Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporod

'Vlada Zorana Milanovića ponaša se alanfordovski'

željko stipić
Goran Stanzl/PIXSELL
15.03.2013.
u 13:35

Željko Stipić kaže da nikad nisu toliko zaostajali za prosječnim plaćama u državi. Prvi prosvjed najavljuju za 1. maj, a moguć je i višednevni krajem nastavne godine

- Ova Vlada ponaša se alanfordovski, potpuno su socijalno neosjetljivi. Kad uzimaju, uzmu onima koji imaju najmanje, umjesto da su oni zadnji na redu. A kad daju, daju onima koji imaju najviše. U Planu 21 naveli su poboljšanje materijalnog stanja zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu. No prema podacima za prosinac osnovna plaća u osnovnim školama zaostaje rekordnih 590 kuna za prosječnom plaćom u državi. A zaostajanje prosječnih plaća u srednjem školstvu iznosi 263 kune za prosječnom. A u srednjim je školama čak 83 posto osoba s visokom stručnom spremom. Vlada Zorana Milanovića možda uskoro nadmaši i ove brojke - izjavio je danas u Varaždinu Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu \"Preporod\". Imaju 9.000 članova, a jedini pokrivaju i srednje i osnovno školstvo.

Stipić se obrušio na izjave premijera Milanovića i ministra Jovanovića, koji su, kaže, izjavili da će \"Svim zaposlenima u državnim i javnim službama smanjiti plaću 3 posto, osim učiteljima i nastavnicima, jer će njima plaće biti povećane\". Kaže da su tu izrečene dvije netočnosti te da bi prava informacija bila da su njima plaće već smanjene i to više nego drugima.

- Kad nam stignu plaće za ožujak svima će biti jasno da su one manje u odnosu na plaću iz srpnja, odnosno prije nego što je Vlada učiteljima i nastavnicima plaće smanjila za 3 do 9 posto. Linearnim povećanjem učiteljskih i nastavničkih koeficijenata za nešto manje od 6 posto Vlada nije u potpunosti dokinula negativne učinke svoje odluke iz srpnja 2012. godine. Velikoj većini zaposlenih plaće će biti manje. Korekcijom neće biti vraćene na razinu iz srpnja i svi koji govore drugačije obmanjuju - kaže Stipić. Jedino će učiteljima i nastavnicim a do 10 godina staža plaće ostati na razini srpanjskih kaže. A onima s više staža, kao i nenastavnom osoblju, izračunali su sindikalisti, plaće će biti manje do 227 kuna neto. Najgore su, dodaje, prošli oni s više od 30 godina staža.

- Školski sindikati s ovim se nikako ne smiju pomiriti i trebaju se pripremiti na vršenje dugotrajnog pritiska, sami ili s drugim sindikatima. Imao bi smisla štrajk koji bi povezao sve državne i javne službe, no to nije realno očekivati, jer nema suglasnosti niti je ikad bilo takvog štrajka. Prva akcija koja je izgledna je prosvjed svih sindikalnih središnjica u prosvjeti na 1. maj. Od Vlade trebamo tražiti određene brojke u određenom roku i imati projekciju daljnjih pritisaka - kaže Stipić te otvara i mogućnost višednevnog štrajka krajem nastavne godine.

Ako već nema novca pita se kako to da je ministar Jovanović odobrio 10-20 tisuća za svaku obljetnicu škola, što će sve ukupno stajati 10-ak milijuna kuna, a tiskat će se raskošne monografije...

- Takve odluke ministra obrazovanja nije bilo od Hedervaryeva doba - kaže i dodaje i da ih šokira odluka o mirovinama zaslužnim sportašima, u kojoj nije određen imovinski cenzus. Neki su teški desetke milijuna kuna, neki bi trebali biti u zatvoru, optužuje Stipić.

>> Stipić: Trebamo se izjasniti o Temeljnom kolektivnom ugovoru

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:52 15.03.2013.

Spriječite obnovu voznog parka i povratite sve ono što je oduzeto počevši od Račanovog rezanja. Svi sindikalisti da im nisu povjerovali i da nisu bili slabovidni i njemi danas bi imali ostvarena prava. Koliko su krivi sindikalisti toliko su krivi svi građani Hrvatske koji se u malom broju odazivaju prosvjednicima. Ima onih kojima je dobro, iako su se njihove firme ugasile, te se jednom iz solidarnosti pojave na ulicama sa svojim kolegama kojima su kontejneri jedi ni izvori prihoda. Mnoge propale tvrtke, Kamensko, Jadrankamen, Uzor, Dioki, i još mnogi koji se ne spominju nisu ništa uspijeli jer ili su se prepali ili ih je briga samo za sebe. Postoje neutralni sudovi van Hrvatske, postoje strani izvijestitelji od kojih se istina skrije, kao što bi to bilo i ako bi nam i ovaj skromni papa došao u posjet. Bilo bi rezova da se Hrvatska pokaže nu svom punom sjaju, da vidi zadovoljstvo svoje braće. Njima trebaju dobri, luksusni automobili a bolesnima javni prijevoz. Sram neka bude sve one koji ovo vide i dopuštaju. Zar su oni većina, zar jedan premijer vlada cijelom Hrvatskom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije