Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrsić: Tražit ću razdvajanje radničkih od povlaštenih mirovina

Imam pitanje i za braniteljske udruge koje su zadnji put burno reagirale na moju konferenciju za medije, što kad sustav ostane bez novca, hoćemo otpuštati sestre, policajce... da bi vama isplaćivali mirovine? Ne želim da se ukinu braniteljske mirovine, nego da se sustav sredi, a povlaštene mirovine neka se financiraju iz proračuna.
03. rujna 2019. u 11:35 23 komentara 1525 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Povlaštene mirovine najveći su problem mirovinskog sustava i zato ću do kraja godine u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog zakona kojim tražim izdvajanje povlaštenih mirovina iz tog sustava, najavio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

MIRANDO MRSIĆ 'Ministri Pavić i Medved moraju otići jer ugrožavaju mirovinski sustav''

Iako je, podsjeća, 2013. kao ministar rada i mirovinskog sustava razdvojio radničke od povlaštenih mirovina, HDZ-ova vlada je 2015. odmah na početku mandata ukinula taj njegov potez. Zato će, najavljuje, ponovno predložiti zakon kojim bi se te mirovine razdvojile, te samo radničke mirovine isplaćivale iz mirovinskog sustava, dok bi se ostale povlaštene mirovine isplaćivale iz proračuna resornih ministarstava.

- Povlaštene mirovine bit će još veći problem kada potpuno stupi na snagu Medvedov zakon o pravima branitelja iz Domovinskog rata. Vaša buduća mirovina u rukama je ministra Tome Medveda i moneta je za kupovanje braniteljskih glasova – rekao je Mrsić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Prema posljednjim podatcima, u Hrvatskoj je, nastavlja, 113 tisuća branitelja i članova njihovih obitelji, preko 71 tisuću ih prima mirovine od 5616 kuna, dok 35 tisuća branitelja mirovinu prima po općim propisima. Tu je, dodaje, i 7000 pripadnika HVO-a s mirovinom od 2900 kuna, a zahvaljujući izmjenama Zakona o pravima branitelja, poručuje, broj tih mirovina se može i povećati.

Konferencija Mirovina i aktivno starenje: Hrvoje Šimović HRVOJE ŠIMOVIĆ Jedino rješenje za mirovinski sustav je da dulje radimo

- Godišnji ceh tih mirovina će 2025. godine iznositi preko 10 milijardi kuna, ove godine braniteljske mirovine stoje 7 milijardi kuna. Plenković koji se često voli pozivati na europska pravila je po ovom pitanju napravio upravo suprotno od onoga što je EU od nas tražila i povećao je povlaštene mirovine umjesto da ih smanji – tvrdi Mrsić dodavši kako je Plenkovićeva vlada reformirala mirovinski sustav tako da većina građana ima manje mirovine, dok braniteljske, uvjerava, i dalje rastu.

- HDZ gradi društvo nejednakosti, građani izdvajaju za tuđe povlaštene mirovine, a od svoje neće moći živjeti. Pitam Plenkovića i Vladu, što ćete napraviti kada još ljudi iseli, tko će uplaćivati doprinose, kako ćete onda kupovati glasove braniteljske populacije? Imam pitanje i za braniteljske udruge koje su zadnji put burno reagirale na moju konferenciju za medije, što kad sustav ostane bez novca, hoćemo otpuštati sestre, policajce... da bi vama isplaćivali mirovine? Ne želim da se ukinu braniteljske mirovine, nego da se sustav sredi, a povlaštene mirovine neka se financiraju iz proračuna. Ekonomisti nam predviđaju recesiju, gospodarstvo previše ovise o turizmu, stojimo na kori banane, osvijestimo se prije nego bude kasno – zaključio je Mrsić.

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • zeljko.panic.16:

  Povlaštene mirovine nikad nisu ni smjele biti zajedno sa odrađenim mirovinama iz radnog staža.

 • Avatar CORPUS OMNE . . .
  CORPUS OMNE . . .:

  @stric2: Pomiša si brkove ... ovo su mirovine, a ne nužno i invalidnine. I jedne i druge trebaju biti u ministarstvima zdravstva, obrane itd. U mirovnskom sustavu trebaju biti samo mirovine. To je ono iz rada kompa ... Dakle Bogu ... prikaži još! božje, a caru carevo ... red i napredak. Svi veterani ovoga svijeta su izvan mirovinskog sustava. To ti je kao da netko uzima iz tvog osiguranja ili ušteđevine odnosno iz tvog žepa izravno ...

 • Mcro:

  Ni za mito se više nema.. Banana republika