Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. OŽUJKA

WWF pozvao gradove u Hrvatskoj da se pridruže akciji 'Sat za planet Zemlju'

Zagreb: Ugašena rasvjeta na Zrinjevcu u sklopu akcije Sat za planet Zemlju – Earth hour
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/4
09.03.2023.
u 13:23

Akcija je pokrenuta 2007. godine u Australiji s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, a već iduće godine inicijativa je provedena u nekoliko država

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je gradove i mjesta u Hrvatskoj da se pridruže akciji Sat za planet Zemlju 25. ožujka u 20:30 sati te isključe dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivim građevinama i tako naglase da je svaki napor za očuvanje Zemlje vrijedan.

U akciji "Sat za planet Zemlju" sudjeluje više od 180 zemalja svijeta. WWF ističe kako populacija treba promijeniti svoje navike i značajnije razmišljati o očuvanju prirode. Upravo to je svrha akcije gdje će se kroz jedan sat mraka osvijetlili taj golem problem koji dovodi u pitanje opstanak cijelog planeta. Uz klimatsku krizu i onu zagađenja plastikom, gubitak bioraznolikosti ozbiljno prijeti očuvanju našeg planeta. 

"Činjenica da su se populacije divljih vrsta smanjile za 69% od 1970. ukazuje nam na to koliki je naš utjecaj na planet", rekla je direktorica komunikacija u WWF Adriji Petra Boić PetračZidine u Dubrovniku i Dioklecijanova palača već su dugi niz godina simboli Hrvatske koji sudjeluju u ovoj akciji. Jednako tako, pedesetak gradova sa svojim simbolima poput Katedrale u Zagrebu, Tvrđe u Osijeku ili Vodotornja u Vukovaru, još od 2009. godine sudjeluju u ovoj akciji. U WWF-u se nadaju da će tako biti i ove godine te pozivaju gradonačelnike da uvrste svoje gradove u ovu akciju.

Akcija je pokrenuta 2007. godine u Australiji s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, a već iduće godine inicijativa je provedena u nekoliko država. Upisana je i u Guinessovu knjigu rekorda, 2010. kao najveći volonterski ekološki pokret. Prošle je godine u Satu za planet Zemlju sudjelovalo 187 država i milijuni građana diljem svijeta. Cilj Svjetske organizacije za zaštitu prirode je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi čuvaju svjetsku biološku raznolikost i osiguravaju održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, a istovremeno promoviraju smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:51 09.03.2023.

Kome treba planeta Zemlja? Dajte nam jos oruzja da se medjusobno poubijamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije