Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA JUBILEJ

Za 300. obljetnicu obrane od Turaka Sinj dobiva Muzej Alke

Sinjska alka
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
29.09.2014.
u 07:53

Dr. Josip Dukić vodi tim stručnjaka koji prikuplja arhivsku građu o Alki

U kolovozu iduće godine održat će se 300. Alka! Za proslavu tog velikog jubileja koji u sebi objedinjuje proslavu tristote godišnjice oslobođenja Sinja od osmanlijske opsade 1715. godine, isto toliko godina zahvalnosti Gospi Sinjskoj i održavanja viteške igre alke već su odavno počele pripreme. Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić kaže da su u organizaciju proslave tog jedinstvenog jubileja uključeni svi.

Znanstveni skupovi

– Slavlje pripremamo u zajedništvu s civilnim i crkvenim vlastima u Sinju, a kroz Počasni odbor u kojemu se nalaze najistaknutiji predstavnici državnih, crkvenih, znanstvenih i kulturnih institucija, 300. obljetnica čudesne obrane Sinja dobila je i nacionalno značenje – ističe Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

Tako će do početka jubileja iduće godine biti dovršen u Muzej Sinjske alke koji će se nalaziti u sklopu Alkarskih dvora i prostirat će se, kako kaže Jukić, na oko dvije i pol tisuće četvornih metara. Do kraja mjeseca bit će gotovo idejno rješenje unutrašnjosti muzeja, a počet će i završni radovi na postavu izložaka koji će se naći u njemu.

– Otvaranjem Muzeja Sinjske alke pravila odvijanja ove drevne viteške igre bit će elokventno prezentirana čitave godine. Muzej neće imati samo klasični postav izložaka koji govore o Alki, nego će se kroz audiovizualne efekte posjetiteljima pokušati dočarati Sinjska alka. Znači, posjetitelji našeg muzeja moći će doživjeti topot alkarskih konja, galop konja, pucanje mačkule – kaže predsjednik VAD-a Stipe Jukić napominjući da je to samo jedan u nizu projekata koji se pripremaju za proslavu 300. Alke.

Svakako je jedan od najzanimljivijih projekata prikupljanje arhivske građe o Sinjskoj alki i Cetinskoj krajini iz arhiva u Istanbulu, Berlinu, Beogradu i drugim gradovima. Za voditelja tog projekta prije dvije godine imenovan je don dr. Josip Dukić, profesor crkvene povijesti na splitskom Katoličkom i bogoslovnom fakultetu te suradnik na mnogim kulturnim projektima Viteškog alkarskog društva. U obilazak istanbulskih i venecijanskih arhiva krenuli su dr. Nenad Moačanin, dr. Lovorka Čoralić i dr. Marko Rimac.

– Dr. Rimac je istraživao u venecijanskom državnom arhivu građu koja se odnosi na Sinj i Cetinsku krajinu od početka Morejskog rata, a dr. Čoralić u istom arhivu istraživala je sve pojedinosti vezane za sinjsku bitku 1715. godine. U njemu je pronašla popis Cetinjana u mletačkoj konjici koji su označeni kao “Croati a cavallo”, zatim izvješća providura Angela Ema o dnevnim zbivanjima u sinjskoj tvrđavi te pisma splitskog nadbiskupa Stjepana Cupillija kojima od pape traži pomoć i niz drugih zanimljivosti – ističe dr. Josip Dukić.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić ističe da će u programu obilježavanja 300. obljetnice Alke biti niz zanimljivih projekata. Jedan od njih svakako je međunarodni znanstveni skup koji će se u svibnju održati u Sinju i Zagrebu.

Dokumentarac o Alki

– Organizatori su međunarodnog znanstvenog skupa franjevački samostan Gospe Sinjske, VAD te gradovi i općine Cetinske krajine, a suorganizatori Splitsko-dalmatinska županija, Splitsko-dalmatinska nadbiskupija i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Pokrovitelj je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. A znanstveni skup, na kojemu će biti prezentirano 60-ak radova o Alki i Gospi Sinjskoj, održat će se 12. svibnja iduće godine u Sinju i od 14. do 16. svibnja u Zagrebu – kaže predsjednik VAD-a Jukić.

Osim znanstvenog skupa, u suradnji s HTV-om počet će snimanje igrano-dokumentarnog filma o Sinjskoj alki, čija će produkcija biti slična vrlo popularnoj televizijskoj dokumentarnoj seriji Hrvatski kraljevi. Bit će napravljen i leksikon Sinjske alke, a u njemu će se naći svi pojmovi vezani za tu vitešku igru, ali i riječi koje su se koristile u vrijeme njezina nastanka i veličanstvene obrane Sinja. Iduće godine Alka će dobiti i svoj zlatni i srebrni novac, iskovan za 300. obljetnicu, te novu poštansku marku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije