Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

'Za nas je slučaj Perković završen ako se ne dogodi nešto neočekivano'

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
31.12.2013.
u 15:08

Europska komisija vjeruje da će Josip Perković, osumnjičen za ubojstvo hrvatskog emigranta, biti na raspolaganju njemačkom pravosuđu

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, koja je Hrvatskoj prijetila sankcijama zbog donošenja "Lex Perković" vjeruje da hrvatska Vlada neće povući novi neočekivani potez te da će Josip Perković osumnjičen za ubojstvo hrvatskog emigranta biti na raspolaganju njemačkom pravosuđu.

– Za nas je slučaj Perković završen ako se ne dogodi nešto neočekivano. No, ne vjerujemo da će hrvatska Vlada povući novi nenadani potez – rekla je Večernjem listu Mina Andreeva, glasnogovornica europske povjerenice za pravosuđe.

Hrvatska je dužna izručivati svoje državljane na osnovi europskog uhidbenog naloga koji se izdaje zbog postojanja sumnje da je osoba počinila zločin na području druge države članice. Zakon je ljetos u hrvatskim medijima prozvan "Lex Perković" zbog izmjene napravljene 28. lipnja, pred sam ulazak Hrvatske u EU, a zbog koje bivši šef jugoslavenske tajne službe Josip Perković nije mogao biti izručen Njemačkoj.

On je ondje osumnjičen za umiješanost u atentat na hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, izvršenog 1983. u Bavarskoj, na jugu zemlje.

Vlada premijera Zorana Milanovića tri je dana prije ulaska u EU napravila izmjenu u zakonu kojom je odlučeno da će Hrvatska izručivati samo osobe koje se terete za zločine počinjene poslije 7. kolovoza 2002.

Pod prijetnjom sankcija iz Bruxellesa Vlada je popustila pa će sutra biti aktiviran europski uhidbeni nalog prema kojem Perković može biti prepušten njemačkom pravosuđu koje je raspisalo tjeralicu.

– Nama nije važan Perković nego provođenje zakona. Samo nas poštovanje zajedničkih europskih pravila zanima – kaže Andreeva.

Josip Perković je u intervjuu Večernjem listu izjavio da nije kriv i da će se zajedno sa svojim odvjetnikom Antom Nobilom boriti protiv izručenja Njemačkoj.

Nakon što ga ispita hrvatski državni odvjetnik, Županijski sud će odlučiti hoće li biti izručen.

Nepoštovanje europskog uhidbenog naloga, na čiju se provedbu Hrvatska obvezala ulaskom u EU, jedina je sporna točka s dijelom Europske komisije zaduženim za pravosuđe i ljudska prava.

Iako neke udruge ističu da je nedavni referendum o braku, kojim će u Ustavu stajati da je brak zajednica žene i muškarca, unio diskriminirajuću odredbu, iz Bruxellesa poručuju da to nije istina.

– To nije nikakva diskriminacija homoseksualaca. To je stvar obiteljskog zakona. Takvi referendumi bili su i u drugim zemljama i tu nemamo više što komentirati – kaže Andreeva.

Komentara 27

SA
samazg
15:21 31.12.2013.

Polako, jedva primjetno se provuče i poneki stav i mišljenje o referendumu koje nije dio već viđene huškaške hajke i progona sviju koji su bili ZA...A mnogi su strani mediji pisali s oduševljenjem o inicijativi U ime obitelji, hvalili doslijednost hrvatskog naroda, tumačili istinu argumentima, a ne spletkarenjem i lažima...Također se pisalo o neviđenom mediskom i vladajućem totalitarizmu, nasilju i diktaturi...O tome mračna šutnja. Tek sada evo poneko barem nešto malo objavi... Hajde, i to je nešto...Mali doprinos VL demokraciji...

Avatar ==)domagoj
==)domagoj
15:24 31.12.2013.

Nemate vi pojma s kim vi imate posla.Ovo vam je draga glasnogovornice moja najgora i najniža vrsta ljudi koji gmižu ovom zemljom:ubojice, lažovi, manipulatori i mrzitelji svega dobrog.Inače lijepo od Vas da kažete ovom narodu da je referendum nije nikakva diskriminacija, kako referendum od inicijative u ime obitelji tako i ovaj od stožera koji će se ubrzo desit, jer ovi "naši" i njihovi mediji toliko lažu da je to da ti zdrav razum stane.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
16:21 31.12.2013.

pa zasto se boji otici u Njemacku i to sve ispricati sudu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije