Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZA ZA BLAGDANE

Vakula nam je otkrio kakvo će vrijeme biti za Božić i kada možemo očekivati snijeg

Zoran Vakula
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/3
19.12.2021.
u 15:39

Do kraja srijede i posebice tijekom četvrtka dolazit će nam i oblaci te sve češća, ponegdje i obilnija kiša, osobito na Jadranu i području uz njega

Posljednji je ovo vikend prije početka blagdana. Kako je, k tome, bio lijep, sunčan i neobično topao za ovo doba godine, mnoge zanima kakvo će nas vrijeme dočekati idućeg vikenda, kada nam slijede Badnjak i Božić.

Naravno, htjelo bi se znati i što nam vrijeme "sprema" za Silvestrovo pa sve tamo do kraja blagdanskog razdoblja, do Sveta tri kralja. Da bismo doznali odgovore na ta pitanja i "vremenske" nedoumice obratlil smo se HRT-ovu meteorologu Zoranu Vakuli

- Premda ima tjedan dana do Božića i promjene u prognostičkim izračunima su još moguće - ne može se tvrditi, ali se može s prilično velikom vjerojatnošću prognozirati kako ćemo i uoči ovogodišnjega Božića imati južinu i za doba godine iznadprosječnu toplinu. Naravno, s jugozapadnjakom u većini unutrašnjosti te na Jadranu još jačim jugom. Do kraja srijede i posebice tijekom četvrtka dolazit će nam i oblaci te sve češća, ponegdje i obilnija kiša, osobito na Jadranu i području uz njega. Prije tog osjetnog zatopljenja malo snijega može pasti samo mjestimice, uglavnom u gorju, napose gorske Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. Ostvari li se u ovu nedjelju najvjerojatnija prognoza, Božić će nam biti razmjerno topao i oblačan, u većini krajeva s povremenom kišom, osobito na Jadranu i uz njega - kazao nam je danas Zoran Vakula nastavivši da još uvijek nije dovoljno pouzdano hoće li do Božića navečer ili tek na blagdan sv. Stjepana doći do dotoka hladnijeg zraka i pada temperature koji bi omogućio snijeg najprije u gorju, zatim i u nekim nizinama.

No, naglasio je, veliki su izgledi da se ta promjena dogodi baš tijekom blagdanskog vikenda.

- Prognostički izračuni za posljednji tjedan ove godine i prvi tjedan sljedeće godine pokazuju veliki rasap rješenja, od nastavka razdoblja s oborinama do u većini Hrvatske suhog i stabilnog vremena, pa planirati aktivnosti na temelju tih prognoza nije mudro. No, može se nadati ostvarenju one stare: "Sreća prati hrabre" - ukazao je Vakula na potrebu strpljenja kako bi se doznala i preciznija vremenska prognoza za dane i noći kada ispraćamo Staru godinu i dočekujemo onu Novu te s blagdanima nastavljamo još i nekoliko idućih dana. 

Zato onima koji i te što točnije informacije žele doznati čim to bude moguće, Vakula poručuje: "Naravno, za detaljnije i pouzdanije prognoze valja pričekati i pratiti mnogobrojne medijske platforme HRT-a i DHMZ-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju za pametne mobilne telefone za koje meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju uvijek aktualne meteorološke informacije."

I za kraj, Vakula nas je podsjetio i na neke svoje starije blagdanske meteo-rime. Tako one od 23. prosinca prošle godine glase: 

Južina - uvertira promjene što se na Božić planira.
Dok neke toplina oko srca "dira",
na Badnjak većinu južina nervira.
No, sve je to samo blaga uvertira
u promjenu što se na Božić planira...

A ima i onih još starijih, pisanih uoči Božića 2016. I eto, prije pet godina napisao je Vakula ovo:

Parafrazirajući rime stare,
koje stare,
ali se ne kvare,
moglo bi se reći,
nadajući se svačijoj sreći:
Iako bi Božić bijeli,
mnogi silno željeli,
ili barem pahulje tijekom večeri Badnje,
priroda ni ove godine neće činiti takve radnje.
No, radosti su moguće i bez pahulja snježnih,
osobito ako ste u krugu bližnjih.

>> VIDEO Božićna drvca: Istražili smo koja su najbolja

Komentara 7

TA
Tajg
15:51 19.12.2021.

Dok je Vakule bit će vremena, dok je Stankovića bit će đubreluka!

VA
valerijan
22:18 19.12.2021.

Slučajnog treba pitati za vrijeme, on sve zna. On kako je sposoban može vedriti i oblačiti.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:12 19.12.2021.

Cemu se ti smiješ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije