Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet premijerki

Za Merkel u Zagrebu vojne počasti kao za Kosor u Berlinu

'German Chancellor Angela Merkel has taken her seat to give her traditional summer interview to German public tv chain ARD on July 17, 2011 in Berlin. In background can be seen the Reichstag housing t
'WOLFGANG KUMM'
19.07.2011.
u 12:00

Na svoj stoti dan mandata Angela Merkel vrlo je otvoreno ishvalila politiku Jadranke Kosor

Njemačka kancelarka Angela Merkel u drugoj polovici kolovoza dolazi u Zagreb te će se sastati s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, doznaje Večernji list. Budući da je riječ o političarkama iste političke opcije, europskih pučana, ali i o političarkama s dobrim međusobnim odnosom, jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj znači i podršku snažne europske države premijerki Kosor, što nije nevažno uoči parlamentarnih izbora.

Simbolika na hladnoći

Kako je riječ o prvom službenom posjetu njemačke kancelarke, bit će dočekana s visokim vojnim počastima, isto onako kako su lani u Berlinu dočekali Jadranku Kosor. Upravo na njezin jubilarni, 100. dan mandata, A. Merkel je vrlo otvoreno ishvalila politiku hrvatske premijerke. Do tada se već dalo vidjeti da se Merkel distancirala od Sanadera. Postrojavanje vojske i doček s najvišim državnim počastima na berlinskoj hladnoći bili su izvrsna simbolična inauguracija nove miljenice.

Kad je Kosor naslijedila Sanadera, u krugovima europskih političara nisu znali što mogu očekivati i u kojem će se smjeru kretati Hrvatska. Prijelomna točka, govore mnogi strani diplomati i dužnosnici, bio je dogovor sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, čime je ukinuta slovenska blokada pregovora koja je bila trn u oku i Europi. A. Merkel je tada u Berlinu, obraćajući se novinarima, sažela svoj stav o J. Kosor.

– Premijerka Kosor učinila je hrabre korake u suzbijanju korupcije – kazala je Merkel, ali nije zaboravila pohvaliti i ukidanje blokade pregovora s EU, ali i odnos prema Bosni i Hercegovini.

Podrška Njemačke u procesu pristupanja i uspješnom završetku pregovora Hrvatske s EU – što će također biti karta na koju će igrati premijerka Kosor – u jednom je trenu malo ispala s radara. Nagađalo se da se Njemačka drži po strani, svjesno izbjegavajući dodatni javni napor i pritisak, kao što je bilo u slučaju priznanja neovisnosti Hrvatske, te da čeka da Hrvatska ispuni kriterije. U diplomatskim krugovima spominjala se njemačka zabrinutost i negodovanje oko mogućnosti ulaganja, komplicirana procedura, birokracija ali i korupcija.

Adut s kojim računa Kosor

Sve do sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom početkom svibnja ove godine. Tada je Angela Merkel jasno i glasno podržala hrvatski ulazak u EU. Iza kulisa, govore diplomati, Nijemci su razbili i ublažili inicijalni francuski prijedlog monitoringa nad Hrvatskom nakon završetka pregovora.

– Je li Hrvatska spremna za članstvo ili nije? Kako ćemo objasniti u Bundestagu da glasaju za ratifikaciju sporazuma ako prijedlog nadzora nosi toliko sumnji u hrvatsku spremnost? – tužili su se njemački kolege francuskima. Njemačka podrška se, kao i uvijek, Hrvatskoj isplatila. Sada i premijerka Kosor računa na taj adut.

Ključne riječi

Komentara 20

MI
miso
18:41 19.07.2011.

Ja sam do sada imao visoko mišljenje o Angeli Merkl. No, viidim da ju uspoređuju s premjerkom Kosor. Ako su, dakle, iste onda je i Angela nizašto.

DE
deus ex machina
12:09 19.07.2011.

POŽURITE GOSPOĐO MERKEL ! Gospođo Merkel požurite s tom posjetom jer....pa nema smisla da državnica jedne ozbiljne države obnavlja posjete....u Remetincu.

Avatar lolala
lolala
17:40 19.07.2011.

Nakon predizborne kampanje za Sanadera, evo je i za Kosor. Koliko joj plaćaju po satu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije