Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupljanje aktivista

Za Hrvatsku bez krzna i skloništa za životinje bez ubijanja

Okupljanje
Foto: Ana Mihalić
1/18
18.03.2016.
u 20:42

Premijeru, spasite činčile i omogućite unapređenje Zakona, poručuju u svom pismu Prijatelji životinja

Od Trga bana Jospipa Jelačića do zgrade Vlade na Markovu trgu prošetalo je preko 150 aktivista za zaštitu prava životinja. Okupivši se pod geslom “Korak naprijed, a ne deset natrag” željeli su još jedom upozoriti na nedopustivo smanjenje prava životinja koje se želi provesti novim Zakonom o zaštiti životinja.

- Zakonom o zaštiti životinja 2007. godine stupila je na snagu odredba o zabrani uzgoja životinja zbog krzna, s prijelaznim razdobljem od čak deset godina. Prijatelji životinja i stotinu udruga koje su podržale zabranu smatraju kako je sramotno da se pri samome kraju prijelaznog razdoblja Zakon unazadi - kažu u udruzi Prijatelji životinja, koja je i organizirala okupljanje.

Kad je Zakon donesen, objašnjavaju, zabranu su podržale i brojne političke stranke, a za zabranu uzgoja životinja radi krzna je i više od 70 posto javnosti. Velika većina uzgajivača prilagodila je svoje poslovanje postojećoj zakonskoj odredbi. Iz tog, ali i mnogih drugih razloga, unakazivanje Zakona nema nikakvog realnog gospodarskog, znanstvenog, društvenog, etičkog ili ekološkog temelja.

- Izmjena bi trebala značiti poboljšanje Zakona, za što ima prostora s obzirom da je još uvijek dopušteno ubijanje psa u skloništima, a moglo bi se ovom izmjenom zabraniti - kažu u udruzi. Pokrenuli su i peticiju Za bolji zakon o zaštiti životinja, a do sada ju je potpisalo više od 10.000 ljudi. Nakon što su stigli na Markov trg, u Vladi su predali pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću.  

- Možete i Vi biti ponosni što Hrvatska od 2007. ima hvalevrijednu odredbu koja štiti životinje da stradavaju zbog krzna. Ako je već izmjena Zakona u proceduri, logično je da se zadrže postojeće  odredbe i da se radi na unapređenju, za koje ima jako mnogo mjesta. Želimo s Vama podijeliti informaciju da se u Hrvatskoj ubijaju zdravi psi koje su napustili njihovi dosadašnji skrbnici, iako za ubijanje nema potrebe i postoje dobri primjeri zbrinjavanja napuštenih životinja bez ubijanja. Molimo Vas, spasite činčile, o čijoj zaštiti je odlučeno već prije cijelog desetljeća, te omogućite unapređenje Zakona - stoji između ostalog u pismu koje je predao Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja.

<<izmjenama-zakona-o-zastiti-zivotinja-pogoduje-se-onima-koji-na-zivotinjama-zaraduju

Komentara 10

JA
JackBack
08:44 20.03.2016.

Prosvjed bi trebali napraviti nevlasnici pasa zato što di go kreneš po Zagrebu ugaziš u pesiji drek.Kultra vlasnika pasa bar u ZG-u je ne minus 10000.Psu bez povodca,˝opasni˝psi bez brnjica 90% vlasnika bez vrećice da pokupe za svojim psom itd itd.Prvo trebate sebe dovesti u red da bi vas drugi uopće čuli.

Avatar fijolica
fijolica
22:00 20.03.2016.

Zašto se nikad ne čuje da su se ti zaštitari životinja pobunili zbog sljedećih stvari: na to da ima vlasnika životinja koii životinju šalju na plastičnu operaciju recimo uha jer je kao nesretna zbog klempavih ušiju (to je za svakog normalnog užasno zlostavljanje životinja); na to da se vlasnicima životinja te životinje oduzmu ako se utvrdi da se vlasnik ne brine dobro o svojoj životinji i da s tom životinjom (tj. neadekvatnim tretmanom) zlostavlja susjede? Osim toga, zanima me što se dogodilo s ljudima koji su se bavili uzgojem životinja i tako prehranjivali svoju obitelj. Jeste li pomislili, vi koji vidite samo životinje, da treba možda i više od 10 godina da čovjek prijeđe u potpuno novo poslovanje (lokacija, strojevi, prekvalifikacije, zaposlenici ...)? Ništa to vas nije briga, zar ne? Baš vas briga za - ljude!

SO
srecko.orsulic123
13:58 19.03.2016.

Pravo krzno vrijedi i zimi grije a pse divlje sintari moraju uspavat da ljude ne napadaju !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije