Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mijenjaju ustav

Xi Jinping: posljednji kineski car

Foto: Reuters
1/3
26.02.2018.
u 12:02

U normalnim okolnostima Xi Jinping na predsjedničkoj dužnosti trebao bi ostati do 2023. godine, no čelnici Partije žele ga i nakon toga

Koliko kineskoj Komunističkoj partiji znači njihov lider i začetnik ključnih reformi koje se pod njegovom palicom odigravaju posljednjih godina Xi Jinping, dovoljno govori podatak da ga žele za predsjednika i nakon isteka zakonska dva mandata.

Brisanje ustavnih odredbi

Spremni su ići toliko daleko da se već spominju i promjene Ustava ako to bude potrebno.

Naime, kako javljaju agencije, Kineska komunistička partija predložila je ukidanje ustavnog ograničenja od dva mandata za predsjednika Narodne Republike, objavio je u nedjelju državni medij, što otvara put ostanku na vlasti sadašnjeg čelnika Xi Jinpinga.

Središnji odbor, vrsta parlamenta KKP-a, predložio je brisanje iz kineskog Ustava odredbe koja predviđa da predsjednik “ne može obnašati dužnost dulje od dva uzastopna mandata” od pet godina, objavila je novinska agencija Xinhua.

Predsjednik Narodne Republike od 2013. trebao bi u normalnim okolnostima napustiti položaj 2023. Središnji odbor KKP-a predložio je i uključivanje “Misli Xi Jinpinga” u Ustav države. Ti bi prijedlozi trebali biti podneseni kineskim zastupnicima na godišnjoj plenarnoj sjednici Nacionalnog narodnog kongresa koja počinje 5. ožujka.

Čeka se nacionalni kongres

Na 19. petogodišnjem kongresu KKP-a održanom u listopadu Xi je već postigao da se njegova “Misao o socijalizmu na kineski način nove ere” uključi u Povelju stranke, čast koju je dosad za života imao jedino Mao Ce-tung, osnivač komunističkog režima 1949. godine. Zbog navedenog pojedini zapadni mediji već su ga prozvali posljednjim kineskim carem.   

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
16:14 26.02.2018.

E da je nama jedan takav "car" koji je spremio 1837 tona zlatnih rezervi, i 4300 milijardi $ deviznih rezervi, s 6.8 % godisnjim rastom BDP i nezaposlenoscu od 3 %.

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
14:17 26.02.2018.

Trumo će im sigurno uvesti sankije i staviti ih u međunarodnu izlaciju zbog podržavanja kumunističkog težina, uskračivanja slobode i demokracije.

Avatar MiIion
MiIion
14:35 26.02.2018.

Isto ce napraviti Rusi za nervirati Trump-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije