Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reformisti kažu:

Za Jakovčića smo jer ni vlast niti oporba opet nisu dali kandidata sa sjevera

Natalija Martinčević
Marko Mrkonjić/PIXSELL
13.05.2014.
u 12:16

Predsjednica Narodne stranke - Reformista Natalija Martinčević poručuje da na europskim izborima neće podržati nijednu listu, ali svojim glasačima preporučuje da glasaju za Ivana Jakovčića. Ističe i da će od Sabora tražiti da se osnuje Fond za sufinanciranje EU projekata.

Natalija Martinčević, predsjednica udruge Čačićevih Reformista, najavila je u utorak u Varaždinu kako će u Hrvatskom saboru iznijeti prijedlog da se osnuje Fond za sufinanciranje EU projekata.

- EU uglavnom sufinancira projekte jedinica lokalne uprave i samouprave, koje pak, ako projekt i bude prihvaćen, nemaju dovoljno novca kako bi platili svojih recimo 15-ak posto njegove vrijednosti. Vrijedi li neki projekt 2 milijuna kuna i EU odobri maksimalnih 85 posto, mnogi nemaju za potrebnih 300 tisuća kuna svoga učešća - kaže Martinčević te objašnjava da bi se Fond punio decentraliziranim sredstvima od kojih središnja država u lokalne sredine vraća tek desetak posto.

Predložit će i Zakon koji bi se smanjio nesrazmjer regionalne razvijenosti u Hrvatskoj. Kaže da je ova vlast potpuno podbacila u decentralizaciji te smo po tom pitanju, uz Grčku, najgori u Europi. Reformisti uz pet postojećih regija predlažu status regija i za Istru i Međimurje. U tom kontekstu pojasnila je da se njihova suradnja s IDS-om temelji upravo na EU fondovima, regionalizaciji i decentralizaciji te nije usmjerena protiv nekoga.

- Na izborima za EU parlament nećemo podržati niti jednu listu, no Reformisti su dali preporuku da glasači zaokruže ime Ivana Jakovčića. On je najkompetentnija osoba, koja je u 20 godina od Istre napravila lokomotivu Hrvatske. Iz EU fondova dobili su više od 130 milijuna eura i Jakovčić će biti najbolji zastupnik regija. Podržali bismo kandidata sa sjevera, no takav ne postoji. Ni vlast ni najjači oporbeni blok, opet, nisu ponudili nekoga tko ima realne izglede ući u EU parlament - kaže Martinčević te dodaje da će predložiti i izmjene Zakona kojim bi se i u Hrvatski sabor biralo sistemom poluzatvorenih lista.

- Time bi se razbila autokracija stranačkih lidera, a saborski zastupnici bili bi potaknuti raditi kvalitetnije. Više ne bi odlučivalo koliko je dobar sa šefom - kaže.

>>IDS otkazao pressicu s Čačićevim reformistima: Mi smo lojalni

Komentara 4

HA
hajduk1966
14:16 13.05.2014.

Cudno da bas Jakovcic s Cacicem igra golf u Puli i odjednom je podoban za reformiste-dobre vam reforme

ŽU
žuna
14:26 13.05.2014.

Jakovčić- Čačić idealna kombinacija za politiku! Obojica u pekmezu do nosa!!!!

AM
alberta.mutti.5
14:56 13.05.2014.

Ovo mi smrdi na suradnju Cacica i Jakovcica iz Cacicevih zatvorskih Pulskih dana. IDS ima sigurno utjecaj i u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije