Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIBERNETIČKI KRIMINALITET

MUP nabavlja opremu vrijednu gotovo milijun eura

kibernetički kriminal
Foto: Reuters/PIXSELL
08.01.2020.
u 13:30

Dodjela financijskih sredstava za navedeni projekti temelji se na isključivoj nadležnosti Službe kibernetičke sigurnosti kriminalističke policije, a ukupni predviđeni proračun iznosi 995.000 eura s PDV-om, dok postotak EU sufinanciranja iznosi 90 posto

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) započelo je provedbu projekta ''Jačanje kapaciteta MUP-a u borbi protiv svih oblika kibernetičkog kriminaliteta'' u sklopu kojeg će nabaviti opremu vrijednu gotovo milijun eura i educirati policajce za uspješno suzbijanje kibernetičkih nedjela.

U MUP-u kažu da je odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta donio Samostalni sektor za Schengensku koordinaciju i fondove EU, a u sklopu projekta nabavit će se oprema i računalni programi koji će omogućiti efikasno izvršavanje naloga sudova za pretragom nositelja elektroničkih dokaza poput računala, tableta, tvrdih diskova i mobitela.

Uz to, provest će se i edukacija 31 policajca čiji je cilj podizanje kompetencija za uspješno suzbijanje kaznenih djela kibernetičkog kriminaliteta.

Teme edukacije bit će osnove napada i zaštite informacijskih sustava i informacijska sigurnost, arhitektura, modeli, mehanizmi i načela informacijske tehnologije, digitalni tragovi, dokazi i forenzika te prevencija, nadzor i specijalizirana područja kibernetičkih napada.

Dodjela financijskih sredstava za navedeni projekti temelji se na isključivoj nadležnosti Službe kibernetičke sigurnosti kriminalističke policije, a ukupni predviđeni proračun iznosi 995.000 eura s PDV-om, dok postotak EU sufinanciranja iznosi 90 posto.

Edukaciju, temeljem prethodno provedenog javnog natječaja, od studenog 2019. do veljače ove godine provodi Zajednica ponuditelja Algebra d.o.o. i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, priopćio je MUP.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
15:55 08.01.2020.

Nadam se od Krstičevićeve firme M-San direktnom pogodbom da nebi netko slučajno posumljao u korupciju.

Avatar raco
raco
14:45 08.01.2020.

malo debelo kasnimo s ovim ako su sad tek u fazi edukacije djelatnika za rad i nabavci opreme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije