Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za 300. obljetnicu obrane od Turaka Sinj dobiva Muzej Alke

Dr. Josip Dukić vodi tim stručnjaka koji prikuplja arhivsku građu o Alki
29. rujna 2014. u 07:53 0 komentara 1541 prikaza
Sinjska alka
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

U kolovozu iduće godine održat će se 300. Alka! Za proslavu tog velikog jubileja koji u sebi objedinjuje proslavu tristote godišnjice oslobođenja Sinja od osmanlijske opsade 1715. godine, isto toliko godina zahvalnosti Gospi Sinjskoj i održavanja viteške igre alke već su odavno počele pripreme. Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić kaže da su u organizaciju proslave tog jedinstvenog jubileja uključeni svi.

Znanstveni skupovi

– Slavlje pripremamo u zajedništvu s civilnim i crkvenim vlastima u Sinju, a kroz Počasni odbor u kojemu se nalaze najistaknutiji predstavnici državnih, crkvenih, znanstvenih i kulturnih institucija, 300. obljetnica čudesne obrane Sinja dobila je i nacionalno značenje – ističe Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

Tako će do početka jubileja iduće godine biti dovršen u Muzej Sinjske alke koji će se nalaziti u sklopu Alkarskih dvora i prostirat će se, kako kaže Jukić, na oko dvije i pol tisuće četvornih metara. Do kraja mjeseca bit će gotovo idejno rješenje unutrašnjosti muzeja, a počet će i završni radovi na postavu izložaka koji će se naći u njemu.

– Otvaranjem Muzeja Sinjske alke pravila odvijanja ove drevne viteške igre bit će elokventno prezentirana čitave godine. Muzej neće imati samo klasični postav izložaka koji govore o Alki, nego će se kroz audiovizualne efekte posjetiteljima pokušati dočarati Sinjska alka. Znači, posjetitelji našeg muzeja moći će doživjeti topot alkarskih konja, galop konja, pucanje mačkule – kaže predsjednik VAD-a Stipe Jukić napominjući da je to samo jedan u nizu projekata koji se pripremaju za proslavu 300. Alke.

Svakako je jedan od najzanimljivijih projekata prikupljanje arhivske građe o Sinjskoj alki i Cetinskoj krajini iz arhiva u Istanbulu, Berlinu, Beogradu i drugim gradovima. Za voditelja tog projekta prije dvije godine imenovan je don dr. Josip Dukić, profesor crkvene povijesti na splitskom Katoličkom i bogoslovnom fakultetu te suradnik na mnogim kulturnim projektima Viteškog alkarskog društva. U obilazak istanbulskih i venecijanskih arhiva krenuli su dr. Nenad Moačanin, dr. Lovorka Čoralić i dr. Marko Rimac.

– Dr. Rimac je istraživao u venecijanskom državnom arhivu građu koja se odnosi na Sinj i Cetinsku krajinu od početka Morejskog rata, a dr. Čoralić u istom arhivu istraživala je sve pojedinosti vezane za sinjsku bitku 1715. godine. U njemu je pronašla popis Cetinjana u mletačkoj konjici koji su označeni kao “Croati a cavallo”, zatim izvješća providura Angela Ema o dnevnim zbivanjima u sinjskoj tvrđavi te pisma splitskog nadbiskupa Stjepana Cupillija kojima od pape traži pomoć i niz drugih zanimljivosti – ističe dr. Josip Dukić.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić ističe da će u programu obilježavanja 300. obljetnice Alke biti niz zanimljivih projekata. Jedan od njih svakako je međunarodni znanstveni skup koji će se u svibnju održati u Sinju i Zagrebu.

Dokumentarac o Alki

Alka,Sinj s osam punata Denis Gugić pobjednik Sinjske alke! Sinjska alka APISOVA APLIKACIJA Rezultati Sinjske alke prvi put na pametnim telefonima

– Organizatori su međunarodnog znanstvenog skupa franjevački samostan Gospe Sinjske, VAD te gradovi i općine Cetinske krajine, a suorganizatori Splitsko-dalmatinska županija, Splitsko-dalmatinska nadbiskupija i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Pokrovitelj je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. A znanstveni skup, na kojemu će biti prezentirano 60-ak radova o Alki i Gospi Sinjskoj, održat će se 12. svibnja iduće godine u Sinju i od 14. do 16. svibnja u Zagrebu – kaže predsjednik VAD-a Jukić.

Osim znanstvenog skupa, u suradnji s HTV-om počet će snimanje igrano-dokumentarnog filma o Sinjskoj alki, čija će produkcija biti slična vrlo popularnoj televizijskoj dokumentarnoj seriji Hrvatski kraljevi. Bit će napravljen i leksikon Sinjske alke, a u njemu će se naći svi pojmovi vezani za tu vitešku igru, ali i riječi koje su se koristile u vrijeme njezina nastanka i veličanstvene obrane Sinja. Iduće godine Alka će dobiti i svoj zlatni i srebrni novac, iskovan za 300. obljetnicu, te novu poštansku marku.

Što je Alka?

Alka je viteško natjecanje u kojem alkari jašući na konjima gađaju kopljem alku. Održava se u nedjelju u prvoj trećini kolovoza, tako da se i bara i čoja održe u istom mjesecu.

Alka se održava samo u Sinju i samo na stazi zvanoj alkarsko trkalište, gdje se priređuje sve od svog osnutka.  Alkarsko trkalište počinje od Biljega, na raskrižju s cestom Split – Vrlika kod Velikog mosta na Gorućici, a završava podno Petrovca.

Alkarska povorka

Alkarska povorka sastoji se od vojvode, čete alkara, čete momaka i pratnje.  Alkarska četa sastoji se od alkara natjecatelja sa zapovjednikom alajčaušem. Četu momaka sačinjavaju alkarski momci na čelu s arambašom

Alkarska pratnja

Pratnja se sastoji od:

1. alkara koji ne sudjeluju u natjecanju, i to: barjaktara, njegovih dvojice do šestorice pratilaca i vojvodina ađutanta

2. dvaju momaka koji vode konja Edeka, jednog momka štitonoše i dvaju buzdovandžija

3. trojice bubnjara

4. svi alkari jašu na konjima, a momci i ostali dio pratnje idu pješice.

5. namještač alke, njegov pomoćnik, trubač i pucač mačkula sastavni su dio Alke, ali ne sudjeluju u povorci

Bubnjari, trubači...

Alkarski konji opremljeni su srebrnim i zlatnim pusatima, oglavićem s pločom i kitama te ukrašenim uzdama. Sedlo je prekriveno abajom od čoje ukrašene vezivom, vrpcama, kićankama i srebrnim ukrasima.

Bubnjari, trubači, namještač alke i njegov pomoćnik obučeni su u jednostavniju narodnu nošnju s crvenom kapom urešenom kitama. Članovi časnog suda obučeni su u svečana tamnoplava odijela s plavom vrpcom na prsima

Viteška odora

Svaki alkar oblači starinsku vitešku odoru u najljepšem sjaju koja se sastoji od čojane dolame i gaća (hlača), svilenog pasa, izvezene ječerme i košulje s majitama. Na glavi mu je kalpak od kunovine ukrašen čelenkom, bijelom perjanicom od ždralova perja, o bedrima mu visi britka sablja, u ruci koplje ubojito, a na nogama crne kožnate čizme s mamuzama

Jatagan i dvije kubure

Momci su obučeni u starinsku narodnu nošnju. Kumparan je optočen crvenom vrpcom od svile, ječerma je ukrašena srebrnim tokama. Modre suknene gaće (hlače), bijeli krožet (prsluk) i bijela košulja dijelovi su odjeće alkarskih momaka, a na glavi im je “saruk ahmedijom”, zamotana crvena kapa ukrašena kitama, a za sam saruk zadjenuta kitica cvijeća. Oko pasa im je crveni strukani pojas i kožna pripašnjača, srebrni pregač za streljivo. U pripašnjaču je zadjenut dugi handžar ili jatagan te dvije kubure. U ruci puška kremenjača naslonjena na lijevo rame. Na nogama lagani opanci, a u njima vezeni terluci

Alkarski kolut - alka

Alkarski kolut napravljen je od kovanog željeza, sastavljen od dvaju obruča sa zajedničkim središtem. Obruči i krakovi imaju oštar rub s one strane s koje se kopljem gađa u alku

ITALIJA
Jeziva snimka obišla svijet: Medvjed se šuljao iza dječaka, 12-godišnjak ga nadmudrio
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.