Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČEO PETI CIKLUS PROJEKTA

Za mentorstvo, kao i za tango, potrebno je dvoje

Zagreb: Predstavljanje projekta Mentorstvo među ženama
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
16.03.2023.
u 08:40

Ana Gruden: Prekrasno je da su žene odlučile slobodno vrijeme podijeliti s kolegicama kako bi im prenijele iskustvo koje im manjka. Lijepo je i što su metljike vjerovale da mogu od njih naučiti. Sklapamo nova divna poslovna prijateljstva. Njihova će druženja potrajati sve do listopada

U zagrebačkom hotelu Esplanade, uz kavu i čokoladne kolače, najuspješnije žene hrvatskog biznisa upoznale su talentirane mlade poslovne žene koje će mentorirati sljedećih mjeseci. Riječ je o projektu "Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama" Večernjeg lista i časopisa Zaposlena koji petu godinu zaredom spaja uspješne i iskusne s kolegicama na početku ili sredini svojih karijera koje traže savršenstvo u poslovnim izazovima u karijeri. Mentorice i njihove metijke uživale su u prvim razgovorima.

– Projekt je zanimljiv, hvale vrijedan i koristan. Veseli što ću i ja puno naučiti od svoje metiljke Ivane Dedić. Ona se bavi marketingom cijeli život, tu joj itekako mogu pomoći jer sam u njemu cijeli život, a neke vidike ću i ja proširiti, jer ću i od nje što naučiti. Već smo se dogovorili da ćemo se družiti i u njezinom Splitu, gdje sam poslom često, ali i u Zagrebu – kazala je mentorica Marina Parić, menadžerica za brend, marketinške komunikacije i trade marketing u A1.

Mentorica Gea Kariž, direktorica marketinga u Mastercardu, radit će sa znanstvenicom Martinom Markov koja je u međuvremenu postala – spisateljica za djecu.

Važna međusobna potpora

– Iznenadila sam se koliko su ove žene, iako mlade, zrele i pune iskustva. Veselim se što mogu doprinijeti, da ćemo jedna drugu pogurati. Iz dva smo poslovno različita svijeta, ona je s Murtera, piše priče za djecu, a ja iz velike korporacije. Intenzivno ćemo se nalaziti, želim joj pomoći koliko god znam – kazala je Gea Kariž.

Na tom je kursu i Vesna Kukić Lončarić, manager JYSK-a za Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju, koja će biti mentorica Atini Koljevini.

– Jako je lijepo da mladim ženama poduzetnicama, koje su ili na početku ili na raskrsnici svojih karijera, mi možemo svojim znanjem ili iskustvom pomoći. Lijepo je dijeliti znanje, ali se i međusobno podržavati. Što može biti ljepše od toga da nekome pomognete da napreduje u životu? Atina je vrlo draga osoba, već se sljedeći tjedan nalazimo, i počinjemo raditi. Vjerujem kako ću i ja od nje štogod naučiti – kazala je Vesna Kukić Lončarić.

Glavna urednica časopisa Zaposlena Ana Gruden osoba je koja je spojila parove, mentorice i metijke.

– Prekrasno je da su žene odlučile slobodno vrijeme podijeliti s kolegicama ne bi li im podijelile iskustvo koje im manjka. Lijepo je i što su metljike vjerovale da mogu od njih naučiti. Sklapamo ovdje nova divna poslovna prijateljstva. Ciklus njihovih druženja trajat će sve do listopada – kazala je urednica Ana Gruden.

Mentorica Adrijana Vinter, članica Uprave Selvita SA, radi u kompaniji gdje je 70 posto zaposlenih žena, većinom znanstvenica prirodnih znanosti.

Snažniji osjećaj sigurnosti

– Volim mentorirati, to je važan dio. U karijeri sam imala mnogo mentora i sve su bili – muškarci. Kao i ljubav, koja se samo množi kada se dijeli, tako je i sa znanjem. Otkrijemo li ono što znamo novim generacijama, tada ostavljate trag. Ništa ne gubimo, samo dobivamo – kazala je Adrijana Vinter.

Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ. E. Alan Bowman dao je podršku damama.

– Treću sam godinu uključen, sretan sam biti ovdje. Vidite, ako je više žena u policiji, ljudi se osjećaju sigurnije. Ista je priča i u biznisu. Tvrtke s više žena imaju više prosperiteta, manje korupcije... Želim vam svu sreću, Kanada je ponosna biti u ovakvim projektima, uostalom polovica su naših ambasadora upravo žene, a i polovica kanadske Vlade su gospođe – kazao je Bowman, a jedna od mentorica je i savjetnica kanadskog veleposlanstva Synthia Dodig koja će mentorirati Nebal Allhalak iz – Sirije.

– U Siriji sam bila učiteljica, a sada zbog jezika moram malo prilagoditi svoj posao. Pronašla sam ono što volim, presretna sam što ću sudjelovati u projektu – kazala je Nebal Allhalak.

Metijka Petra Rogelj Jakopanec iz Podravke veseli se što će naučiti nova znanja:

– Unatrag godinu dana imala sam velike skokove u karijeri, i ja se susrećem s problemima u kojima će mi itekako dobro doći pomoć iskusnih kolegica. Slikovito, uvjerena sam kako će mi mentorica pomoći skinuti one "plivalice" kako bih slobodno zaplivala novim korporativnim morem – kazala je Petra Rogelj Jakopanec.

Valentina Bukal slikovito je opisala kako se prijavila na projekt.

– Bila sam kod bake na kavi, listale smo Večernji list, i vidjela sam oglas. Odmah sam javila prijateljici i rekla joj "Ovo je za nas, idemo se prijaviti". I uspjele smo! – veselo priča Bukal.

Snježana Bahtijari vodit će tri metijke – Ninu Mimicu, Anju Hudolin i Ksenija Banović, a dalje parovi slijede Marica Dusper/Andrea Stepić, Marija Kalinić/Valentina Buka, Vesna Kukić Lončarić/Atina Koljevina, Nina Butić Ivanković/Nikolina Bazina, Gea Kariž/Martina Markov, Marina Parić/Ivana Dedić, Synthia Dodig/Nebal Allhalak, Daria Skansi/Nataša Uchytil, Laura Orlić/Ana Bunčić, Sanja Petek Mujačić/Anđelka Hajdek, Marina Čulić Fischer/Petra Rogelj Jakopanec, Adrijana Vinter/Iris Barbarić, Viktorija Zadro Huml/Tamara Šmidlehner te Stella Nišević/Nevena Feliks Holjevac.

Dugogodišnja menadžerica u ICT–u Snježana Bahtijari, nekoć direktorica marketinga, komunikacija i društvene odgovornosti, a danas mentorica puna entuzijazma vodit će čak tri mlade kolegice, a kazala je:

– Za mentorstvo, kao i za tango, potrebno je dvoje. Važno je da budemo partneri jedni drugima, bez toga nema uspjeha. To je poput bicikla, ako prestanemo okretati pedale, znamo što će se dogoditi. I važno je znati, za ovakve suradnje i mentoriranja nikad nije niti prekasno niti prerano... Uvijek je pravi trenutak! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije