvatska tvrtka za proizvodnju vatrenog oruzja. Poznata je po proizvodnji polu-automatskog pistolja HS 2000 i jurisne puske VHS koji se u
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'

Karlovački PPK u okviru europskog IPARD programa dobit će poticaj od čak 11,5 milijuna. Posebno je to važno ako se zna da je riječ o bespovratnim sredstvima. Taj novac utrošit će se u daljnju modernizaciju tvrtke i povećenje konkurentnosti. Taj je podatak Zlatko Kuzman predstavio članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovačke županije na sjednici održanoj u Gospodarskoj komori.

 Moglo je i bolje

 PPK se već duže vrijeme izdvaja u grupu tvrtki koje su generator pozitivnih trendova i zaslužne za gospodarske pokazatelje koji su u Karlovačkoj županiji bolji od državnih. Tako je PPK nedavno uvršten i na listu 100 najboljih hrvatskih tvrtki po ukupnom prometu.

 –U vrijeme dok se u središte pozornosti javnosti uvijek stavljaju loše vijesti i skandali ovaj slučaj će proći možda nezapaženo. Ipak, javno bi trebalo odati priznanje Zvonimiru Crnkoviću, kao iznimno uspješnom menađeru koji je uspio dobiti ovako značajan projekt – rekao je predsjednik županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman.

 PPK ima iznimno dobru potporu vlasnika, pa su nizom zajedničkih aktivnosti uspjeli doći do pozitivnih rezultata. Posebno izdvajaju projekte koji su poslijedica svojevrsnog diktata EU.

 – Nizom investicija devastirani pogon doveli smo do respektabilnog nivoa. Stoga smatram da nećemo imati nikakvih problema pratiti EU standarde – rekao je Zvonimir Crnković, predsjednik Uprave karlovačke mesne industrije PPK komentirajući uvrštenje na prestižni popis najboljih hrvatskih tvrtki. Ipak, smatra da su rezultati mogli biti i puno bolji da je bolje okruženje u kojem se posluje.

 –Nismo ni mi amnestirani od negativnog utjecaja krize. Ako pogledate naše rezultate oni su dobri. Međutim, dublja analiza pokazuje da bismo mogli biti još znatno bolji. Da bismo to postigli treba raditi, a u Hrvatskoj, uopće, kult rada je nikakav. Popularnije je ne raditi. Smatram da bi vezano uz to trebalo promjeniti mentalni sklop – smatra Crnković.

 'Veliki’ izvlače iz krize

 U poslijednjih nekoliko godina ukupni priohodi porasli sa 140 na više od 611 milijuna kuna. Trenutno je u tvrtki zaposleno 362 radnika. Među uspješnije dijelove gospodarstva županije ubrajaju se tvrtke koje se bave proizvodnjom pića, hrane, te strojogradnja i metalna industrija. Uz PPK tu su i HS Produkt, Alstom i Karlovačka pivovara.

 –Kada govorimo o receptu izlaska iz krize potrebno je brinuti o interesu svih. Velike tvrtke bit će lokomotiva izlaska iz krize. No, ako neće biti pozitivnih pomaka kod obrtnika i malih tvrtki, ti negativni rezultati anulirati će pozitivne učinke – zaključio je Kuzman.

Iako je Karlovačka županija po statistič

Iako je Karlovačka županija po statističkim pokazateljima dugi niz godina zaostajala od državnog prosjeka po visinama plaća zaposlenika i ti pokazatelji sada su povoljniji.

Danas se najbolje zarađuje u segmentu proizvodnje pića. Tamo prosjek plaća iznosi čak 9.500 kuna. Najmanju plaću primaju radnici u proizvodnji namještaja gdje ona iznosi 2.600 kuna.

Tako prosjek plaća u Karlovačkoj županiji, ne računajući zaposlene u državnim institucijama, iznosi ukupno 4.300 kuna.

VIP izdvaja za Vas

  • donqihot:

    EU standardi ? U čemu? Sigurno ne u pravima radnika, uvjetima rada i plaćama. Po tim standardima PPK je negdje malo iznad Kine

  • NK Remetinec:

    Jeste li znali da PPK ne koristi naše meso, već uvozi nekakav škart (II klasa) po odličnim cijenama i onda nama plasiraju proizvod. Naši seljaci u banani zbog toga.. ne kužim hebenu politiku i tko im to dozvoljava.