Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarni izbori

X. jedinica: HDZ-u i SDP-u prijete Kerum i Jambo

bacic
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
15.10.2011.
u 09:00

Nagađa se da bi mjesto na listi Branku Bačiću mogla uzeti Jadranka Kosor i ona bi bila nositeljica u toj jedinici

U sigurnoj utvrdi HDZ-a na krajnjem jugu Hrvatske postojanost će poljuljati savez haesesovca Stipe Gabrića Jamba i splitskog gradonačelnika Željka Keruma te se već sada u vladajućoj stranci boje da će zbog njih dobiti manje zastupnika nego na prošlim izborima.

“Opasni” Lesar i Jurčić

Tada je HDZ na čelu s bivšim predsjednikom stranke Ivom Sanaderom osvojio osam mandata, SDP njih pet, a jedan je mandat pripao koaliciji HSS/HSLS, odnosno Jambu. Nagađa se da bi prvo mjesto na listi koordinatoru HDZ-a u toj jedinici Branku Bačiću mogla uzeti predsjednica stranke Jadranka Kosor i ona biti nositeljica. No, prema najnovijim informacijama iz vrha stranke, Kosor ne odgovara to što bi tako preuzela poziciju svog prethodnika, nema opravdanje zašto odlazi u tu jedinicu, a vjerojatno ne bi ni ponovila Sanaderov uspjeh.

Kao razumnije rješenje odabrala je petu izbornu jedinicu, gdje je HDZ iznimno jak, a kojoj pripada njezin rodni Pakrac. Vladajuća stranka nada se da će vrlo dobro proći na dubrovačkom području jer su ljudi nezadovoljni lokalnom vlašću SDP-a i HNS-a, dok računaju da će na splitskom području izgubiti glasove zbog Jamba i Keruma. Na listi će se, kako doznajemo, naći dio stare i dio nove HDZ-ove ekipe.

Kukuriku koalicija računa da će im naklonost birača biti podjednaka kao i HDZ-u, no nemaju čvrstu računicu jer im je jasno da će rezultat ovisiti o malim strankama – HSP-u i HSP-u dr. Ante Starčević, koji imaju sigurnu naklonost dijela birača na tom području i oduzet će glasove HDZ-u, a boje se da bi ljevici štetu mogli nanijeti Dragutin Lesar i njegovi Hrvatski laburisti te Ljubo Jurčić. Sklonost birača da na nacionalnoj i lokalnoj razini ne biraju istu političku opciju daje im nadu da neće izgubiti glasove ljevice zbog nezadovoljstva vlašću u Dubrovniku. Arsen Bauk, koji će biti prvi na listi Kukuriku koalicije, smatra da bi im dolazak Jadranke Kosor na listu HDZ-a išao na ruku jer bi ih nezadovoljstvo njihovih birača njome motiviralo da izađu na izbore.

Prema koalicijskom sporazumu prvih pet mjesta na listi pripada SDP-u, dok će HNS dobiti šesto. Računaju da će dobiti i barem toliko mandata. Među prvih pet, osim Bauka, naći će se sadašnja saborska zastupnica Tatjana Šimac-Bonačić ili predsjednica dubrovačkog SDP-a Olga Muratti, što će odlučiti predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Ponovno će na listi biti Branko Grčić i Marin Jurjević, a još se dvoji hoće li na listu Tonka Ivčević, šefica SDP-a i načelnica Komiže, ili Đurđica Plančić iz Staroga Grada na Hvaru. Bivšu nositeljicu liste u desetoj jedinici Željku Antunović, koja je dio “starog kadra” SDP-a i nema naklonost šefa Milanovića, izbacili su iz igre. Neretljanin Stipe Gabrić siguran je da će ponoviti rezultat s prošlih izbora, no vjeruje bi sinergija s Kerumom svakako značila i više mandata.

Na HSLS -ovoj listi žena

– HSS i Kerumova Hrvatska građanska stranka sigurno bi napravili dobar rezultat. HSS je u dolini Neretve iznimno jak i ja bih samostalno ušao u Sabor. No mislim da s Kerumom možemo računati i na više od dva mandata – poručuje Jambo, koji se oslanja i na deset tisuća članova HSS-a koje ima u svojoj jedinici. Koaliciju s Kerumom još nije službeno dogovorio, no naći će se za koji dan. Deseta izborna jedinica druga je u kojoj će HSLS-ovu listu nositi žena. Nositeljica će biti prof. dr. sc. Ljiljana Vidučić, pročelnica katedre financijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, predsjednica splitskog HSLS-a i članica Predsjedništva stranke. Haeselesovci su svjesni da je u 10. izbornoj jedinici velika konkurencija i ne razmeću se očekivanjima. Za razliku od njih, Ljubo Jurčić vrlo je optimističan te kaže da su interne ankete u desetoj jedinici iznenađujuće dobre pa je uvjeren da bi s koalicijom “Znati kako” mogao osvojiti i više od jednog mandata.

Komentara 115

OB
-obrisani-
10:15 15.10.2011.

kak sus e zvolji oni koji su pljesalji samo jadno poluvreme od stiri ljete???????? da nesu bilji mortik komunisti?????????????

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
10:21 15.10.2011.

15.10.2011. u 10:19h zagreb33 je napisao/la: pipo bre kak je privas na vasem pasasluku???????????? ==================================== Nažalost Srbine usrani - nisam tvoj,

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
10:22 15.10.2011.

hehehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije