Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Witch i Django briljirali na testu spašavanja zatrpanih ljudi i osvojili licencije za međunarodne misije

U ruševinama nakon teškog potresa ostalo je 14 osoba, pao je avion i otvorilo se klizište, a akcija spašavanja trajala je 48 sati. Teren je izgledao kao uništeni vijadukt u Genovi
22. listopada 2019. u 20:00 0 komentara 647 prikaza
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Težak potres pogodio je Zagreb i Zagrebačku županiju, a najviše su stradali Zaprešić i Jastrebarsko. Na mjesto katastrofe uputio se 31 potražni tim koji čine čovjek i pas. Potvrđeno je da je u ruševinama zatrpano 14 ljudi. Akciju spašavanja dodatno je zakomplicirao pad aviona, a otvorilo se i klizište u blizini stare vojarne u Jaski.

Prvi put domaćini

Tako je izgledao scenarij Međunarodnog ispita spremnosti potražnih pasa za rad u ruševinama (MRT) koji se održao u Jastrebarskom, a u njemu su sudjelovala i tri tima iz Hrvatske: Nataša Dančulović Škalamera i kujica Dharma pasmine belgijski ovčar iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa (HUOPP), te Tomislav Zdenčar i Mawlch Witch, kujica pasmine border collie, i Igor Goreta i mješanac Django, obojica članovi Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb (KOSSP Zagreb). Međunarodni ispit, simulaciju stvarne spasilačke misije koja traje 48 sati, sa svojim su psima uspješno položili T. Zdenčar i I. Goreta te Hrvatskoj donijeli još dvije licencije za međunarodne misije spašavanja iz ruševina. Dosad je tu licenciju dobilo 14 hrvatskih timova obučenih za potragu i spašavanje u ruševinama. MRT (Mission readiness test) je vrh te obuke, priznanje za one najbolje. A podatak da je među 2000 licenciranih pasa u cijelom svijetu čak 14 iz Hrvatske daje i dodatnu težinu ovim uspjesima.

– Na ispitu je bio 31 spasilački tim i svaki je radio 48 sati na sedam različitih lokacija. Trebalo je spasiti 14 osoba, a imali su i određeno vrijeme za pretraživanje segmenata – objašnjava Tomislav Marević, predsjednik Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa koja je bila i organizator ispita.  Osim članova HUOPP-a, pomagali su im i MUP-ovi timovi za spašavanje iz ruševina, a svaki tim koji se borio za međunarodnu licenciju imao je i svoje pomagače. Tijekom dvodnevnog rada sve su nosili sa sobom, hranu, vodu i opremu. I stalno su morali biti spremni jer su kretali na poziv za koji se nije znalo kad će stići.

I dok su hrvatski potražni timovi dosad osvajali licencije na ispitima u drugim zemljama, ovo je prvi put da je Hrvatska bila i domaćin jednog takvog ispita.

– Svi volimo biti s druge strane i polagati ispit, ali imamo ruševine koje je vrijedilo pokazati i iskoristiti. Teren u Vibrobetonu u Jastrebarskom zaista je izgledao kao srušeni vijadukt u Genovi. Osim ruševina, dodali smo i faktor iznenađenja, pad aviona i klizište – objašnjava nam T. Marević i ističe kako su u svim situacijama koje su pripremili psi bitan faktor u traženju unesrećenih.

 | Autor : Darja Jakšić Foto: Darja Jakšić

I dok su potražni timovi nakon ispita iskazivali svoje zadovoljstvo pripremama i organizacijom, a i uspješnost polaganja bila je vrlo dobra budući da je licenciju dobilo njih 15, hrvatskih je timova, kaže T. Marević, na ispitu moglo biti i više da nismo bili domaćini i da nam teren nije bio poznat.

Jedina ima dvije “diplome”

Jedina članica HUOPP-a koja je pristupila ispitu bila je Nataša Dančulović Škalamera iz Rijeke s kujicom Dharmom. Iako nisu uspjele i ispit nisu položile, nije nimalo razočarana.

– Dharma ima tek tri godine i bila je najmlađa na ovom ispitu. Zapravo smo došle kako bih ja ponovila neke stvari koje dugo nisam radila, zadnji put sam na ispitu bila 2014. s kujicom Luxom. Za Dharmu je ovo bio jedan dobar trening. Uspjele smo pronaći 11 osoba, što je jako dobar rezultat – kaže nam N. Dančulović Škalamera.

Igor Goreta i njegov mješanac Django već četiri godine dio su spasilačke ekipe u KOSSP-u Zagreb. Osvojena licencija potvrda je da su ondje gdje im je i mjesto i da dobro rade, a za ispit Igor kaže da nije bio baš jednostavan.

– Jedan teren bio mi je malo čudan, zbunila nas je betonska cijev pa sam čak na jednom mjestu provjeravao iza Djanga. Bilo mi je poslije krivo jer Django nije pogriješio. Nismo uspjeli pronaći sve ljude pod ruševinama, ali ipak smo dobro odradili zadatke – govori Igor.

Tomislav Zdenčar ističe pak kako je ovo njihova godina jer je sa svojom kujicom Wič (Mawlch Witch) prvo obnovio međunarodnu licenciju za spašavanje iz šuma, zatim su osvojili peto mjesto na Svjetskom prvenstvu potražnih pasa, a sada i licenciju za spašavanje iz ruševina.

– Moja je Wič jedini pas u Hrvatskoj s međunarodnim licencijama za spašavanje i iz šuma i iz ruševina. U Jastrebarskom je bila jako dobra organizacija i odradili smo sve što smo morali – kaže nam T. Zdenčar te dodaje kako nije bilo ni “šaptanja”, prenošenja informacija, pa je sve bilo baš kao stvarna misija.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

Pomoći ljudima u nevolji zajednička je misija čovjeka i njegova psa. Svi koji su to probali, teško će odustati i uvijek se vraćaju izazovima. Kad ostanu bez psa, kao Nataša, kreću u nove izazove s novim psom. Kad s jednim psom dosegnu vrhunac, kao Tomislav, na isti put kreću i s drugim psom. I njegova udomljena mješanka Lully postala je spasilački pas, a Tomislav je nedavno postao i član DVD-a Prečko. Igor i Django tim su otkad je malenog mješanca Igor pronašao u šumi. Nakon četiri godine rada pridružili su se ekipama koje su osvojile licenciju, a u tom odabranom društvu samo je nekoliko pasa mješanaca.

Usluge traganja i spašavanja u Hrvatskoj se ne naplaćuju. Vodiči potražnih pasa su volonteri, što znači da sami financiraju treninge i obuku. I zato su svi oni neprocjenjivo blago, a u akcijama spašavanja su, mogli bismo reći, nezamjenjivi.

utrka S Gobi je u Maksimiru trčalo petsto Zagrepčana i stotinu pasa nepogrešiv njuh Htjeli su ga uspavati, a belgijski ovčar Draco sad je 'prva njuška' HGSS-a
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.