Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javno zdravstvo

Za ordinaciju u domu zdravlja liječnici će morati plaćati najam

Ines Balint
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
21.02.2014.
u 17:00

Ustavni sud ukinuo je odredbu prema kojoj su zakup prostora u domu zdravlja plaćali davatelji koncesije, a ne liječnici

Ustavni sud je ukinuo odredbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti (članak 41. stavak 10.) prema kojoj su zakup prostora u domu zdravlja plaćali davatelji koncesije, županije i Grad Zagreb, a ne privatni liječnici kao koncesionari.

Poduzetništvo i zdravstvo

Odluka je donesena u povodu prijedloga Marije Klarić, specijalistice obiteljske medicine iz Trogira, dok je Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu tražila ukidanje cijele te odredbe (i članka 40.) jer smatraju da koncesija nema što tražiti u zdravstvu, ali se ustavni suci s tim nisu složili zbog javnopravnog karaktera te djelatnosti na koju se stoga ne protežu jamstva slobode poduzetništva. Stoga nije usvojen ni prigovor M. Klarić da je uvjetovanje bavljenja njezina poziva s koncesijom ograničavajuće u odnosu na druge pozive.

Ali, Klarić je u pravu što je upozorila na nejednakost, jer liječnici koji imaju ordinaciju u domovima zdravlja ne plaćaju zakupninu, za razliku od privatnih zdravstvenih radnika koji djelatnost obavljaju izvan domova zdravlja u poslovnom prostoru koji nije njihovo vlasništvo.

Ustavni sud napominje kako zakonodavac smije različito urediti prava i obveze istovrsnih ili sličnih skupina ako se time ispravljaju postojeće nejednakosti ili za to postoje drugi opravdani ustavni razlozi. Ali, odredbom o zakupnini nije ispravljena neka postojeća nejednakost, nego je štoviše stvorena, a tu nije riječ ni o mjeri gospodarske i socijalne politike u kojem slučaju Ustavni sud poštuje izbor zakonodavne politike i široke diskrecijske ovlasti.

Ministarstvo zdravlja pravdalo se specifičnim položajem liječnika koji su nekoć radili u DZ-ima pa im treba priznati stečena prava. Danas pak poručuju: – Ukidanjem predmetne odredbe mišljenja smo da se na pitanje zakupa trebaju primjenjivati opće odredbe Zakona o zakupu poslovnog prostora, da svaki zakupnik zakupodavcu plaća ugovorenu zakupninu.

Umjesto jednog, dva zla

I tajnik Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu pravnik Ivan Gabrilo i dr. Marija Klarić sudsku odluku smatraju promašenom jer intencija nije bila da i liječnici u domovima zdravlja, uz koncesiju, plaćaju i najam prostora, već da nitko iz javnog zdravstva ne plaća koncesiju.

– Mi se brinemo o zdravlju populacije, a ne koristimo prirodna bogatstva – kaže dr. Klarić i dodaje: – Umjesto jednog, sad imamo dva zla ako kolege koji imaju ordinaciju u domu zdravlja budu plaćali i najam.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine upozorila je nedavno da bi ordinacijama izvan domova zdravlja trebalo smanjiti koncesije. – Prije se tih 1250 kuna kao najam plaćalo domu zdravlja, a sada kao koncesiju županiji. Pitanje je vraćaju li županije taj novac domovima zdravlja – kaže dr. Ines Balint iz KoHOM-a.

>> 'Odlazimo u Njemačku, tamo je plaća četiri do pet puta veća'

Komentara 1

DA
dante13st
21:49 21.02.2014.

???????:.............................; !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije