Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učenici brodske poljoprivredne škole

Za ljetnih praznika sade i okopavaju školski vrt

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića
Foto: Ivica Galović/Pixsell
02.09.2018.
u 00:15

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića može se pohvaliti jednim od najljepših vrtova u Hrvatskoj s više tisuća raznih ljekovitih i egzotičnih biljaka

Brodska Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, poznatija kao poljoprivredna, može se pohvaliti jednim od najljepših vrtova u Hrvatskoj. Više tisuća raznih ljekovitih i egzotičnih biljaka ukrašava njezin okoliš.

Uređenje školskog vrta i okoliša u ovoj je školi u funkciji unapređenja motiviranja mladih za obradu zemlje i rad u poljoprivredi pa tako vrijedni i marljivi učenici i njihovi mentori svakodnevno vode brigu o biljkama. Sade, okopavaju i zalijevaju ih provodeći tako u vrtu dio svoje praktične nastave. Izuzetak nisu ni ljetni praznici.

Berba na početku škole

Dok većina drugih učenika u Hrvatskoj nevoljko prihvaća činjenicu da se u ponedjeljak vraćaju u školu, dio njihovih vršnjaka iz Slavonskog Broda o tome uopće ne razmišlja. Oni su veći dio ljeta ionako proveli radno, u školskom vrtu, ali to im ne predstavlja problem.

– Na praksi uzgajamo razne kulture, ali na ekološki način i bez pesticida. Koristimo isključivo organsko gnojivo i time pokazujemo da se i bez kemijskih sredstava mogu ostvariti visoki ciljevi u proizvodnji. Obožavam biljke i smjer koji sam izabrala. Po završetku škole planiram upisati agronomiju, a razmišljam i o otvaranju svog OPG-a – kaže učenica četvrtog razreda Dorotea Mioč.

Upravo je pri kraju sezona berbe kupina. Marljivi učenici beru po nekoliko stotina kilograma dnevno pa se urod ovog bobičastog voća svake godine mjeri u tonama. Osim kupina i drugog ekološki uzgojenog voća i povrća, u ovoj su školi posebno ponosni na svoj aromatični spiralni vrt. Sve biljke u njemu proizveli su sami učenici vegetativnim razmnožavanjem uz pomoć početnog materijala koji im je donirala udruga Despik. Dio sadnica razmijenili su s drugim uzgajivačima koji u svojim vrtovima imaju ljekovito bilje. Prvu berbu učenici su već polako priveli kraju, no vremena za odmor nema jer već slijedi ona kasnoljetna, koju će obaviti odmah na početku nove školske godine. Svoje mirisne plodove prodaju u obliku finalnog proizvoda.

Rijetke biljke

– U našem ćete vrtu pronaći kamilicu, ali isto tako i mentu, matičnjak, kadulju, lavandu... Tu je i miloduh, meni vrlo draga i već pomalo zaboravljena medonosna biljka koja ima prekrasan miris i može se dodavati kao začin. Neke od ovih biljaka danas se teško pronalaze u prirodi, ali ovo je dokaz da se mogu uzgojiti – ističe profesor Vehid Ibraković.

Iz fondova EU povukli gotovo 7 milijuna eura

Za opremanje i podizanje pedagoških standarda Srednja škola M. A. Reljkovića za svojih je dvadesetak projekata povukla gotovo 7 milijuna eura iz europskih fondova, što nije uspjelo ni mnogim gradovima. Sve je to uloženo u školu. Otvoreni su novi programi, kurikulumi, laboratoriji, edukacija nastavnika... Stoga ne čudi što ju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo kao ogledni centar kompetentnosti i kao mentora u strukovnom obrazovanju. na temelju dosadašnjeg rada i ostvarenih rezultata škola će odrađivati mentorski posao za sve centre kompetencije u sektoru poljoprivrede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije