Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆA CESTOVNA TRAGEDIJA

Za 14 slovačkih turista, koji su iz Košica krenuli u Vodice, to je bilo posljednje putovanje u životu

Foto: Arhiva VL
1/5
07.09.2023.
u 08:24

Na današnji dan, prije 15 godina, dogodila se najveća cestovna tragedija u dotadašnjoj povijesti Hrvatske. Na autocesti Zagreb–Split, rano ujutro, 7. rujna 2008., autobus, koji je slovačke turiste vozio na Jadran, sletio je s ceste, samo 80-ak kilometara prije odredišta. Iz smrskanog autobusa unesrećene su izvlačili vatrogasci, u pomoć je stigao i helikopter, no za 14 osoba nije bilo pomoći.

Samo nekoliko minuta iza šest sati, tišinu mirnog, nedjeljnog jutra, u Gospiću, prekinuo je, tog 7. rujna 2008. godine, zloslutni zvuk sirena vozila Hitne pomoći. Strašna vijest da se na autocesti A1, Zagreb-Split, dogodila teška, prometna nesreća na noge je digla medicinske ekipe, vatrogasce i policiju. Izvještaje o nesreći pronašli smo u arhivi Večernjeg lista.

Na 197 kilometru autoceste, u Lici, nakon odmorišta Jadova i 4 kilometra prije odmorišta Zir, oko 6 sati ujutro, s ceste je sletio autobus 'Karosa', slovačke tvrtke Mostarko. U njemu je bilo 49 slovačkih turista, koji su u subotu, oko 18.30 sati, krenuli iz Košica, na odmor u Vodice. Pri kraju putovanja, samo 80 kilometara od odredišta, autobus je izletio s ceste, probio metalnu, zaštitnu ogradu te se, velikom brzinom, zabio u stup nadvožnjaka, na cesti Medak-Mogorić.

Stravičan prizor, na mjestu nesreće, značio je samo jedno – u smrskanom autobusu mnogo je poginulih i teško ozlijeđenih. Prema mjestu tragedije žurno je krenulo 15 vozila Hitne pomoći, policija, vatrogasci te vojni helikopter. Na mjesto nesreće prva je, tog kobnog jutra, stigla ekipa Hitne medicinske pomoći koja je bila na dežurstvu kod tunela Sveti Rok.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Od 49 turista, koji su iz Košica putovali u Vodice, u stravičnoj nesreći život je izgubilo njih četrnaest. Neki su poginuli na mjestu, neki su zapomagali, pritisnuti tonama smrskanog lima. Teško ozlijeđenim putnicima, koji su bili prignječeni, te ih se nije moglo izvući bez intervencije vatrogasaca, medicinske su ekipe, na mjestu nesreće, davale infuziju i lijekove. Unesrećene su, iz olupine autobusa, izvlačili vatrogasci HAC-a, iz tunela Sveti Rok i Plasina, nakon čega su, sanitetskim vozilima, transportirani u bolnice. Zbog velikog broja ozlijeđenih, koji su pristizali, u Općoj bolnici u Gospiću, uz jutarnju je smjenu na poslu ostala i noćna smjena, a u pomoć je priskočio i tadašnji ministar zdravstva, dr. Darko Milinović. Do 10 sati u gospićku su bolnicu zaprimljene 24 ozlijeđene osobe, od kojih je jedna, nedugo nakon primitka u bolnicu, na žalost, preminula.

Na mjesto nesreće brzo je stigao i helikopter koji je, troje teško ozlijeđenih, prevezao u Zagreb, a jednu osobu transportirao je u Rijeku, izvijestio je, s mjesta nesreće, Večernjakov novinar, Marko Čuljat, čiji članak je sačuvan u našoj arhivi, a o velikoj tragediji i danas svjedoče potresne fotografije, koje je, tog kobnog jutra, snimio naš fotograf, Ivica Franić.

Večernjakova je ekipa tada doznala da su se, na dugom putu, dvojica vozača smjenjivala, a netom prije tragedije stali su da se odmore, kako bi sigurnije nastavili putovanje, koje je, na žalost, za čak četrnaest osoba, među kojima je bio i vozač autobusa, završilo kobno. U teškoj nesreći, čiji je uzrok bio upravo umor vozača, bilo je ozlijeđeno 30 ljudi, među njima i suvozač kome su amputirane obje noge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije