Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusi izgubili spor

WTO: Rusija nezakonito zabranila uvoz svinjetine i proizvoda od svinjetine iz EU

svinje
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
22.08.2016.
u 22:00

EU pred WTO-om s Rusima vodi spor i zbog naknada za reciklažu automobila, prekomjernih carina na papir i drugih proizvoda...

Povjerenstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rusku je zabranu uvoza živih svinja, svježe svinjetine i drugih proizvoda od svinja podrijetlom iz EU proglasilo nezakonitom u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima.

Odluka se odnosi na zabranu koju je Rusija uvela početkom 2014. zbog afričke svinjske kuge, koja se pojavila na ograničenom području Litve, na granici s Bjelorusijom, potom i u Poljskoj i Estoniji. Iako bolest, koja nije opasna za ljude, nije zabilježena i drugdje u tim zemljama i ostaloj EU, Rusija je, tvrde u WTO-u, odbila prilagoditi uvozne certifikate i zabranila uvoz iz cijele EU, što je neopravdano, protiv WTO sporazuma i ne temelji se na stvarnom sanitarnom ili zdravstvenom riziku.

Upozoravaju da protekcionaški stav Rusije utječe i na druge gospodarske sektore, što se vidi i po pokrenutim postupcima EU u okviru WTO-a u vezi s ruskim trgovinskim preprekama poput naknada za reciklažu automobila, prekomjernim carinama na papir i druge proizvode te antidampinške pristojbe na laka gospodarska vozila.

Rusija je, podsjetimo, prije embarga kupovala 1,4 mlrd. eura vrijednu svinjetinu iz EU, četvrtinu godišnjeg izvoza europske svinjetine, najviše iz Danske, Nizozemske i Njemačke. Rusija ima rok na žalbu povjerenstvu WTO-a od 60 dana.

>> Rusija bi iduće godine mogla iscrpiti Fond rezervi

Komentara 13

Avatar superhik74
superhik74
23:06 22.08.2016.

Ha, ha, ha...sankcije toliko "pogadjaju" Rusiju da su zapadnjaci poceli kmecati i traze da im Rusi ukinu kontrasankcije po principu : Mi vama mozemo uvesti jednostrane sankcije ali vi nama ne smijete. Ha, ha, ha...sada su se poceli pozivati na "pravo" nakon sto su sankcijama unistili Venecuelu, Iran, Irak, Siriju itd. itd. Malo sutra, Rusima mozete samo svirati frulu. Evo vam sluganstva preko-oceanskom serifu koji lijepo trguje s Rusima ali svojim vazalim a ne dopusta to isto. ha, ha, ha..Euro-banana.

KI
kimi
23:01 22.08.2016.

I šta sad? Pa neka im uvedu sankcije...

DU
Deleted user
23:33 22.08.2016.

pa kako sad to, zar nisu Rusima uveli sankcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije