Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za jedan napad na profesora učenik iz škole leti zauvijek

Problemi su u školama otišli su predaleko i jedino oštrim kaznama mogu se ublažiti – kaže Željko Stipić, predsjednik Preporoda
02. travnja 2013. u 20:28 0 komentara 205 prikaza
željko stipić (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Teže pedagoške mjere, primjerice ukor, strogi ukor za osnovne, odnosno ukor i opomena pred isključenje za srednje škole, izrečene učeniku trebale bi se prenositi iz godine u godinu u jednom ciklusu obrazovanja. To znači, ako je učeniku ukor izrečen u petom razredu osnovne škole ili prvom razredu srednje, pratio bi ga do završetka osmog, odnosno četvrtog razreda.  

Kazna se ne briše

Sada, kad učenik završi razred u kojem mu je kazna, odnosno pedagoška mjera izrečena, ona praktički nestaje i u sljedećem razredu učenik može ponoviti svoje ponašanje zbog kojeg je prethodno kažnjen. Izrečena kazna morala bi umanjiti ocjenu iz vladanja, a ta ocjena trebala bi utjecati na opći uspjeh učenika, a samim tim mu umanjiti mogućnost upisa u željenu školu ili na fakultet. Osim toga, izrečenu tešku pedagošku mjeru treba upisivati u završnu svjedodžbu osnovne, odnosno srednje škole da profesori znaju kakav im učenik dolazi. Isto tako poslodavci bi iz takvih svjedodžbi učenika, primjerice srednjih strukovnih škola, automatski vidjeli je li završeni srednjoškolac, odnosno njihov potencijalni zaposlenik sklon nasilju ili nije. Također, srednjoškolci isključeni s nastave, odnosno njihovi roditelji plaćali bi polaganje razrednih ispita. Isto tako djecu koja su počinila teško nasilje nad svojim učiteljima trebalo bi zauvijek udaljiti iz sustava redovitog srednjoškolskog obrazovanja. Učenicima koji bi promijenili ponašanje kazna bi se mogla ublažiti.

Mjenjačem po profesorici

Takve promjene u izricanju pedagoških mjera predlaže Školski sindikat “Preporod”. – To je radikalan prijedlog, ali stvari su otišle predaleko i mislimo da se jedino tako problem može donekle ublažiti – objasnio je Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

– Ako je učenik imao hrabrosti metalnim mjenjačem razbiti glavu svojoj profesorici, a takav smo slučaj imali, onda on nema što tražiti u redovitom obrazovanju – naglasio je Stipić. Prijedlog svojih pedagoških mjera jučer su poslali ministru obrazovanja Željku Jovanoviću. Stipić očekuje da Ministarstvo donese pravilnik prema ovom prijedlogu.

>> 'Vlada Zorana Milanovića ponaša se alanfordovski'

Preporodovih 5 oštrih mjeraAko uč

Preporodovih 5 oštrih mjera

Ako učenik dobije ukor ili opomenu pred isključenje, prenose mu se iz razreda u razred

Kazna utječe na ocjenu iz vladanja, a vladanje na opći uspjeh i mogućnost nastavka obrazovanja

Kazna bi se upisivala u završnu svjedodžbu pa bi poslodavci znali kakvi im đaci dolaze iz strukovnih škola

Roditelji bi plaćali polaganje razrednih ispita za učenike isključene iz srednje škole

U slučaju teškog nasilja nad nastavnicima učenici bi se trajno isključili iz redovite srednje škole

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.