Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peta varijanta

WHO objavio: Pratimo novu varijantu koronavirusa - Mi, mogla bi biti otpornija na cjepiva

AUT, HG Pharma, LAB Truck
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
01.09.2021.
u 10:35

Mi ili B.1.621 prvo je identificirana u Kolumbiji, a slučajevi su zabilježeni i u drugim zemljama Južne Amerike te u Europi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je novu varijantu koronavirusa Mi u kategoriju koja zahtijeva praćenje, objavljeno je u srijedu.

Mi ili B.1.621 prvo je identificirana u Kolumbiji, a slučajevi su zabilježeni i u drugim zemljama Južne Amerike te u Europi.

U tjednom biltenu WHO-a o pandemiji navodi se da varijanta ima mutacije, što znači da bi mogla postati otpornija na cjepiva, kao što je bio slučaj s beta varijantom, ali je potrebno više studija kako bi se to dodatno ispitalo.

"Od identificiranja u Kolumbiji u siječnju 2021., bilo je nekoliko sporadičnih izvještaja o slučajevima varijante Mi, a neka veća žarišta zabilježena su u zemljama Južne Amerike i u Europi", navodi se u biltenu.

"Iako je globalna učestalost varijante Mi među sekvencioniranim slučajevima pala i trenutno je ispod 0,1 posto, prevalencija u Kolumbiji (39 posto) i Ekvadoru (13 posto) konzistentno se povećala", dodaje se.

WHO će, navodi se, "pratiti promjene" varijante Mi u Južnoj Americi, pogotovo dok u populaciji cirkulira i delta varijanta.

Trenutno WHO četiri varijante smatra zabrinjavajućim. To su alfa, prvo otkrivena u Velikoj Britaniji, a sada je u 193 zemlje, beta u 141 zemlji, gama u 91 zemlji i delta u 170 zemalja.

Mi je peta varijanta "pod promatranjem", što je blaža kategorija WHO-a.

Video - Delta nosi dvostruko veći rizik od hospitalizacije

Komentara 18

DU
Deleted user
14:02 01.09.2021.

Sve više dolazi na vidjelo da je ovaj genski bućkuriš koji se prodaje kao cijepivo potpuno beskorisno i da ne spriječava ništa. Stoga sada treba izmisliti novu varijantu koja je, kako drugačije uopće i očekivati, potpuno rezistentna na cijepivo i tako se opravdali pogrešni potezi politike u zadnjih 18 mjeseci, te bi se omogućilo novo prisiljavanje gradjana na sve i sva... Pogotovo na nova cijepljenja! Zapamtite jedno: p(l)andemija je gotova kada to politika i moćnici u sjeni odluče, a ne koliko je ljudi cijepljeno ili necijepljeno, koliko je kreveta u bolnicama zauzeto ili nezauzeto, koliko ima ili nema "zaraženih" na 100.000 stanovnika,...

Avatar todorke
todorke
11:30 01.09.2021.

Situacija u Srbiji Dr Sretenović: Više od polovine hospitalizovanih na kovid odeljenju su vakcinisani! – Od 29 ležećih pacijenata na kovid odeljenju 16 je vakcinisano, od čega je 14 i revakcinisano, mahom kineskom vakcinom. Radi se o starijim ljudima kojikoji imaju prateće hronične bolesti..................................................Situacija u Hrvatskoj je ista ali mediji ne žele da objave . mnogo je veći broj obolelih od covida si cepljeni

Avatar Upitnik30
Upitnik30
00:36 02.09.2021.

Nazvali su je Mi varijanta.. razočarana sam.. navijala sam za Zetu.. 😔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije