Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za manje plaće nitko više neće htjeti raditi

Gradonačelnike i načelnike zabrinule nove Vladine mjere
04. travnja 2016. u 19:45 16 komentara 1520 prikaza
10.03.2016., Hrvatska Kostajnica - Zbog puknuca cjevovoda uzrokovanog klizistem izazvanim nestrucnim zemljanim radovima stanovnici Hrvatske Kostajnice od subote su bez pitke vode.  Gradonacelnik Tomislav Paunovic
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Najava kako bi Vlada Tihomira Oreškovića mogla smanjiti mase plaća u općinama, gradovima i županijama izazvala je ljute reakcije načelnika i gradonačelnika na području od posebne državne skrbi. Naime, trenutačno je masa plaća koja se smije isplatiti lokalnim službenicima i namještenicima ograničena na 20 posto izvornih prihoda poslovanja koje je lokalna samouprava ostvarila u prethodnoj godini.

Nisu se pridržavali

I do sada se te odredbe većina općina na području od posebne državne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji nije mogla pridržavati, a najava smanjenja na 15 posto je, ističu, nemoguća misija.

– Ne znam što bi oni, da izbacimo ili ubijemo ljude koji rade. Mi smo prije pet godina dobili i prekršajni nalog na 80.000 kuna jer smo probijali 20 posto, a i danas smo na nekih 23-24 posto. Nemamo dovoljno izvornih prihoda da se toga pridržavamo, a da Grad normalno funkcionira – kaže HSLS-ov gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović.

Ističe kako su u zadnjih pet godina smanjili broj zaposlenih s 14 na deset, ali i da su u tom razdoblju uvedeni zamjenici gradonačelnika iz redova manjina, a da u taj iznos mase plaća ulazi i onih šest mjeseci plaća koje se isplaćuju gradonačelnicima i zamjenicima koji izgube izbore.

– Dakle, u Zagrebu ništa ne vide. Oni vide da Grad Zagreb izdvaja oko šest posto za plaće, a zaboravljaju da je sve centralizirano. Miješaju kruške, jabuke i šljive. Smanjenjem porezne osnovice umanjen nam je izvorni prihod za gotovo milijun kuna. To su nam kompenzirali drugim stvarima, ali ostao je umanjen izvorni prihod, a time i masa za plaće. O tome nitko ne razmišlja, da ne govorim da smo na području od posebne državne skrbi – kazuje Paunović. Dodaje da su plaće uskladili s onim državnih službenika, a jedina je opcija, ako se ide na 15 posto, kazuje, pogasiti jedinice lokalne samouprave na tom području i poslati sve zaposlenike na burzu rada.

Već dva puta smanjili

I načelnik Sunje Grga Dragičević (HDZ) misli slično. Lani ih je revizija upozorila da troše 32,3 posto mase izvornih prihoda na plaće, i da to trebaju smanjiti na 20 posto.

– Izdvojili smo komunalni pogon u odvojenu tvrtku, što su za općinu dodatni troškovi. Sada smo došli na 17-18 posto, no smanjenje na 15 posto značilo bi odlazak svih stručnih kadrova. Pa neće pravnik raditi u općini za 3000-4000 kuna – smatra načelnik Sunje. Slavica Lončarević, donedavna pročelnica u Općini Sunja, ističe kako su plaće u općini dva puta smanjivane za po 400 kuna i da bi daljnje smanjivanje otjeralo ljude iz lokalne samouprave. Općina time ne bi mogla funkcionirati.

– Mislim da bi područje od posebne državne skrbi, gdje je velika nezaposlenost i nema puno tvrtki, trebalo izuzeti iz tog zakona. Druga opcija je daljnja decentralizacija poreznih sredstava, u što sumnjam – kaže Lončarević.

>> Sever Petrovu: Neće nam biti teško pozvati radnike da s ulice traže zaštitu od Vlade 

>> 650.000 radnika zaradi više od 5077 kuna

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • olala:

    Pa ništa ni ne radite,treba ukinuti općine koje ne ostvaruju nikakav prihod osim što su zaposleni uhljebi.Pogotovo ovaj iz Sunje,svrha sami sebi i uhljebima!!

  • hbhr:

    raditi?

  • jozomali:

    Sve gradove i općine koji ne mogu uprihoditi dovoljno za sebe treba ukinuti....i zbrinuti na kapaljku!.....mi ne želimo i dalje plaćati uhljebe!....pa zar nismo bili dovoljno jasni na izborima?