Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon osmog summita

Varoufakis: Trojka vodi rat protiv Atene

Yanis Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
12.06.2015.
u 00:10

Hoće li EU čekati do španjolskih izbora kako uspjeh Syrize ne bi dao krila još jednoj lijevoj stranci, Podemosu?

Mučni su pregovori grčke vlade s europskim kreditorima, ne daju ploda ni nakon osam krugova sastanaka na vrhu, tako da se analitičari pitaju hoće li lideri EU zavlačiti Grčku i njezinu novu lijevu vladu sve do jeseni, dok ne prođu izbori u Španjolskoj.

Uspjeh Syrize, naime, dao bi novi vjetar u krila već naraslom španjolskom Podemosu, ali neuspjeh grčke vlade mogao bi taj uspjeh smanjiti. Kako bilo, grčki ministar financija Yanis Varoufakis u intervjuu njemačkom Tagesspiegelu objasnio je što želi: investicijski paket i reprogram dugova koji dospijevaju 2022. Zašto ga brinu dugovi koji dospijevaju za sedam godina? Zato što, objasnio je, ako se to pitanje ne riješi, investitori neće doći, računajući da je pitanje izlaska Grčke iz eurozone samo odgođeno. Varoufakis bi na svaki način da i Grčka dobije pristup mjerama Maria Draghija, guvernera Europske središnje banke ESB. Ali, Grčkoj na putu kao stijena stoji, kaže, 27 milijardi eura duga upravo ESB-u, od kojih 6,9 miijardi dospijeva ovog ljeta. Kad bi od Europskog stabilizacijskog mehanizma ESM dobili novi kredit i proslijedili ga središnjoj banci, to bi, računa grčki ministar financija, vratilo Grčku na tržište.

– Ne možemo izvući više od tri milijarde eura rezanjem mirovina i porezima, ako to učinimo, deficit će biti još veći – kaže ministar, ističući da, umjesto dogovora, Trojka – MMF, ESB i EK – protiv Grčke vodi rat.

Dok traju besplodni pregovori, Grci su ponovo u akciji, pa je 200 članova komunističkog sindikata PAME zauzelo zgradu ministarstva financija u Ateni. Dosta im je štednje. Poručuju: "Dovoljno smo krvarili, dovoljno smo platili". 

>> Izlaz iz grčke tragedije – drahma i rezanje plaća

>> Syriza: EU isporučio Ateni vulgaran plan

Komentara 15

Avatar viki_nuland
viki_nuland
13:54 12.06.2015.

E da je samo protiv Atene, bilo bi to jos podnosljivo. Pljackaju oni skoro kompletnu kuglu zemaljsku, od Argentine, preko Venecuele, kompletne Afrike, citave sjeverne Amerike, Europe i dobrog dijela Azije.

TT
tarik.teftedarija.9
08:39 12.06.2015.

nikad grci neće vratiti dug .oni će samo izaći iz eurozone i baš njih briga.toga se i lihvari plaše .jedna za drugom zemlje će izaći iz eurozone i euro će propasti bankari i lihvari gube bitku ili oprost duga zaa polovinu.ko drugome jamu kopa sam u nju upadne

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:00 12.06.2015.

Trojka : EC, ECB i IMF ili po Alan Ford-u trio fantastikus, je ekipa udruzenih pljackasa, to je pravi organizirani kriminal. Oni su sami sebe spasili 2008/2009 novcem poreznih obveznika kada im je "socijalizam" bio itekako drag dok je njih spasavao, medjutim sada trebaju izsisati od izabranih zrtava stvarne vrijednosti tipa nekretnine, otoke, luke, tvornice za svoje svjeze tiskane bezvrijedne novcanice i kao svaka oportunisticka bolest uvijek napada one oslablenog "imuniteta" koji se ne mogu branit, zato je Grcka nadrapala. Prvo ih se uz "savjete" Goldman-Sachs-a uvelo u duznicko ropstvo, a sada ce ih se opljackati. To je vec puno puta vidjeno sirom svijeta, tako oni funkcioniraju od svog osnutka. Zato im jako smeta alternative u u obliku BRICS banke za obnovu i razvoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije