Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HERC-ISKRICE

Winetou

13.04.2006.
u 22:00

Proljeće je započelo s kišom, kaže pjesma, a ima i snijega. Ponekad naiđe i malo sunca. No, nakon Korizme i Velikog petka doći će i Uskrs, pa će ipak biti ljepše. Priroda će konačno početi bujati, a društvo još i više. Pa političke opcije bujaju kao voćke poslije kiše. No, neke će ipak ostati “kao prvo, obično malo jadno drvo”. Pogotovo sad u vrijeme neustavnog donošenja ustavnih promjena. Jer kako u proljeće posiješ, na jesen, točnije 1. listopada, na dan općih izbora u BiH, ćeš požnjeti. Hoće li listopad donijeti nove i bolje plodove, ili će građanima i narodima BiH opet podvaliti one usoljene i ukiseljene?

Rijetko tko u BiH i oko nje ima rješenje problema, a svi se dive problemu. Iako su ih u školi učili kako je problem problem sve dok se ne postavi. No, u BiH problem kad se postavi, postaje problem na kvadrat. Pa sva rješenja postaju problem. Odgovorni i neodgovorni za sve to sliče Muji koji se pojavio na audiciji za glavnu ulogu u novom western-serijalu “Winetou”. Muju, koji je kao mladić statirao u filmovima o indijanskom poglavici iz western-romana Karla Maya (a ne Karla Marxa),  pojavi se na audiciju za glavnog glumca.

- Mujo, možete li kao Winetou plivati leđno, prsno, kraul i ostale stilove? - upita ga redatelj.- Ja vam ne znam plivati, ali uz pomoć peraja, “šlaufa” i drugih pomagala nekako bih i mogao - iskren je Mujo.
- A smiješ li, kao Winetou, skočiti s litice visoke 20 metara? - nastavlja s pitanjima redatelj.
- Nema šanse - odgovori potencijani Winetou.
- Sad ste ošišani “na nulericu”, možete li, kao Winetou, pustiti dugu kosu ili želite nositi periku? - uslijedi novo pitanje.

- Ja sam vam potpuno ćelav, a na periku sam alergičan - hladnokrvno odgovara (ne)mogući indijanski poglavica.
- Pa, čovječe božji, zašto ste onda došli na audiciju? - izbezumljeno upita redatelj novog western-serijala.
- Da vam kažem da ne računate na mene - objasni Mujo.

Političke borbe u bosanskohercegovačkoj demokratskoj areni sliče onoj na sportskim terenima diljem BiH.
A neke pomalo podsijećaju i na tematiku Karla Maya, pa i njegova imenjama Marxa. Kao u slučaju s potencijalnim Winetouom na sudu:
- Zašto ste susjeda pretukli na ulici? - upita ga sudac.
- Zato što nisam imao love da iznajmim stadion - objasnio je.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije