Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG ZAKONA

Za povlaštene mirovine odlazi devet milijardi kn

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.09.2019.
u 12:47

Mirovinski sustav je pred kolapsom, poručuje predsjednik Demokrata Mrsić

Povlaštene mirovine najveći su problem mirovinskog sustava i zato ću do kraja godine u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog zakona kojim tražim izdvajanje povlaštenih mirovina iz tog sustava, najavio je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Iako je, podsjeća, 2013. kao ministar rada i mirovinskog sustava razdvojio radničke od povlaštenih mirovina, HDZ-ova vlada je 2015. odmah na početku mandata ukinula taj njegov potez. Zato će, najavljuje, ponovno predložiti zakon kojim bi se te mirovine razdvojile, te samo radničke mirovine isplaćivale iz mirovinskog sustava, dok bi se ostale povlaštene mirovine isplaćivale iz proračuna resornih ministarstava.

- Povlaštene mirovine bit će još veći problem kada potpuno stupi na snagu Medvedov zakon o pravima branitelja iz Domovinskog rata. Vaša buduća mirovina u rukama je ministra Tome Medveda i moneta je za kupovanje braniteljskih glasova – rekao je Mrsić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je, nastavlja, 113 tisuća branitelja i članova njihovih obitelji, više od 71 tisuću ih prima mirovine od 5616 kuna, dok 35 tisuća branitelja mirovinu prima po općim propisima. Tu je, dodaje, i 7000 pripadnika HVO-a s mirovinom od 2900 kuna, a zahvaljujući izmjenama Zakona o pravima branitelja, poručuje, broj tih mirovina se može i povećati. Ne želi, zaključuje, da se ukinu braniteljske mirovine, nego da se sustav sredi, a povlaštene mirovine financiraju iz proračuna.

– Samo ove godine od 40 milijardi kuna koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi otići će na povlaštene mirovine, od čega sedam na braniteljske mirovine – ustvrdio je Mrsić istaknuvši da mirovine po posebnim propisima bujaju.

Nasuprot tomu, dodao je, prosječna radnička mirovina je 2343 kune.

 

Komentara 4

DA
dam63
13:09 04.09.2019.

O čemu on blelebće. Dok je bio ministar ukinuo je pripravnički staž, sad bi ukinuo i mirovine po posebnim proposima. Ionako se isplaćuju iz proračuna jer država dodaje više od tih 9 milijardi da bi se sve mirovine isplatile pa tako ispada da isplaćuje " povlaštene " u potpunosti. Nego kada postaneš minoran u politici onda izmišljaš toplu vodu. Nadam se da će slijedeći izbori napokon takove eliminirati iz politike .

PR
PrimoracRi
13:35 04.09.2019.

Mirsad neradnik uhljebnički se javio

RP
rpzagreb
14:29 04.09.2019.

Mrsić mi je u kategoriji političke nule ali realno, bez silnih povlaštenih mirovina, onih lažnih branitelja i onih iz BIH teško da bi ovi bili na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije