Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njih 47 posto

Evo koja će zanimanja nestati za 20 godina!

call centar
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
17.01.2014.
u 21:21

Šanse imaju IT stručnjaci, medicinari, majstori...

Neprestano se upozorava da se današnji školarci školuju za zanimanja za koja će teško ili nikako naći posao u skoroj budućnosti, no već sada trebalo bi razmišljati i dugoročnije – koje zanimanje neće biti potrebno za 20 godina i kako onda u tom smjeru mijenjati način obrazovanja? The Economist je jedan u nizu koji je na to upozorio, pa navodi da će u budućnosti biti nepotrebni vojni piloti, radnici u pozivnim centrima, videotekari, zaposlenici na šalterima banaka, u putničkim agencijama, poštari...

Novi način obrazovanja

Prema predviđanjima, za samo 20 godina oko 47 posto radnih mjesta koja danas postoje bit će automatizirana i neće zahtijevati radnike, a za što svjetsko gospodarstvo nije spremno, jer se ne razmišlja kako zaposliti ljude koji neće biti potrebni na tržištu. Zato, kažu, treba mijenjati način državnog obrazovanja, tako da se više novca usmjeri na prekvalifikacije, jer kognitivne sposobnosti i socijalne vještine koje se uče u prvih nekoliko godina definiraju većinu potencijala. Odrasli će trebati kontinuiranu edukaciju, pa se državno obrazovanje može događati u raznim fazama života. Iako je istraživanje napravljeno na vizijama američkog tržišta, u velikom dijelu se može prenijeti i na naše tržište, ali ne potpuno zbog različitih strategija.

Posljedice tehnologije osjećaju se svuda pa i kod nas. Na portalu Posao.hr ističu da je, primjerice, smanjena potreba za daktilografima, stenografima, blagajnicama u maloprodajnim trgovinama (zamjenjuju ih samouslužne blagajne), a i knjižničari bi zbog digitalizacije također mogli postati suvišni.

Dugoročno, slanje pisama, dokumenata i sl. također više neće biti nužno, jer će se sva korespondencija odvijati elektroničkom poštom i novim tehnologijama. Sva zanimanja koja mogu biti zamijenjena tehnologijom (na pokretnim trakama, nadgledanje i zaštita, vojska i slično), vjerojatno će izumrijeti te ćemo umjesto ljudi na tim poslovima zapošljavati strojeve, robote i slično. Sanja Novačić iz “head hunting” agencije Antal očekuje sličan razvoj događaja, uključujući u to i nestanak tradicionalnih obrta i svih zanimanja u kojima će izravnu radnu aktivnost čovjeka zamijeniti softverski alati i aplikacije.

Što ostaje

– No, u budućnosti i dalje predviđamo potrebu za majstorima u strukovnim zanimanjima, uslužnim poslovima, a medicinu i zdravstvenu njegu vidimo kao jedno od glavnih područja zanimanja u budućnosti, zatim ona u biotehnološkim znanostima, u IT području... – kaže Novačić.

>> Ova zanimanja bila su najtraženija u 2013. godini

Komentara 11

OB
Objektivno...
22:46 17.01.2014.

Hoće li nestati zanimanje tipa "drkadžija"? Tom prilikom mislim na sve političare

DU
Deleted user
08:07 18.01.2014.

Na žalost, bojim da se da za 20 godina neće nestati hrvatski tip političara.

VI
Vito
08:17 18.01.2014.

Evo koja će zanimanja nestati za 20 godina! ____________________________ Jeste li dobro pročitali članak? ___________________ Pročitao sam ga dva puta i nisam niggdje pronašao popis zanimanja koja će nestati. ____________ Da, piše da će nestati poštari, čuvari, vojska i sličnoo _______________ Može li mi netko objasniti kakvo je to zanimanje "slično", gdje se uči, u kojoj osnovnoj, srednjoj škli ili fakultetu? ____________ Jedina lista zanimanja koja je dostupna uz ovaj članak je lista traženih, a ne nestalih zanimanja. _______________ Potpuno dezinfomirajući naslov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije